Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Příspěvek upraven 24.12.24 v 09:40
Antikoncepce? Fakt se na to ptáš? Kondom vysadit nemusíš, hormonální antikoncepci samozřejmě ano. Vždyť blokuje ovulaci….
Vždyť HA blokuje dozrávání vajíček. Nikdy bych do toho nešla.
Komplikace mohou byt hyperstimulacni syndrom a take s kazdou stimulaci roste riziko rakoviny, pak klasicke problemy spojene s narkozou, tromboza apod, moznost nasledne neplodnosti. Osobne bych nesla, ale znama byla a ta prave skoncila na JIP s hyperstimulacnim syndromem a co vim tak ji slo o zivot
Námět na článek? Co už…
Za mě je to velmi kontroverzní záležitost. Na jednu stranu jsem šťastná za páry, které by se bez darovaných vajíček nemohly stát rodiči. S početím jsem problém neměla, ale jsem dostatečně empatická na to, abych alespoň tušila, jak může být nenaplněná touha po dítěti bolestná.
Na druhou stranu… vždy, když vidím někde v tramvaji leták s reklamou na darování vajíček (s výškou finanční kompenzace napsanou veeelkými písmeny), říkám si, že doufám, že ty ženy někdo pravdivě informuje o dopadu na jejich tělo, než do toho jdou. O statisticky významně vyšším riziku vzniku rakoviny. O zkrácení vlastní plodnosti. Je něco jiného odběr podstoupit kvůli vlastnímu potomkovi a něco jiného vajíčka darovat.
I přes podání informací (o kterém mám pochybnosti) vždy budou existovat i dárkyně, které nepožene čistě potřeba udělat dobrý skutek, ale které prostě budou ve finanční nouzi… a pro své děti udělají cokoliv. Třeba budou opakovaně darovat vajíčka na různých klinikách.
Je to z etického hlediska tenký led.
@Zumpa píše: Více
těch 30 t je za to, co to obnáší, tak ubohá částka, že se to klidně darováním nazývat dá
Prodat zdraví a zárodky vlastních potomků za tak směšnou sumu, na to musí být fištrón. Nikdy v životě bych to neudělala a nikdy bych také cizí vajíčko nepřijala. V tomto mám absolutní stopku. Normální ženská svoje vajíčka neprodá.
@stinga píše: Více
No, castka nic extra, ale to nic nemění na tom, ze darovat neco znamená bez jakekoliv platby.
Nechápu ženu, která prodá svoje vajíčka, ani tu, která je přijme. Vždyť to je stejné, jako adopce. To dítě taky nikdy nebude biologicky její.
@karkarka Tak tu, která je prijde celkem chápu, jednak je dite alespoň tatinkovo a druhak si ho odnosi a porodí.