Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Příklad:
termín poslední mentruace – 23.11.2010
termín porodu 30.08.2011
postup výpočtu:
od měsíce odečíst 3 … 11 – 3 = 8
ke dni přičíst 7 ..... 23 + 7 = 30
Tento termín bude zapsán do těhotenské průkazky při první návštěvě těhotenské poradny.
Další termín, který bude zapsán do těhotenské průkazky se počítá z data, kdy poprvé ucítíte pohyby miminka + 140 dní.
Příklad:
pohyb miminka – 12.04.2011
termín porodu – 30.08.2011
Pokud chcete zjistit kdy pravděpodobně nastanou první pohyby miminka, pak k datu posledních měsíčků přičtěte 140 dní.
Díky, já to neřeším, pouze jsem se zeptala, jestli to tak fakt bývá či nikoliv (jsem prvorodička,takže je jasné,že NIC nevím ) Už jak mi odpověděli holky,záleží na délce cyklů
Teď vidím, že ti píšu datum porodu
![]()
Datum početí je těžké, když ne každý zná den ovulace.
Alexandra600 píše:
Díky, já to neřeším, pouze jsem se zeptala, jestli to tak fakt bývá či nikoliv (jsem prvorodička,takže je jasné,že NIC nevím ) Už jak mi odpověděli holky,záleží na délce cyklů
Tož honem studovat
On ti to nikdo na stříbrném podnose nedonese a to, že jsi prvorodička, s tím přece vůbec nesouvisí
![]()
kometa32 píše:
Příklad:
termín porodu 30.08.2011postup výpočtu:
ke dni přičíst 7 ..... 23 + 7 = 30Tento termín bude zapsán do těhotenské průkazky při první návštěvě těhotenské poradny.
Další termín, který bude zapsán do těhotenské průkazky se počítá z data, kdy poprvé ucítíte pohyby miminka + 140 dní.
Příklad:
Pokud chcete zjistit kdy pravděpodobně nastanou první pohyby miminka, pak k datu posledních měsíčků přičtěte 140 dní.
Podle pohybů už snad proboha nikdo TP nepočítá, to spadá tak někam do minulého století ![]()
ivuska.h píše:Alexandra600 píše:Tož honem studovat
Díky, já to neřeším, pouze jsem se zeptala, jestli to tak fakt bývá či nikoliv (jsem prvorodička,takže je jasné,že NIC nevím ) Už jak mi odpověděli holky,záleží na délce cyklůOn ti to nikdo na stříbrném podnose nedonese a to, že jsi prvorodička, s tím přece vůbec nesouvisí
![]()
Ach jo
, není to myšleno doslova … Nikdy jsem se s výpočty nezabávala, tak proto nevím JAK NA TO . Nevím co je na tom špatnýho,když plno prvorodiček neví co napřiklad znamená +2 (8+2tt) ![]()
ivuska.h píše:kometa32 píše:Podle pohybů už snad proboha nikdo TP nepočítá, to spadá tak někam do minulého století
Příklad:
ke dni přičíst 7 ..... 23 + 7 = 30Tento termín bude zapsán do těhotenské průkazky při první návštěvě těhotenské poradny.
Příklad:
Chachá, v roce 2008 mi můj bývalý gynekolog vypočítal 2.TP dle pohybů. Rozdíl mezi TP dle ms a TP dle utz ho zanechal naprsto chladným, TP dle utz vůbec nezapsal
Takže jsem měla „rozptyl“ dle pohybů půlku března, dle ms apríla a dle utz půlku dubna ![]()
A kdybych se v porodce furt nepřipomínala, že dle utz to mám úplně jinak, tak by mě klíďo hnali na vyvolání. Naštěstí jsem se za svůj TP dle utz brala velmi inetnzivně a prvorozený se narodil podle sebe. ![]()
Alexandro, Ivushka má pravdu, neznalost neomlouvá, rychle čti, čti, vědomosti jsou klíč, který ti otvírá svět, v tomto případě svět mateřství ![]()
Cituji:
Průměrná délka gravidity podle gestačního stáří plodu se udává 267 dní.
Zdroj: http://www.orift.com/…hotenstvi-44
Já třeba přesně vím den, kdy jsem otěhotněla. Když k tomu přičtu 267 dní, tak mi vyjde „můj laický“ termín porodu (trošku se liší od doktoreskejch v těhu průkzace, protože ti to počítají podle 1.dne poslední MS a ultrazvuku, ale já mám ovulaci prostě později). Nicméně, ať si k jakémukoliv datu přičteš 267 dní (zkus si třeba v Excelu), tak ti to rozhodně nevyjde na den stejného data.
A nevyjde ti to, ani když použiješ doktorské počty se 40 týdny. Já měla poslední MS 1.9., doktorskej termín porodu mám 9.6. (Btw, otěhotněla jsem 22.9. a porod čekám ve „svůj termín“ 16.6. - ale to se uvidí, jestli to klapne…
Nicméně u prvního mi to vyšlo na den přesně.
Otěhotnění 28.2. porod za 267 dní 23.11.
Pipet píše:
Teoreticky stejný den v týdnu jako je termín, ale 38 týdnů dříve.
Prakticky jak kdy
Ne, ne.
Já otěhotněla ve čtvrtek, rodila jsem ze soboty na neděli… ![]()
Alexandra600 píše:LucaLuca píše:No,podle mých výpočtů mi to vychází 3 týdny po posl ms ,je to možné , když skoro každý píše přibližně 14dní ?
Přibližně těch 14 dní od poslední ms, ale zas podle délky cyklu. Já s prvním otěhotněla 23.4. a termín byl 14.1. Podruhé jsem otěhotněla první týden v květnu a termín byl 29.1.
Ano, je to možné. Záleží na tom, kdy máš ovulaci. Já vím, že ovuluji 18-23 DC (den cyklu), což jsou právě ty tvoje 3 týdny. ![]()
kometa32 píše: …Další termín, který bude zapsán do těhotenské průkazky se počítá z data, kdy poprvé ucítíte pohyby miminka + 140 dní. …
Ale jdi ty.
Druhý termín do těhu průkazky se píše podle UTZ. Dítě je přeměřeno na monitoru a termín skorigován podle jeho velikosti.
Alexandra600 píše:ivuska.h píše:Ach joAlexandra600 píše:Tož honem studovat
Díky, já to neřeším, pouze jsem se zeptala, jestli to tak fakt bývá či nikoliv (jsem prvorodička,takže je jasné,že NIC nevím ) Už jak mi odpověděli holky,záleží na délce cyklůOn ti to nikdo na stříbrném podnose nedonese a to, že jsi prvorodička, s tím přece vůbec nesouvisí
![]()
, není to myšleno doslova … Nikdy jsem se s výpočty nezabávala, tak proto nevím JAK NA TO . Nevím co je na tom špatnýho,když plno prvorodiček neví co napřiklad znamená +2 (8+2tt)
Já jsem to ale vůbec nemyslela špatně, viz ten smajlík s kytkou ![]()
Gladys píše:
Chachá, v roce 2008 mi můj bývalý gynekolog vypočítal 2.TP dle pohybů. Rozdíl mezi TP dle ms a TP dle utz ho zanechal naprsto chladným, TP dle utz vůbec nezapsalTakže jsem měla „rozptyl“ dle pohybů půlku března, dle ms apríla a dle utz půlku dubna
A kdybych se v porodce furt nepřipomínala, že dle utz to mám úplně jinak, tak by mě klíďo hnali na vyvolání. Naštěstí jsem se za svůj TP dle utz brala velmi inetnzivně a prvorozený se narodil podle sebe.
Gladys, to jako fakt???
Se zapomněl někde v pravěku, ne?
![]()
Gladys píše:ivuska.h píše:kometa32 píše:Podle pohybů už snad proboha nikdo TP nepočítá, to spadá tak někam do minulého století
Příklad:
Příklad:
termín porodu – 30.08.2011Chachá, v roce 2008 mi můj bývalý gynekolog vypočítal 2.TP dle pohybů. Rozdíl mezi TP dle ms a TP dle utz ho zanechal naprsto chladným, TP dle utz vůbec nezapsal
Alexandro, Ivushka má pravdu, neznalost neomlouvá, rychle čti, čti, vědomosti jsou klíč, který ti otvírá svět, v tomto případě svět mateřstvíTakže jsem měla „rozptyl“ dle pohybů půlku března, dle ms apríla a dle utz půlku dubna
A kdybych se v porodce furt nepřipomínala, že dle utz to mám úplně jinak, tak by mě klíďo hnali na vyvolání. Naštěstí jsem se za svůj TP dle utz brala velmi inetnzivně a prvorozený se narodil podle sebe.
No tak už jen to, že jsi měla dva termíny porodu
Podle kterého chtěl tvůj gynekolog stanovit např. přenášení?
Já jsem raději vždycky hlásila upravené datum PM, aby někdo neměl potíže s tím, že jsem otěhotněla tak pozdě v cyklu. Tak jim to hezky sedělo na 14. den, odpovídalo to ultrazvuku a byl klid ![]()