Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Malá má 9 měsíců a má prořezané 2 zoubky dolní. Čistíme tak necelý měsíc, od prořezání prvního. Ze začátku to šlo, ale teď začala strkat dopředu jazyk a brání se zuby nehty. Zase ji nechci nějak přepírat násilím, aby k tomu pak neměla odpor a nelítala bych za ní po bytě s kartáčkem
![]()
Já si jí posadím, maličko se pokusím čistit ale pokud mi tam strčí jazýček, kartáček jí dám na chviličku okusovat ![]()
No když jí dám okusovat, kouše na místě stoliček, tam zuby nemá, takže bez výsledku a tam, kde je má, má nevyčištěno ![]()
Trénovat, trénovat, trénovat… co k tomu víc říct. Mě třeba zubař říkal, že dokud nemá stoličky, tak stačí čistit (přejet) jen navlhčenou gázou a bez násilí. Jakmile už pak měl prořezané stoličky, tak dát klasický dětský kartáček. My čistili silikonovým prsťákem od Farlinu, od roku kartáčkem od Elmexu, ale byl to taky boj. Někdy měl období, kdy si nechal, někdy u nás byly šílené scény. Nakonec na něj asi až před třemi týdny vyzrál manžel. Má nějaký grif, vždycky mu do pusy nějak strčí prst na jazyk, druhým mu drží čelist a nechá si je bez problémů vyčistit. Takže od té doby je u nás večerní čištění záležitost manžela. Já na něj po ránu chodím s pavoukama a vymetáním pavučin, co jsem se dočetla tady na Emiminu.
Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že to funguje. Ale syn je už starší, budou mu dva roky, už spoustu věcí chápe. U menšího to byly holt pokusy a trénink.
Příspěvek upraven 27.11.15 v 14:10
@Martinaxxx jj mě se tim taky drbe v zadu
ale nenutím jí, nerada bych jí dásničky nějak podráždila.
Mi rikame, ze mu dudlicek pres noc spapaji cervici a pak nebude zadny dudlicek, tak se necha
nebo zabirala basnicka rizy, rizy, rizy ![]()
Můžu se zeptat? Čistíte jen vodou nebo i zubní pastou? A jakou? Náš malej zatím žádný zoubek nemá, i když už mu bude 10 měsíců, asi si dávají na čas, ale postupně zjišťuji co a jak, abych byla připravená, až se vyklubou
Koupili jsme nějakou sadu - kartáček a zubní pastu od elemexu, píšou tam od 1. zoubku. Ale předevčírem mě kamarádka vystrašila, že snad elmex je kyselý a naleptává sklovinu. Nevím, kde to vzala a zda je to pravda, nezdá se mi to, ale neslyšela jste to některá taky?
![]()
@Luccinka Dokud neměl stoličky, čistila jsem jen vodou. Ona ta pasta je stejně jen takový doplněk, důležitý je ten kartáček. O Elmexu jsem toto neslyšela, občas ho používáme a malej ho dostal i u zubaře.
@Luccinka hele mě třeba řekla doktorka, že nemám vůbec čistit Elmexem, že to vůbec není dobré.. Můj zubař mi ho doporučil, takže cca od 10,5 měsíce čistíme zoubky kartáčkem a Elmexem- teď má malej 4 zoubky vylezlý a další 3 se mu prořezávají-bude mu rok. Dávám tam tý pasty ale opravdu jen nepatrně. Je to sranda ale čistit mu tím kartáčkem
![]()
Taky jsem něco o tom elmexu slyšela, ale zase zubaři ho doporučují, tak nevím
používám klasickou perličku, protože stejně má jenom zašpiněný kartáček a fluor taky prospívá, když to polkne ![]()
My jsme tak nějak čistili, ale před měsícem jsme museli k zubaři (15m v té době) měla kaz na předním zubu od té doby nikdo nesmí do pusy ![]()
@sibi a co dělají s kazem u tak malého batolete? snad ho nevrtají proboha? Jinak jsem právě četla, že kazy způsobí třeba jen to, že dítko žužlá savičku od hrnečku se sladkým pitím v postýlce.. Tak se snažím mu dávat jen vodu, max. neslazený čaj když už do postýlky občas
Snad nebudeme mít taky kaz, jdeme za měsíc poprvé k zubaři ![]()
@slunicko83 malá byla kojená do půl roka, pak jen pila prso, flašu vzala až po roce kdy se teda rozhodla že bude pít i z něčeho jiného
. kaz jí rostl i se zubem, chyběla jí tam kus sklovinky na předním zubu. vrtaj
ale zvládla to lépe jak já, máme hodnou zubařku a u ní teda nemám strach ani já. při vrtání nebrečela jen se vztekala že se drží. ted nečistíme vůbec, nechci jí nutit když prožila toto ![]()
@sibi a byl ten kazík vidět? malej má 5 zoubků venku a všechny bílé, ale my máme s přítelem oba zuby špatný, tak se bojím, že to po nás zdědí možná… tak uvidíme, snad mít kaz nebude a nebudou mu vrtat. Ale máme taky skvělého zubaře, tak by to neměl být problém snad ![]()
@slunicko83 šel vidět když jsi se zaměřila na to, byla tam vidět dírka a sem tam jí uvízlo kousínek barevného jídla tak to šlo vidět, už když to rostl ten zub tak to bylo vidět. také máme špatné zuby proto se tak snažim aby na tom byla o něco lépe