Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, je tu nekdo, kdo bude davat dite do skolky az ve ctyrech letech? Mam pocit, ze vsichni kolem nas jdou do skolky uz ve trech, ale me to prijde brzo. Co myslite?
To je nějaká provokace? Ale ty ho přece do školky vůbec dávat nemusíš.
@BaraJoe píše: Více
Kolem mě je to různé. Někdo šel později, protože dříve nebylo místo, někdo dříve dát nechtěl. Ale většina šla ve 3 letech. Já chci dát syna ve 2 letech, čekám, až se uvolní místo ![]()
Dcera šla ve třech zda je to brzo či ne nevím.. bohužel.. joo plakala tam první dny, ale já musela do práce, tak to prostě je.
V anglii dávala sestřenice dceru do jesli v roce…
Když nemusíš do práce, tak si den dítě kdy chceš, klidně až na predskolni rok
Ale za mě je kolektiv pro dítě důležitý… ![]()
@BaraJoe píše: Více
Dávala jsem. Ale měla jsem víc dětí po sobě, v tomto období si krásně vyhrály bez potřeby mít dospělého za zadkem.
U mladších dětí pracuji od roku, ale režimy máme takové, že se u dítěte můžeme vystřídat. Muž má plný úvazek plus vlastní podnikání, já poloviční úvazek.
Za mě ideální. Děti neměly žádné adaptační potíže a ani potíže v budoucnu. Ty nejstarší mají skoro 18 a 15 let, oba na výběrových školách, členy sportovních klubů, pořád nějaké soustředění, víkendový výjezd s přespáním.. Vše v pohodě, stejně tak občasné přespání u příbuzných nebo kamarádů zhruba od předškolního věku.
Nicméně si myslím, že dnešní doba tomu nepřeje. Vše je drahé, i v okolí pozoruji, že se ženy z normálně zajištěných rodin chtějí vrátit dřív do práce k vůli obnovení příjmu. Zaměstnavatel by klidně dal i to neplacené volno od třetích narozenin do nástupu do školky následující září, ale ony chtějí, potřebují zpět svůj plat. A málokde jde vymyslet vzájemná úprava pracovní doby tak, že rodiče v útlém věku dítěte předškolní zařízení nepotřebují.
První dítko šlo do školky ve 3 letech (rovnou na full time), druhé ve dvou letech a nejmladší v 18-ti měsících. Nejhůř si zvykal první.
Vzhledem k tomu, že se vracím do práce, tak ano, půjde (snad) ve 3 letech do školky.
Času ale ještě máme relativně dost.
Zatím není předškolák, takže to není povinné.
Kamradka dává dítě ve 4. Měla řidičák na 4 roky. Já ne.
Mně osobně přijde ve dvou letech, že ten úplně nejvhodnější čas už jsme propásli, cca kolem toho 18 měsíce (samozřejmě ne od nevidím do nevidím, jen tak, aby dítě bralo pobyt v kolektivu jako samozřejmou věc). A s každým dalším měsícem vyčkávání si myslím, že by to bylo horší a horší. Systém „tři roky nic a pak hned denně od sedmi do čtyř“ mi přijde krutý a nepřirozený pro všechny zúčastněné
Pokud tedy doma dítě nemá hromadu sourozenců/bratranců atd, to se pak zas socializuje jinak.
Ale klasika 1-2 děti doma s mámou do tří let, max kroužek s mámou za zadkem nebo občas babička, mi přijde z hlediska socializace fakt nedostatečný
A pak najednou šok, bum školka na celý den ![]()
Starsi na 2 dny od 3 let, na 3 dny od 4 a na full az jako predskolak. Mladsi do soukrome ve 2 a ctvrt
Kamaradka treba nedala vubec a jina zase do jesli jeste pred rokem. Kazdy at si dela, jak mu to vyhovuje, diky Bohu mame nejakou moznost vyberu (i kdyz v zavislosti na oblasti muze byt dost limitovana dostupnosti mist a financnimi moznostmi rodicu).
Dej si dítě kdy chceš. Klidně jako předškoláka ne?
Vždyť je to čistě na Tobě jak to vyhovuje Tobě a Tvojí rodině. ![]()
Já dávala ve 2,5 - do soukromé a nemůžu si stěžovat.
Ale takhle to vyhovuje nám.
@Liberalissima píše: Více
s tímhle naprosto souhlasím. To mi taky přijde naprosto šílené k tomu dítěti. A ještě
se k tomu matky rozčilují, že by tam měla k tomu být na začátku nějaká adaptace.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.