Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Svítící žárovka není to přece tvoje vina a ani nejsi nevděčná a hnusná. Předně si myslím, že by ses měla naučit trochu si posilovat sebevědomí.
Každopádně bych si s rodiči promluvila, že máš moc velkou radost, že ti chtěli udělat radost, že ti třeba tohle něčím nevyhovuje a jestli by nešlo ještě vrátit. A koupit to tvoje. Pokud by vrátit nešlo, tak bych ho zkusila prodat.
Já jsem taky náročná na dárky, ráda si všechno vybírám sama, od elektroniky, spotřebičů až po oblečení. Takže spíš dávám okolí tipy, pokud mi chtějí něco vybrat.
Já tě chápu, zrovna kolo si chci taky vybrat sama.. taky občas dostanu něco co jsem sice chtěla, ale sama bych si vybrala jinak. U kravin to neřeším, ale když je to drahý dárek tak to fakt naštve. Já bych na kole které se mi nelíbí a nesplňuje to co chci nejezdila. Koupila bych si to co jsem si vybrala.
@laducha píše:
Chtěla jsem si vybrat pro dceru naušnice, měla jsem po dvou klucích první holku.
Našla jsem krásné, s malou bílou kytičkou. Šup ho, naušnice donesla tchyně, úplně jiné. Jelikož nejsem potížistka, dceři jsem je dala, ale byla jsem zklamaná. Ani jsem to nekomentovala, jestli to bylo vidět, nevím
Teď jsem babička „čekatelka“ já, nabídla jsem mladým, ať si vyberou, co budou chtít a shodli jsme se na chůvičkách. Syn pošle odkaz, já to zaplatím.
Dobře děláš. Dcera vybere vnučkám dárky, pošle na naší adresu, my zaplatíme a pak děda s bábou akorát dovezou. Minule jsme to neudělali, chtěli línej tenis, děda aktivně objednal, a dotáhl pálky s nápisem od 14 let. Holkám jsou tři. Ale velkejm se to hodilo, takže dobrý.
To je mrzuté, ale myslím, že to, že chceš to své vybrané, by každý pochopil.
U nás to řešíme takovými těmi dárkovými boxy, kdy ani já ani dárce nevíme, co přesně bude uvnitř. Já vyberu typ nebo přímo prodejce, dárce to zaplatí a pak mi chodí boxíky - mám to jako překvápko, v drtivé většině jsem spokojená (a kdyby ne - tak za to obdarovaný fakt nemůže, takže to je bez nějakých nepříjemných pocitů). Dneska už je těhle služeb hromada - kosmetika, šperky/bižuterie, zdravá strava, čaje/káva/čokoláda, raw věci, lahůdky, proteiny, věci na cvičení, lego, technické věci, chovatelské potřeby, zájmové věci, tematicky laděné věci…
@Svítící žárovka
Kup si to kolo hned. Jestli na něj máš peníze a máš ho vybrané. Za dva roky kdoví co bude.
Nemáš tohle kam přestěhovat, kde bys to třeba použila párkrát, jako takové záložní? Na chalupu, k rodičům a tak? A to nové mít doma?
Jsem horší než ty, uklidní tě to? Před lety se mě manžel ptal, co chci k vánocům. Svoje přání jsem vyjádřila odkazem na konkrétní produkt, ale ten bohužel nedošel. Čekala jsem, že dostanu peníze, abych si to později koupila, ale já pod stromečkem otevřela malou krabičku a tam byl zlatý náhrdelník a naušnice. Jiná by nad tím zaplesala, já byla zklamaná, jak kdyby mi dal svářečku. Nemám ráda šperky, nenosím je, mám k tomu přímo odpor. Několikrát jsem mu to už vysvětlovala, když mi chtěl šperk kupovat. Jenže tentokrát dal na kamarády, co do něj hučeli, že to je nejlepší dárek. No, nebyl. Mrzelo mě, že to stálo kupu peněz, že si dal asi fakt práci, aby to vybral a čekal, že mu skočím kolem krku. Zklamaní jsme byli oba, já prostě nedokázala předstírat radost… Mrzí mě to do dneška, asi víc kvůli němu…
@Svítící žárovka píše:
Vy jste všichni hodní.
A taky obdivuju ty z vás, kteří dárci dokázali říct, že nee. Manželovi bych to řekla klidně. Ono teda u něj jsme si tou fází, kdy kupoval nesmysly, prošli dávno. Takže tak nějak to kolo bylo že si jako koupím já, ale on mi ho dá s děckama, aby mi jako něco dali.K těm rodičům mám v tomhle fakt problém být upřímnná. Příjde mi, že se snaží vynahradit dávné časy a že jim do toho nemůžu hodit vidle s tím, že josu mimo.
A díky i za vaše zkušenosti v tom emočním vnitřním boji - dojatost a zklamání z dárku zároveň.
Jak se tu někdo ptal na to jeté, ano, bazarové a teda je to na něm i dost vidět.
No nic, asi to udělám takhle. za dva roky mám kulatiny. Tak si teda ještě dva roky počkám, budu jezdit na tomhle a pak k těm kulatinám dostanu to moje. To už to snad bude jedno.
Nejseš ani malicherná, ani neskromná, ani vybíravá. Já naprosto chápu, jak se cítíš.
Jenomže: když si necháš tohle kolo a budeš ho používat, rodiče to utvrdí v tom, že vybrali dobře, udělali ti ohromnou radost, a povzbudí je to do dalšího podobného konání v budoucnu. Takže furt budeš dostávat „polodárky“. Tebe to nepoteší, parametry to bude mít jiné, než chceš, rodiče zbytečně vyhodí peníze.
Kolo si kup podle svého, tohle kolo ať rodiče zase prodají, nebo u nich bude stát ladem, opakovaně jim vysvětluj, ať ti nic podle svého výběru nekupujou, nebo to dopadne jako s kolem.
Ono se to blbě řeší, ale chce to fakt rozseknout, myslím.
@Anonymní píše:
Asi chápu. Mně na tom asi vždycky nejvíc mrzí to, jakou ten člověk chtěl udělat radost, jak je šťastný, že se mu to povedlo… a ono ne.Dostala jsem takhle nedávno šperk. Drahej šperk. S láskou vybíranej. Ten druh šperku jsem dlouho chtěla a dárkyně mi ho moc chtěla dát. Strašně jsem se těšila, asi měsíc jsem se těšila, byla to přesně věc, kterou bych si sama nekoupila, protože „zbytečnost“, ale moc jsem ho chtěla. Vědoma si toho, jak jsou tyhle předměty věcí vkusu, jsem přijala nabídku dárkyně, že ho půjdeme „předvybrat“. Měla jsem ukázat na nějaké konkrétní ve výlohách s tím, že dárkyně z nich potom vybere jeden, takže se mi bude líbit a zároveň to bude překvapen. Z nějakého důvodu, který nedokážu doteď pořádně pochopit, jsem dostala přesně ten, u kterého jsem před výlohou řekla, že „typově takový určitě ne“. Byl navíc podstatně dražší. Mrzelo mě to neskutečně a obrečela jsem pak zklamání svoje i dárkyně, protože přes veškerou snahu to na mně při předání bylo asi dost vidět.
Anonym nebo smazat, prosím, podle popisu si mě příbuzný tady nejspíš dosadí k nicku.
Vzpomen na Mr Beana, ta jeho ukazovala ve výloze na prsten, on koupil obrázek s prstenem, co byl vedle nej a v krabičce měl na něj jeste hacek. Jsi dopadla ještě dobře
![]()
@Elishka1 píše:
Vzpomen na Mr Beana, ta jeho ukazovala ve výloze na prsten, on koupil obrázek s prstenem, co byl vedle nej a v krabičce měl na něj jeste hacek. Jsi dopadla ještě dobře![]()
![]()
Nojo, z tohohle pohledu kolo dobrý. Ale kdysi dááávno, manžel, tenkrát ještě přítel - ztatila jsem šroubek od naušnice. blížili se mi narozky, tak si říkám (ještě v té naivní době, kdy jsem myslela, že stačí jen naznačit), že mi koupí nové naušnice. Taky mi dal malou krabičku ze zlatnictví. Otevřu ji a v té krabičce byl nový šroubek k těm starým náušnicím! to jsem si fakt připadala jak ta frajerka od Beana.
Kolo si kup hned, budeš akorát pak na rodiče naštvaná, kdykoliv na to bazarovém pojedeš. Bazarové bych poslala někam dál, vždycky můžeš tvrdit, že ti ho ukradli. ![]()
Takže se zakladatelko budeš huntovat na starým těžkým křápu. V podstatě opět ustoupíš. Normálně bych řekla, že se na něm blbě jezdí a hotovo. Mám štěstí, když mamku chytne nákupní horečka tak mě bafne a vybírej nebo ti koupím nějakou hrůzu ![]()
@Svítící žárovka píše:
Nojo, z tohohle pohledu kolo dobrý. Ale kdysi dááávno, manžel, tenkrát ještě přítel - ztatila jsem šroubek od naušnice. blížili se mi narozky, tak si říkám (ještě v té naivní době, kdy jsem myslela, že stačí jen naznačit), že mi koupí nové naušnice. Taky mi dal malou krabičku ze zlatnictví. Otevřu ji a v té krabičce byl nový šroubek k těm starým náušnicím! to jsem si fakt připadala jak ta frajerka od Beana.
@Svítící žárovka píše:
Jsem nevděčná a hnusná. To jen tak pro začátek.Ráda poslouchám v rodině různá přání a snažím se je k narozkám atp. plnit.
Bohužel se mi toto tak nějak nikdy nevracelo. Naši nemívali peníze a tak nějak asi ani moc nevěděli, co bych chtěla. Neuměla jem to moc říkat. A když už jsem řekla, tak stejně to nebylo vyslyšeno.
Te´d už mám dávno svoji rodinu atp pořád ráda kupuju dárky a dělám radost.
A občas se i stane, že mi rodiče chtějí udělat radost. Jenže. Koupí ten druh produktu, co bych chtěla, jenže funkcema a vším je to naprosto mimo.
Nedávno jsme se tak nějak bavili a já jsem řekal, že si koupím kolo. Nepamatuju si přesně jak ten rozhovor probíhal, v jakém kontextu jsem to řekla. Ale prostě že si k narozkám koupím kolo. Už mám dávno vybrané jaké, pěkné, asi za 15tis (už jen kvůli té ceně by mě nenapadlo chtít to po nich), parametry jaký chci i vzhledově se mi moc líbí. Nový, který bych už měla snad do smrti. přece jenom už nejsem žádná mladice. No a vůbec by mě nenapadlo, že to vezmou jako tip na dárek.
No a rodiče mě dnes překvapili čtvrt roku před narozeninama dárkem. Dostala jsem kolo. Uplně jiný typ, jeté, barva kterou nemám ráda, přehazovačka kterou nejsem schopná se zpocenýma rukama přehodit…Strašně mě dojal ten dárek jako takový, protože mi nikdo nikdy nedal takovou věc jako překvapení.
Taky se vám někdy stane, že vás někdo „zklame“ dárkem na půl cesty?
Ale strašně mě mrzí - já ani pořádně nevím co mě mrzí. Asi to, že jsem si chtěla koupit podle sebe.
Já nevím. Jsem divná.
Naši chtěli názor a jak se ti líbí a kdesi cosi. A já se jen ztěží snažila zamaskovat zklamání. Však jsem dostala něco, co jsem si přála, no ne?
já vím, je to, hlavně v dnešní době, strašně malicherný a povrchní…
Asi by mi takové kolo „ukradli“
chápu tě.
Řekla bych jim to a koupila si své vysněné.
Já dostala nedávno knihu a víno. Knížka super, sama jsem kámošce poslala odkaz a řekla, že ji chci. Ona ke knížce chtěla doplnit víno, které já ale nepiju. Řekla jsem ji to hned, dodala jsem, ale tak třeba mi bude chutnat, vyzkouším
(mě to prostě nechutná, proto to nepiju). No dala jsem ho babičce, která má červené víno moc ráda. Kamarádce jsem to neřekla, když se zeptá tak ji to klidně řeknu. Ale nejde o nic drahého no.