Dát jedno nebo dvě jména?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11565
29.4.15 13:15

@elanaa Kamarádka má dceru Sofii Avu - chtěla Avu po svojí mamince, ale nechtěla, aby jí říkali Avuško, tak že bude Sofie a Ava „symbolicky“… a teď jí říkají oběma. Tedy ne „Sofie Avo!“ (to leda výjimečně, káravě), ale občas tak a občas tak. Jsou jí 3,5 a dávno už ví, že má jména dvě a na obě slyší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
29.4.15 13:21

@Flenka znám dost lidí, co mají 2 jména, ale nikdo druhé nepoužívá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.15 13:24

Máme doma Annu Marie. a voláme na nic Anemarie a nebo Aničku. Maručko spíše když si hrajeme. je jí 2,5 a slyší na oboje. A když se jí někdo zeptá jak se jemnuje tak řekne Anemarie a někdy Anička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
29.4.15 13:24

@Flenka: Mysloš jako oběma najednou, na střídačku nebo že si každý příbuzný vybere, které se mu líbi?
Znám lidi (už dospělé), kteří si nechávají v různých sociálních prostředích nebo od různých lidí říkat různými jmény. Někteří jich mají i víc než dvě. Většinou jsou to tedy cizinci nebo lidé, kteří druhé jméno přijali při nějakém náboženském obřadu. Třeba rodina a přátelé jim říkají jedním jménem, v práci používají druhé. Měla jsem i kolegu, který trval na důsledném oslovování oběma jmény. To byl ovšem taky cizinec.
U nás to asi moc zvykem není, lidi se obecně snaží jména pro oslovování spíš co nejvíc zkracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
29.4.15 13:42

@Flenka poravde neznam nikoho, koho by oslovovali obema jmeny. Nas maly ma taky dve, ale jen proto, ze jsem chtela at nese stejne jmeno taty, ale ne na prvnim miste- takze je to Romeo Saleh - rikame mi Romi. Sestra to ma stejne, kamaradky taky…Napada me tak mozna slechticke rodiny, kdy chladnym tonem volaji batolatko Antonine Tomasi musime ti vymenit plinu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
29.4.15 13:54

Dcera je Alexandra Giannina, první jsme chtěli s manželem my, druhé vybíral kmotr, tady v Rumunsku je to zvykem. Většinou ji oslovujeme prvním jménem, ale čas od času i druhým, slyší bez problémů na obě. Když si povídá sama se sebou v zrcadle, tak zrcadlový obraz označuje jako Gianninu a sebe jako Alexandru :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peťulka2608
29.4.15 14:20

My mame dvoumesicni Terezu Miu, manzel, maly syn a moje mamka ji tak rikaji, ostatni i ja jen Terezko

• Citovat
  • Upravit
4009
29.4.15 14:52

Znám i lidi co používají obě dvě jména. Jedni známí - jeden cizinec používají Jan Christian když o něm mluví, když volají na něj tak buď taky Jan Christian (nevyskloňované) nebo JACHY. U dcery stejně Joana Linda nebo JOLIN. U ryze českých rodin používají v mém okolí obě jména většinou při kárání. Např. Zuzano Anno přestaň mě rozčilovat! Většina ale používá buď první nebo druhé jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1582
29.4.15 20:43
@Monika H. píše:
Moje dcera má jména dvě, protože se nám to prostě líbí :wink: . Jmenuje se Sophia Ellen.

krásný jméno!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.15 20:53
@Flenka píše:
Ahoj holky, zajímalo by mě, jestli neznáte někoho komu by se reálně v rodině říkalo oběma křestními jmény. Znám tento případ pouze u Anny Marie, ale u jiného jména si to moc nedovedu představit.Děkuji za odpovědi. :kytka:

To záleží na jménu. My jsme dlouho přemýšleli o Lily Ann a to bychom používali obě. Nakonec to ale vyhrála Elenka. Teď už jen dořešit, jestli jí zapíšeme jako Elena, Elen nebo Ellen. Bez druhého jména. To jsou problémy. :lol:

• Citovat
  • Upravit
146
22.9.16 23:49

@evill
Tohle mixování mě docela zajímá! Můžu se zeptat odkud jsou Tvoji známí? Nebo spíš kde se tohle mixování jmen dohromady používá, angosaské země?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
23.9.16 14:18
@Varya píše:
@evill
Tohle mixování mě docela zajímá! Můžu se zeptat odkud jsou Tvoji známí? Nebo spíš kde se tohle mixování jmen dohromady používá, angosaské země?

Je to skot ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko