Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky mají taky dvě jména -teda to druhé jen v křestním listu… aspoň slavíme svátky 4×
Druhá jména mají po babičkách ![]()
Takže máme Annu Libuši a Báru Julii ![]()
Carrinka píše:
Holky mají taky dvě jména -teda to druhé jen v křestním listu… aspoň slavíme svátky 4×Druhá jména mají po babičkách
Takže máme Annu Libuši a Báru Julii
Tak to bychom se 6 dětma ze slavení nevyšli
I tak je toho až nad hlavu
Já jsem jen pro jedno jméno ![]()
neboj malý svátek je jen, že je, dáme Eli třeba jen bonbóny, čokošku, apod.
Flyingfrog píše: .Křestní jméno vysvětlila beruska, plus jsem byla poučena, že křestní jméno se nezískává při křtu, ale při biřmování.
i při křtu i při biřmování si můžeš dát teoreticky neomezený počet jmen,prakticky budeš za pošuka, když jich bude víc než asi 3. Bude to jen v matrice (církevní) a smysl to má poze duchovní, pokud si nechceš hrát na císařovnu a všemi se uvádět.
zanuletka píše:
Já si furt nedokážu představit jaké druhé jméno by se hodilo k Terezce
no preci Marie, to je snad jasne, ne? ![]()
fragola píše:Carrinka píše:Tak to bychom se 6 dětma ze slavení nevyšli
Holky mají taky dvě jména -teda to druhé jen v křestním listu… aspoň slavíme svátky 4×Druhá jména mají po babičkách
Takže máme Annu Libuši a Báru Julii
I tak je toho až nad hlavu
Já jsem jen pro jedno jméno
Fragolo, u Vás už byl problém si ty jména i zapamatovat. To bys měla menší třídu. Si dokážu živě představit jak bych si tvoje děti pletla už teď.
Ahoj, dcerka má dvě jména, přítel je Fin a žijeme ve Finsku a zde je to tradice, dvě jména mají všichni.. Takže je Daniela Sofia, ale třeba tady není nějak potřeba používat i v oficiálním styku jména, přítel má taky dvě a vždycky používá jen to jedno, ale to bude tím, že veškerá byrokracie tady stejnak stojí na místním rodném čísle, které chtějí naprosto všude a bez něj je hrozný problém něco dostat a zařídit.. Jinak používáme jenom to první, to druhé se hrozně líbilo přítelovi, hrozně bojoval, aby byla spíš Sofia Daniela ![]()
werryjane píše:*není potřeba používat v ofic. styku obě jména
Ahoj, dcerka má dvě jména, přítel je Fin a žijeme ve Finsku a zde je to tradice, dvě jména mají všichni.. Takže je Daniela Sofia, ale třeba tady není nějak potřeba používat i v oficiálním styku jména, přítel má taky dvě a vždycky používá jen to jedno, ale to bude tím, že veškerá byrokracie tady stejnak stojí na místním rodném čísle, které chtějí naprosto všude a bez něj je hrozný problém něco dostat a zařídit.. Jinak používáme jenom to první, to druhé se hrozně líbilo přítelovi, hrozně bojoval, aby byla spíš Sofia Daniela
Tak chudák náš syn má 3 křestní a 2 příjmení ![]()
Tady v Irsku mají neomezený počet, ale na český RL jsme museli vybrat jen 2 křestní, víc není v čr dovoleno
Monika H. píše:
Moje dcera má jména dvě, protože se nám to prostě líbí. Jmenuje se Sophia Ellen.
Jedno či dvě, obě verze mají něco dosebe. Ale pokud se použije jméno po rodiči, určitě bych dala ještě druhé, aby to v budoucnu bylo vše jasné (např. dopisy). Zatím si nemůžeme jméno vybrat… nu uvidíme!
Nečetla jsem zatím diskuzi.
Jedna moje dcerka má dvě jména - rozhodli jsme se tak, že nás to „soujmení“ - kombinace těch jmen chytla za srdce, hodí se k příjmení a i po pěti letech se nám to moc líbí, nelitujeme.. Bohužel, cca 3 roky po jejím narození se první její jméno vyrojilo jako houby po dešti - což jsme tenkrát nemohli tušit. Tak i z tohoto důvodu jsme rádi, že ona se liší, ona má jména dvě. Ona sama se na to ptá a dostává vysvětlení přiměřeně věku. Že má jako téměř jediná dvě jména, jí nevadí..Co tak sleduju v okolí a ve školce, moc se to neujalo, dávat dvě jména.
Druhá dcerka má jedno jméno..Když jsme zjistili, že budeme mít zase holčičku, měli jsme nejprv snahu vybrat taky dvě jména, aby si holky nezáviděly. Ale bylo nám okamžitě jasné, že je to k ničemu. Vždy jsme se zasmáli té přiblblé kombinaci jmen a řekli jsme si „chudák dítě“. Jméno má jen jedno, zato „vykopávku“, která vyrostla se starší generací a nepředpokládám masový nárůst, tak snad se nemýlím.
Nejstarší syn má jedno jméno.
Svátek slaví jednou - s prvním jménem. Oslovujeme ji prvním jménem, v úředním styku bude v budoucnu používat obě. Na sešity do školy ji plánujeme naučit psát první jméno celé a druhé jen počáteční písmeno s tečkou a příjmení. Mám informace od učitelek ze školy, že se to tak běžně dělá, když má někdo dvě jména. Kdybychom jí dali jen to první jméno, tak by mi to přišlo takové obyčejné, holé..
Obecně nejsem proti tomu, když se někdo přikloní k nějaké neobvyklé variantě, ať jde o dvě jména nebo jméno neužívané, cizí. Pokud nejde vyloženě do uší bijící extrém. Nemusíme být všichni „stádní“. A věřím, že většina rodičů svoji volbu pečlivě promyslela. My jsme o ní přemýšleli ve všech variantách od chvíle, kdy jsme věděli, že budeme mít pravděpodobně holčičku..Téměř 5 měsíců.
Mě osobně musí jméno souznít s příjmením a ta případná dvě jména ještě souznít spolu. Nelíbí se mi třeba cizí jméno a klasicky české příjmení nebo naopak.
Ahoj holky, zajímalo by mě, jestli neznáte někoho komu by se reálně v rodině říkalo oběma křestními jmény. Znám tento případ pouze u Anny Marie, ale u jiného jména si to moc nedovedu představit.
Děkuji za odpovědi. ![]()
@Flenka neznám takový, když, tak spíš z legrace (někdo si vzpomene, že Jan Josef má svátek taky na Pepíčka a ze srandy mu připije a tak), ale spíš máme v blízké rodině dost blbý případ, kdy rodina (otec, tchánovci) chtěla jméno, maminka jiné jméno (po sobě), nedohodli se (bohužel matka poslední slovo neměla, resp. nakonec měla, ale jen naoko), dali dvě jména (první to po matce, druhé to, co chtěla rodina) a ta nakonec dítě oslovovala od začátku tím, co matka nechtěla a nakonec samozřejmě v jednotě je síla, takže ve finále se dítě oslovuje tím druhým jménem a vlastně nikdo, kdo není zasvěcený, netuší, že první jméno má dítě jiné. Maminka kapitulovala taky a používá taky to druhé. Pro mě fakt šílená podpásovka ze strany rodiny, ale co už ![]()