Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
50 kg je ok ne????To poo dnešním svátečním dnu mám určitě 50 kg- a řeknu teda 52 a se neřeklo ![]()
Darovani.info - Vše ohledně darování krve, krevní plazmy, spermatu a vajíček
Darování krve
Během odběru krve se ve většině případech odebírá 450 ml krve. Můžou být ale odebrány jen některé krevní složky jako je krevní plazma, bílé krvinky, krevní destičky aj.
Co budu mít z darování krve ? V první řade dobrý pocit, nebo můžete získat pěněžitou odměnu, či úlevy na daních.
Podmínky pro darování krve
* dárcem můžete být ve věku od 18 do 65 let * ženy mohou darovat krev každé 4 měsíce, muži každé 3 měsíce * hmotnost dárce by měla být minimálně 50 kg * dárce musí být zdravotně způsobilý… * …dárce nesmí: užívat léky kromě antikoncepce, trpět chronickým onemocněním včetně astmatu a alergie, mít prodělanou žloutenku B a C, být bezprostředně po stomatologickém či chirurgickém zákroku včetně tetování, očkování, trhání zubu apod., ženy nemohou darovat krev v těhotenství, při kojení a menstruaci atd. * podrobná pravidla jsou uvedena v dotaznících přímo na transfúzních stanicích na základě vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR
V České republice mohou muži darovat krev 4 x ročně a ženy jen 3 x ročně. Pokud však darujete jen určité složky krve, je její darování možné častěji.
Dárce, který krev daruje zdarma
Dárce má ze zákona právo na den pracovního volna s plnou úhradou mzdy. V případě, že je dárce v transfuzní stanici odmítnut, placené volno mu nebude poskytnuto na celou pracovní dobu, ale jen na dobu potřebnou pro návrat do zaměstnání. Informace o docházkových systémech naleznete zde…
Dárce krve má dále možnost snížení základu daně z příjmu při ročním zúčtování o 2 000 Kč za každý odběr.
Jo s tou váhou řekni určitě víc. Já měla i 48 kg jednu dobu když jsem dávala. Taky jsem tvrdila 50 kg. Pokud odběr budeš dobře snášet, ničemu to neva
Třeba dárkyně co chodí dlouho a mají míň a i to přiznají tak u nás vezmou, páč ví, že to dobře snáší.
Pipet jsi rozumná. Horší jsou tací co omdlívají stejně jako ty a pořád chodí dávat protože chtějí být užiteční, ale pak jsou to jen potíže pro transfuzku ![]()
Dík- vajíčka bych darovala taky ale tam je ten problém s tou stimulací- to se zatím bojím- takže počkám,až budu mít alespoň 2 děti ![]()
Já po svém porodu se nemůžu zhroutit z půl litru krve- jsem tam ztratila si 1,5 litru..No radši nevzpomínat,no ![]()
Enny -je fakt,co tam chodím tak vždycky někdo překvapil
.....když jsem měla domluvenou kávu s hošanama tak já šla dom a oni leželi nožky nahoře a hlavě mokrý hadr
…mě se jednou stalo,že jsem zapřela ženské věci a pak byl odpoledne doma šrumec…já byla unavená jako blázen..krájení salámu bylo nad moje síly…šla jsem spát a do rána jsem nevěděla o světě..už nikdy více ![]()
Jé to tak to jsi měla teda dost velkou ztrátu… . Tak to buď v klidu ![]()
Tak třeba u nás v Lierci je pro prvodárce vyhrazen jeden den a dá se zaregistrovat i po netu a pak přijde domů pozvánka…
Já jsem dávala krev hned v 18, ale jen taktak to nateklo, tak mi řekli, že dřív než za rok chodit nemám… Tak jsem přišla za rok a to mě poslali domů s železem v tabletkách, že mám něčeho málo… Tak jsem to zkusila ještě jednou za dva roky a to mě už rovnou poslali domů:-( Moc mě mrzí, že krev dávat nemůžu, ale mám blbé žíly a občas i při odběru jedné zkumavky mi musejí píchnout do několika míst, než se trefí…
Ale aspoň jsem se nechala zaregistrovat pro darování kostní dřeně, i když bych musela případně absolvovat odběr z pánve…
Tak přeju všem hodně bezproblémových odběrů a hlavně zdraví!
Mě to teče moc- mi doktor už radši ani nepumpuje ruku- když to dělal,tak hot to postříkalo.. ![]()
Jess- měla no- strašnej porod - no 60 stehů mluví za vše.. ![]()
Jackie píše:
Tak u nás je taky rohlík ok. Baštím ho před odběrem vždycky, ale je to fakt jak kde. Nejdůležitější je hodně hodně pít. Já i když mám nízkej tlak, tak pokud jsem pořádně napitá nateče mi vak klidně za 4 minuty. Takže si tím i zkrátíš dobu odběru
Jinak to co psal Jura s tím tukem, přesně tak to je.
Vážně jen příjdete, že jdete dát krev, potvrzení nepotřebujete
Ničeho se neboj. Na transfúzkách jsou většinou moc milí, protože tam přicházíš dobrovolně a bezplatně darovat krev která je potřeba
Ono se může s nízkým tlakem darovat krev??
Ptám se proto, že jsem chtěla taky chodit krev darovat a dr. mě řekl, že mě stejně krev neodeberou, že mám tlak nízký. Teď se mi těhotenstvím krásně srovnal, takže až dokojím, tak se konečně chystám, ale docela jsi mě teď dostala, že jsem možná už dávno chodit mohla ![]()
Kakiko, když jsem kdysi začínal v Kyjově jako dárce krve, tak jsem měl tlak 115/65. Na chlapa, manuálně pracujícího dost nízký. Navíc jsem měl málo železa, tak mě poslali domů s dvojbalením Ferronatu v tabletkách. Letos na konci června, když jsem byl po turnusu plném nočních směn (a 36 hodinovém odpočinku), tak mně naměřili 170/110 a chtěli mě hned poslat domů z opačného důvodu. Takže tlak se během života dost mění… To ti taky pan doktor mohl říct uvážlivěji.
No já mám 90/60 a dávám od 18 pořád a nikde s tím neměli problém. Ale asi záleží na konkrétním doktorovi který s tebou před odběrem prochází dotazník.
A vůbec mi po odběrech zle nebývá, takže jenom tlaku jako takovýho bych se nebála. S nízkým tlakem to logicky pomalu teče, ale já dám vak i za 4 minuty ![]()
Ty bláho tak 60 stehů je teda síla. To kloubuk dolů fakt.
Nejnižší naměřený jsem měla 76/28, ale tomu nevěřím, to bych se musela složit k zemi i kdybych nechtěla
Jinak jsem mívala právě kolem těch 90/50, ale většinou jsem se cítila fakt dobře, z odběrů krve se mi nikdy špatně nedělalo a tehdy jsem byla opravdu zklamaná. Ale měla jsem si to jít ověřit na transfúzní. No, při porodu jsem odhadem ztratila necelý litr a taky jsem si do sprchy došla sama, tak to jste mě ujistili, že teď už se fakt nedám ![]()
Nevím proč píšu jess když jseš Jackie ![]()
No masakr-dodnes není vše ok,ale každým dnem se to zlepšuje ![]()
Jé tak hlavně že je to lepší a lepší… vůbec si to nedokážu představit… .
Já měla nejnižší naměřenej 70/35. To je dost podobný
Ale já to teda cejtila
A nedej se, pokud chceš dávat a jinak jsi zdravotně v pořádku určitě tě vezmou. Transfuzky si dárců váží a nevyřazují je zbytečně ![]()