Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky přemýšlím jestli je lepší dát dítěti jedno nebo dvě jména. Proč se vůbec dávají dvě jména, stejně se většinou používá jenom to první ne? ![]()
Pro domácí použití se používá jenom jedno, v úředním styku obě. Já jsem také chtěla pro holky dvě jména, ale máme děsně dlouhé příjmení, takže než by se v první třídě podepsaly tak by u toho trčely hodinu…
![]()
Tak dvě jsou spíš křesťanská tradice, asi
. Já jsem pro jedno, páč by to měl(a) zbytečně složitý v oficiálním styku. Musel(a) by je uvádět obě.
zanuletka píše:
To je fakt. To by ty dvě jména asi museli být kratké.
No třeba E.T. to by mohlo stačit. ![]()
My dali dvě jména. Vzniklo to vlastně takovou náhodou, kdy na jedné stálé diskusi kam chodím se holky bavily o jménech ještě, než se nám dětičky narodily a protože jsme s manželem měli vybrané jméno už hodně moc let dopředu, začla jsem ho kombinovat s jinými jmény a jedna ta kombinace se manželovi tak strašně moc líbila, že už se jí nechtěl vzdát, tak jsme dali jména dvě. Jsem za to ráda, protože je to opravdu originální, ve statistice je vlastně jediná nositelka tohoto jména naše dcerka, může si pak vybrat, které ze jmen se jí bude více líbit. Ptala jsem se na matrice, jestli jsou nějaká pravidla pro používání, tak na úřední dokumenty se musí pochopitelně uvádět celé jméno, takže jména obě a doma jak se to komu líbí. Zatím říkáme dcerce jen jedním, ale obě babičky hodně používají domáckou podobu druhého jména, ale je to podoba taková, jako hodně maminek říká dcerkám přesto, že se tak nejmenují
Když třeba nás volali tuhle v Motole, tak tchýně zůstala v čekárně a lidi se jí ptali, jak že se to zajímavě naše malá jmenuje. Povětšinu se setkávám s příjemnými reakcemi na dcerky jméno. Příjemní máme sice krátké, ale asi ho stejně nebude mít celý život ![]()
Myslim, ze jedno staci, pokud nemas nejaky zvlastni duvod. My jsme verici, synovi jsme pri krtu dali druhe jmeno, ale vubec ho nepouzivame a ma ho zapsane jen v krestnim listu
My dali dvě jména proto, že se nám nechtělo hádat se o nejlepší. Používáme první.
U mladšího mne vcelku zarazilo, kolik lidí chce od začátku používat to druhé ![]()
zanuletka píše:
No a ve škole musí tedy používat obě jména?
Tak to jsem ještě nezjišťovala, ale třeba pediatrička má malou vedenou jen pod tím jedním jménem. Přesto, že měla v ruce její kartičku pojišťovny, kde má pochopitelně obě jména
Nevýhodou je, že moc nemůžu na net psát její jméno tam, kde nechci, aby mě někdo vyslídil. Takhle si nás našla tchýně ![]()
Mates má 2 protože tatínek chtěl po něm,což já neeeee a tak kompromis…a je to Matyáš Josef…
zanuletka píše:
No a ve škole musí tedy používat obě jména?
na vysvedceni ano, jinak asi jenom to prvni........nebo bude zalezet na prckovi jak si rozhodne podepisovat sesity ![]()
Moje dcera má jména dvě, protože se nám to prostě líbí
. Jmenuje se Sophia Ellen.