Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky všichni…
Jsem celkem zaskočena. Dneska jsme byli pověřeni koupit Zymafluor k prevenci proti kazu. Máme brát jednu talbetku denně (rozpustěnou ve vodě), i když malá ještě nemá žádný zoubek. Je jí 8.měíců.
Tak nějak si nevím rady. Myslela jsem, že by děti neměli mít fluorované pasty, a ted ji mám dávat jednu tabletu s fluorem každý den?
Nemáte někdo zkušenosti ted s tím?
Já vubec nevím jestli to mám brát nebo ne…:/
Taky jsme ho dostali napsaný od doktorky, ale klukovi jsem ho nedávala. Navíc rozpustit jde hodně špatně, jednou jsem to zkusila.
My dáváme, ale dcera ho už umí rozkousat. Zubařka nám to vysvětlila tak, že při Zymafluoru přesně víš, kolik toho fluoru do sebe dostanou (a že je to právě to množství, které působí preventivně proti kazu). Jinak - zubařka je hodně dobrá, takže jí věřím.
Švestička: no jo, to máte výhodu že dítko už kouše, ale malá právě nemá ještě ani jedenzub, a jak psala Lucenka, tak to prej jde špatně rozpustit, tak nevím:/
Já mám informace takové, že se dlouhá a dlouhá léta myslelo, že fluor je nezbytně nutný pro děti i pro dospělé, přidával se do pitné vody, dětem se dávaly (a doteď někdy dávají) fluoridové tablety, ale opak je pravdou. V zemích EU je zakázaný přidávat fluor do pitné vody a neměly by se dávat fluoridové tablety, protože se prokázal nulový efekt při prevenci zubního kazu a dokonce v těle v kombinaci s některými dalšími stopovými prvky působí škodlivě a zubní kaz to naopak může jen podpořit. Bohužel - farmaceutický průmysl je tak mocný, že se pořád vyrábí a prodávají fluoridové tablety a lékaři je za tučný odměny dál a dál předepisují…
Bohatě stačí si čistit zuby pastou s fluoridem, vůbec se nesmí polykat. Proto se taky dětské zubní pasty vyrábí bez fluoru…
Postrádá to logiku - pro děti zubní pasty bez fluoru (protože často pastu spolknou) a přitom se jim mají dávat fluoridové tablety?? To je na hlavu postavený, takže za mě - nedávej jí ten Zymafluor ![]()
No já sem ho pro malýho taky dostala. ALe dostala sem ho, když měl malej cca 1,5, s tím, že má zubů jako průměrný tříletý děcko a navíc má pořád dudel (sice jen na spaní, ale má). Takže to má jako prevenci proti kazu. ALe taky to teda rozkouše. A přiznám se, že mu to nedávám každej den.
Ahoj holky, chci Vám trošku poradit ohledně fluoridových tabletek. Jsem dentální hygienistka a tablety absotutně NEDOPORUČUJI!!! Pracuji na ortodoncii(rovnátka), takže pracuji převážně s dětmi. Když vidím, co jim fluoridové tablety udělaly se zuby, tak se mi chce doslova brečet
Fluoridy jsou totiž v dnešní době skoro ve všem, takže používáním tabletek dítě dostává do těla mnohem více fluoru, než je potřeba a hrozí „předávkování“ fluorem, což se projevuje přinejlepším "TRVALÝMI! bílými skvrnami na zubech. Stačí používat zubní pasty, v kterých F obsažen. Měkký kartáček a správná technika a máte vyhráno ![]()
Fluorid a flour je celkem rozdíl. Stejně jako samotný sodik a iont sodíku (kuchnska sul). Fluorid se zubama nic neudělá.
Dobrý deň ![]()
Je to presne tak ako píšete. Tiež som dávala malej fluoridové tabletky, keď ešte mala mliečne zúbky a teraz keď jej rastú trvalé zuby, je na nich biely fľak. Až teraz som pochopila z čoho to má.
Ahojky taky mam rozporuplne informace o Zymafluoru. doktorka napsala, ale rekla, ze neni jednoznacne, zda pouzivat, at se rozhodneme sami. Drive jsem mu tonedavala, ale ted si myslim, ze obcas, jednou tydne, by to snad nemelo skodit. otazka je, jestli to ma nejaky efekt, kdyz je to takhle malo… ![]()
@hrana píše:
Fluorid a flour je celkem rozdíl. Stejně jako samotný sodik a iont sodíku (kuchnska sul). Fluorid se zubama nic neudělá.
nic neudela, jako ze ani nepomuze?
Ahoj, studuju zubarinu a mam par týdnu pred statnicema, takze snad bych mohla neco vedet
dnes se fluoridove tablety v prevenci zubniho kazu obecně nedavaji a u docasnych zubu uz vubec, pokud je dite v rizikove skupine, tzn. Ze je vysoka pravdepodobnost vyskytu zubniho kazu, pak se davaji, ale az od 3 let!!! Dava se jen 1tbl. Prave proto, ze je jinak vysoke riziko vzniku fluorozy na stalych zubech, ktere se u ditete jiz vyvyji. Jestli muzu poradit, cistete zoubky, alespon 1× denně s pastou o koncentraci fluoridu 500ppm-elmex dětská zubni pasta, nejlepe pred spanim, nedavejte slazene napoje, nenamacet dudlik do medu, sirupů, apod. Od 1.roku omezit kojeni v noci, pokud dite vyžaduje lahev, tak vodu-neperlivou, pramenitou(dobra voda ma 0,7ppm) Neolizujte lzicky, dudliky-tak přenášíte sve kariogenni bakterie do ust ditete, sama dodorzujte dostatecnou hygienu a bude vse O. K. ![]()
Ahoj, studuju zubarinu a mam par týdnu pred statnicema, takze snad bych mohla neco vedet
dnes se fluoridove tablety v prevenci zubniho kazu obecně nedavaji a u docasnych zubu uz vubec, pokud je dite v rizikove skupine, tzn. Ze je vysoka pravdepodobnost vyskytu zubniho kazu, pak se davaji, ale az od 3 let!!! Dava se jen 1tbl. Prave proto, ze je jinak vysoke riziko vzniku fluorozy na stalych zubech, ktere se u ditete jiz vyvyji. Jestli muzu poradit, cistete zoubky, alespon 1× denně s pastou o koncentraci fluoridu 500ppm-elmex dětská zubni pasta, nejlepe pred spanim, nedavejte slazene napoje, nenamacet dudlik do medu, sirupů, apod. Od 1.roku omezit kojeni v noci, pokud dite vyžaduje lahev, tak vodu-neperlivou, pramenitou(dobra voda ma 0,7ppm) Neolizujte lzicky, dudliky-tak přenášíte sve kariogenni bakterie do ust ditete, sama dodorzujte dostatecnou hygienu a bude vse O. K. ![]()
Pokud chcete davat fluoridove tablety, tak aby to melo vyznam, je nutne je davat dlouhodobe a pravidelne, tzn. Alespon 300dni v roce. Jinak to nemá vyznam. A nedavat je pred cistenim zubu a jak jsem psala, nejlepe nad 4 roky