Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
me se taky libi dve jmena, ale u partnera mi to neproslo, fnuk
![]()
Eva B. píše:
Tak dvě jsou spíš křesťanská tradice, asi. Já jsem pro jedno, páč by to měl(a) zbytečně složitý v oficiálním styku. Musel(a) by je uvádět obě.
krestanska tradice? dat pri krtu jine jmeno je neco jineho, to neni oficialni jmeno, neni v rodnem liste ani na zadnem urednim dokumentu. U nas se dve jmena moc nepouzivaji, ale mozne to je, z praktickeho hlediska je asi lepsi, pokud neni moc dlouhe prijmeni nebo ta jmena samotna, at se vejde do formularu
proste se to tak nekomu bud libi, nebo si nemuze vybrat, nebo je ovlivnen anglosaskou tradici, kde jsou 2 jmena bezna
Já i moje sestra máme dvě jména a musím říct,že se na mně celej život divně dívají proč máš dvě jména
. Moje dcera i synovac mají jen jedno a stačí.
A osobně si myslím, že i souhra křestního a přijmení nezáleží zvlášť u holky. Já se jmenovala za svobodna Bianka Izabel Kohler
a teď jsem Bianka Izabel Schejbalová
.
zanuletka píše:
Ahojky přemýšlím jestli je lepší dát dítěti jedno nebo dvě jména. Proč se vůbec dávají dvě jména, stejně se většinou používá jenom to první ne?
Myslím, že jde jenom o to, co se komu líbí - a o určitý jazykový cit, aby jméno/-a bylo/-a v souladu s příjmením. Krásně znějící zahraniční jména v kombinaci s ryze českým příjmením ztratí veškerý efekt a působí jen směšně.
Krom toho, jak už bylo řečeno, v úředních dokumentech je nutné uvádět obě jména - dámám se jmény typu Magdalena Sofie Mikulášková pak nebudou stačit kolonky… ![]()
kolozubka píše:zanuletka píše:Tak to jsem ještě nezjišťovala, ale třeba pediatrička má malou vedenou jen pod tím jedním jménem. Přesto, že měla v ruce její kartičku pojišťovny, kde má pochopitelně obě jména
No a ve škole musí tedy používat obě jména?Nevýhodou je, že moc nemůžu na net psát její jméno tam, kde nechci, aby mě někdo vyslídil. Takhle si nás našla tchýně
Je, to je skoda a ja se chtela zeptat, jaky pak ma jmeno, ze je tak zvlastni
![]()
Moje dcerka ma jmeno jen jedno, chtela jsem dat nejdriv jmeno, ktere se mi sice moc libilo, ale nechtela jsem davat to, ktere uz je v nasi rodine dvakrat…nakonec jsem ho chtela dat jako druhe, ale nakonec se k tomu nedostalo
Ale jeste se to da zmenit ![]()
Jinak celkove se mi moc libi dve krestni jmena ![]()
Monika H. píše:
Kolonky - to je ale problém úřednictva, ne jména, ne?![]()
![]()
To je sice pravda, ale žít s tím musí ta osoba, nikoli úřednictvo. Zdánlivá hloupost, ale kolikrát to značně otravuje život… (moje vlastní, celoživotní zkušenost
)
holky ja mam jedno krestni jmeno, ale dlouhe a dlouhe mam i prijmeni a to, ze se jim nevlezu do kolonky slysim uz od zakladky
![]()
ucitelky furt: jeziiiiis takovy dlouhy jmeno mas, to ti nemohli vasi dat kratsi???? no na bednu
![]()
Mám dvě jména, život mi neotravují, do kolonek na vyplňování se vejdu, nemám problém, že mám jméno delší, čili formuláře vyplňuju o dvě vteřiny déle. A jména používají lidi různě, buď jedno, nebo druhé, pár lidí mi řekne oběma.
Křestní jméno vysvětlila beruska, plus jsem byla poučena, že křestní jméno se nezískává při křtu, ale při biřmování. ![]()
kolozubko: A prozradíš jméno dcerky?
Aspoň do SZ, prosím pěkně, smutně koukám. ![]()
Flyingfrog píše:
kolozubko: A prozradíš jméno dcerky?Aspoň do SZ, prosím pěkně, smutně koukám.
Jojo taky jsem hrozne zvedava ![]()
korana.kora píše:kolozubka píše:zanuletka píše:Tak to jsem ještě nezjišťovala, ale třeba pediatrička má malou vedenou jen pod tím jedním jménem. Přesto, že měla v ruce její kartičku pojišťovny, kde má pochopitelně obě jména
No a ve škole musí tedy používat obě jména?Nevýhodou je, že moc nemůžu na net psát její jméno tam, kde nechci, aby mě někdo vyslídil. Takhle si nás našla tchýně
Je, to je skoda a ja se chtela zeptat, jaky pak ma jmeno, ze je tak zvlastni
Moje dcerka ma jmeno jen jedno, chtela jsem dat nejdriv jmeno, ktere se mi sice moc libilo, ale nechtela jsem davat to, ktere uz je v nasi rodine dvakrat…nakonec jsem ho chtela dat jako druhe, ale nakonec se k tomu nedostalo![]()
Ale jeste se to da zmenit
Jinak celkove se mi moc libi dve krestni jmena
Ono ale zvláštní není, jen tak kombinace těchto dvou jmen zatím nikoho v ČR nenapadla, takže je jediná
Můžu napsat do SZ, zase takový tajemnství to není, jen jsem nechtěla psát tady na veřejnou diskusi. ![]()
BohunkaP píše:Monika H. píše:To je sice pravda, ale žít s tím musí ta osoba, nikoli úřednictvo. Zdánlivá hloupost, ale kolikrát to značně otravuje život… (moje vlastní, celoživotní zkušenost
Kolonky - to je ale problém úřednictva, ne jména, ne?![]()
![]()
)
Žít s tím nemusí. Pokud jí to bude tak moc obtěžovat, může si to změnit ![]()
taky jsem zvědavá na ta jména
.
Kluci mají každý jedno jméno a Eliška má dvě, dali jsme ji ho, když ji bylo asi 10.měs., chodili jsme totiž na plavání a tam bylo z 11 dětí 5 Elišek, bylo to šílené, tak proto to druhé jméno, aby v případě, že to tak bude ve škole na ni učitelé nebudou volat příjmením, což jsem jako dítě nesnášela a nelíbí se mi to ani dnes. Takže naše se jmenuje Eliška Anna, druhé jméno má po mojí babičce a vlastně i po mě a na Elišku 5.10. slaví „velký“ svátek a na Anna slaví „malý“ svátek. Doma ji říkáme někdy někdo Eliško, jindy Aničko. Když zjistila, že moje sestra má dvě příjmení, tak říkala, že až se vdá, že bude mít taky a nikam se nevleze napsat, kdo ví, snad ji to přejde. Jinak dvě jména se mi líbí, ale ne, když si ho dá dospělák v 25 či 30 letech, to už je dost divné.
Já bych jen přidala, že ve škole na vysvědčení a dokumenty se píšou obě jména. Na sešity a prověrky atd. stačí pouze jedno. Občas jsme ráda, když mi dítě napíše aspoň celé příjmení a ne jen iniciály.
Jinak já mám jedno jméno a k tomu jsem vyvdala dlouhé příjmení a už občas taky rostu, když to mám někde psát.
Kolozubko, můžu taky poprosit o jméno do SZ. Děkuju.
Anulka píše:
taky jsem zvědavá na ta jména.
Kluci mají každý jedno jméno a Eliška má dvě, dali jsme ji ho, když ji bylo asi 10.měs., chodili jsme totiž na plavání a tam bylo z 11 dětí 5 Elišek, bylo to šílené, tak proto to druhé jméno, aby v případě, že to tak bude ve škole na ni učitelé nebudou volat příjmením, což jsem jako dítě nesnášela a nelíbí se mi to ani dnes. Takže naše se jmenuje Eliška Anna, druhé jméno má po mojí babičce a vlastně i po mě a na Elišku 5.10. slaví „velký“ svátek a na Anna slaví „malý“ svátek. Doma ji říkáme někdy někdo Eliško, jindy Aničko. Když zjistila, že moje sestra má dvě příjmení, tak říkala, že až se vdá, že bude mít taky a nikam se nevleze napsat, kdo ví, snad ji to přejde. Jinak dvě jména se mi líbí, ale ne, když si ho dá dospělák v 25 či 30 letech, to už je dost divné.
Na tohle jsem taky myslela, že to pak bude výhoda, když bude mít dvě jména i když i první jméno naší dcerky má strašně moc možností podob, takže by se i pět stejných ve třídě podělilo
První jméno má po svojí prababičce, manželově babičce.