Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@baculkaji Nejmladsi doma taky chodi na nocnik. Ve skolkach maji malinky zachudky, decka to vetsinou milujou ![]()
K zápisu bych šla, rozhodnout se můžeš i potom, domluvila bych se na všem konkrétně ve školce. Tady u nás se třeba chodí k zápisu a můžeš nahlásit nástup třeba až od října nebo ledna, berou teda děti až o 3 let. Tady se teda školka neplatí, takže tím je to jednodušší.
Já osobně bych teda od 3 let (pokud bych byla doma) dala do školky jen dítě, které mi připadá zralé a kolektiv a jinou zábavu potřebuje. Jinak třeba pak až od 3,5 nebo 4 let. Syn šel až ve čtyřech a bylo to úplně akorát, vše bez jediné slzy. Kdybych ho dala dřív, brečel by mi tam, nutila bych ho chodit a měla bych akorát óbr dilema, jestli ho ze školky vzít nebo ne. Takže i to bych vzala v úvahu, podle mýho je lepší nezralé dítě do školky nedat, pokud nemusíš, než ho pak brát zpět domů.
Mezi děti jsme jezdili do mateřského centra a do Sokola, takže nějaký kontakt s dětmi syn měl.
Takže je to nutné posoudit u konkrétního dítěte, není na to žádný jednotný mustr.
Ajuschak: takže jsou menší? tak to je paráda, já řešila to, jestli na něj vyleze- ne že by nechtěla ![]()
No já spíš zvažuju i to, že je stydlivá a kolektiv by jí snad pomohl, aby nebyla taková zaťáplá. Prostě na otrkání…
Mému malému budou 3 až v lednu, ale k zápisu jsme došli… vůbec nevím, jestli nás vezmou, je hodně dětí, navíc když budu doma s miminkem, ale když to půjde, tak určitě nastoupí a možná to zkusíme už od toho září, uvidíme jak mu to půjde… většinou se dělá, že první den jsou tam 2h, druhý den 3h a postupně se to natahuje… u nás tohle školka třeba nedělá… takže bych zkusila nejdřív po obědě tak týden a pak už i po obědě na spaní… většinou ten dav dětí při jídle donutí i ty co doma moc nejí, že ve školce zbaští všechno… takže toho bych se nebála, odhlásit se můžete pak vždycky… jinak já zvažuju, že kdyby nás nevzali, tak ho budu vozit do nějakého centra alespoň 1 v týdnu na dopoledne, ať je mezi dětma… kolikrát mi přijde, že nástup do školky je horší pro rodiče než pro děti… bývají tam spokojené… ![]()
@baculkaji píše:
Ajuschak: takže jsou menší? tak to je paráda, já řešila to, jestli na něj vyleze- ne že by nechtěla
dcera mají ve školce malé záchody pro trpaslíky i umývadla
uměla na wc chodit od 2let na prkýnko přes židličku vylezla, ale ve školce není třeba mají to tam přizpůsobené a jak chodí kolektivně trůnit to se děckám líbí ![]()
Já bych k zápisu určitě šla, já půjdu k zípisu i se synem, kterému budou tři až v říjnu. Ve většině případů je školkový kolektiv pro dítě přínosem. Do školky přijímají na zkušební dobu 3 měsíců, tak kdyby na školku nebyla jo zralá, tak ti ji pošlou domů. Školka se asi zrušit nedá, ve smyslu, že bys tam byla stále přijatá, ale školné nemusela platit.
Hlavně prostě můžeš dítě brát po obědě, nebo ji tam v pátky nedávat…spousta možností.
Mimino nemocné může být a taky nemusí. Ale to je holt taková „daň“. Naše Veru ve školce úžasně za ten první půlrok dospěla, rozmluvila se, prostě jen plusy. Až na ty nemoce…ale to k tomu patří a imunita se nějak utužit musí. ![]()
A ve finále budeš možná sama i ráda za to, že máš doma jen jedno dítě a malému se můžeš o to víc věnovat.
Pro mě je teda školka úžasně návyková záležitost a teď když byla 14 dní doma nemocná, tak se na školku těšíme obě dvě a moc. ![]()
Tak my to máme vyřešené..ředitelka ve školce říkala, že nám malého vezmou od října nebo listopadu jak budeme chtít.(Malý má 3roky 27.11.)A miminko se má narodit 25.8.,takže si s náma doma užije a zžije se s miminkem..Myslim si, že se tam bude těšit, když vidit jak se těší na plavání a cvičení. Ani skoro neví, že tam jsem a věnuje se dětem a hrám..
Navíc bude chodit první dva měsíce jen na 5-8hod. týdně..a se svojí kamarádkou, se kterou se znají od miminek..
Tak snad to vše dopadne dobře a nebude žádné velké brečení a jiné problémy.. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.