Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky chtěla bych darovat krev.Chtěla jsem to udělat celý život,ale nějak jsem ještě ani chvilku nebyla plnoletá, 50 kg a nekojící a netěhotná- až těď- ale vůbec nevím jak na to- poradíte mi?
enny, taky o tom přemýšlím, vím, že je o mojí krevní skupinu zájem (tedy co vím), v každé nemocnici by snad mělo být odběrové centrum
Já stoprocentně vím jen o Karláku v Praze…Musíš tam dojít, oni ti odeberou krev, zkontrolují v laborce a podle výsledků pak buď daruješ nebo ne…hlavně abych nekecala, snad to ví někdo líp ![]()
Ahoj, u nás prostě zajdeš na transfůzní oddělení, vyplníš dotazník ( o nemocech, váze, tetování, atd.), pokud je vše o.k., tak ti změří tlak, odeberou krev na krevní obraz, krevní skupinu, atd.(dělali mi ho jen poprvé, pak už vždy u odběru), poučí tě co a jak, vyplnila jsem se sestrou kartičku dárce, šla se lehce nasnídat (většinou čaj a plátek veky), pak jsem šla na odběr, po odběru se musíš najíst. To tě zkontrolujou, takže většinou dostaneš kávu/čaj, nějaký pitíčko, plátky chleba, veku, paštiku/sýr, něco tučného -třeba klobásu, oplatku. Vše sníst nemusíš, ale alespoň něco, aby ti nebylo špatně. U nás se za to neplatí, ale jsou nemocnice, kde ano. Na další odběr si tě buď pozvou nebo přijdeš po určitý době, záleží totiž na tom zda dáváš krev nebo plazmu. Na plazmu můžeš tuším každý měsíc.
Koukni jestli v okolí máte transfuzní stanici nebo to dělají v nemocnicích.Zjistíš si kdy dělají odběry(někdy jsou určený dny a hodiny),jdeš nalačno,minimálně týden po menstruaci,otestujou tě na nemoce,pak odeberou,dostaněš najíst a hurá domů
A nešla byste některá se mnou v někdy v Praze- abych nemusela sama????Podmínky znám a splňuji ![]()
Jen jsem netušila,že je to tak jednoduché ![]()
enny3 píše:
A nešla byste některá se mnou v někdy v Praze- abych nemusela sama????Podmínky znám a splňuji
Jen jsem netušila,že je to tak jednoduché
Enny, já bych docela šla ![]()
Kdy???Já jsem v Praze ve čtvrtek a pak asi až další pátek- alespoň se poznáme ![]()
Já ještě musím počkat pár týdnů, kvůli porodu - můžu až po 6 měsících, nevadí? Samozřejmě, že tě nechci zdržovat, třeba se ještě někdo ozve ![]()
Tak to je fajn
Taky se těším, pak si dáme vědět, jo?
Co kdybych ti do SZ poslala své telefonní číslo??
Ahojky,
v každé trošku větší nemocnici je transfúzní stanice, kde ti krev odeberou. Zjisti si předem kdy mají odběroví dny, protože většinou kromě Prahy a Brna nebero krev denně. Většinou to bývá od sedmi od rána, ale je to individuální. Den před odběrem večer už nejez nic tučného, ráno se nasnídej ať ti není špatně, ale třeba rohlík s marmeládou, zase ne tuk.A hlavně hodně pij.
Na odběr sebou nic zvláštního kromě občanky a karty pojištěnce nepotřebuješ. Nejdřív ti vezmou z prstu nebo žíly, jak kde vzorek krve na základní rozbor. Pokud je všechno ok, vyplníš dotazník, zkontroluje tě doktor a můžeš jít k odběru ![]()
Jinak odběr krve je bezplatný všude. Jen za krevní destičky a někde plazmu se platí.
Já chodila v Praze do Vinohradské a byla jsem moc spokojená. Berou tam myslím denně.
K tomu, co píše Jackie, bych jen doplnil: minimálně 14 hodin před odběrem zákaz jakýchkoli tuků včetně margarínů. Ani BeBe sušenky - ty jsou tukama přímo nabité. Mně vždycky sestřičky na transfúzce kladly na srdce - „žádný semínkový chleba nebo rohlík“. I ty semínka (slunečnice, sezam atd.) obsahujou dost tuku. Vždycky to řeším dvěma hrnkama ovocného čaje, půllitrem „dobré vody“ z PET flašky a k tomu dva až tři krajíce suchého žitného chleba. Přímo na brněnské transfúzce pak před odběrem dostanu další hrnek čaje a rohlík. A pak jdu na odběr.
Ještě drobnost - vyplatí se vynechat i živočišné bílkoviny, včetně kuřecího a rybího masa.
enny3 píše:
A nešla byste některá se mnou v někdy v Praze- abych nemusela sama????Podmínky znám a splňuji
Jen jsem netušila,že je to tak jednoduché
hih já bych i šla, ale zrovna spadám do kategorie těhotná ![]()
Jura a ostatní - proč se před odběrem nemají jíst tuky a bílkoviny?
ptám se jako blb, ale vážně mě to zajímá
a nikdy mi to nikdo nevysvětlil ![]()