Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,chci se zeptat,zda dáváte večer spát mimi hned po jídle?Já malého(15m) vykoupu,dám mu najíst a hned s ním šup do postýlky.Večeří mezi 19-20 hodinou a normální jídlo.Tchýně říká,že ho mám nechat chvilku si pohrát,aby mu slehlo a pak mu dát ještě mlíko a potom hned do postýlky.
Vzhledem k tomu, že Vítek chodí spát až ve 21h, tak večeří kolem půl osmý a pak si teda chvilku hraje. Upřímně mě taky není příjemný, jít spát s plným žaludkem.
U nás je kolem šesté kaše, kolem sedmé koupání, pak mléko a hned postýlka.
Asi záleží na dítěti, jak moc mu to vyhovuje - Mareček je touhle dobou už unavený a aby si mohl po koupání ještě hrát, musel by se koupat už kolem půl šesté, což je v naší domácnosti nereálné… ![]()
Ani jedno ani druhé mi nepřijde optimální. Slehnout bych nechala, ale hrát už taky po koupání nenechávám. Jídlo má před koupáním, po koupání už jen mlíko.
Máme to podobně jako ostaní. Kolem sedmé večere, před osmou koupání, po koupání mlíko a pak spinkat.
my máme koupání 18:30-19 večeře a pak vegetíme na gauči s knížkou někdy i s tatínkem
a 19:30 jde spát.
Mlíko už pak nechce.
Jít hned spinkat po normálním jídle asi není úplně ideální (soudím podle sebe). My večeříme normální jídlo kolem šesté, po sedmé se koupe, dostane mlíčko a hned se jde do hajan…
Po mlíku si myslím, že problém není, ale nabaštit se chleba, brambor nebo co dáváš a pak jít spinkat..to je horší
Dostává normální dospělácké jídlo.Teda přispůsobené pro něho.Někdy dávám příkrm.Do roka měl kaši,ale pak už jí nechtěl.
A lepší vykoupat,pak jídlo a mléko a nebo jídlo,vykoupat a pak mléko?
Dolby píše:
A lepší vykoupat,pak jídlo a mléko a nebo jídlo,vykoupat a pak mléko?
Tak u nás ve Vašem věku bylo „jídlo, mléko, vykoupat, vyčistit zuby, spát“… aby si zvykla na to, že po čištění zubů už se pije jen voda.
Podle mě…Jak jsem psala večeříme v šest, hrajeme si, koupeme se v sedm, než se vycákáme je půl osmé, dostane mlíčko, chvilku mi hačá na klíně a koukáme třeba na krátkou pohádku jako je večerníček, cca deset minut a jde se spinkat…
Samozřejmě, že po mlíčku se čistí zoubky, navlhčeným kartáčkem a dostává prášeček na zoubky na lžičce…pak už nic
No takové ty malé, co jsme zobaly my děti. Je to Natrium fluoratum. Jeden rozpustit před spaním na lžičce…funguje to proti zubnímu kazu a není již potřeba dávat pastu na kartáček
Aha,tak to neznám a ani jsem o tom neslyšela.Tak to dojdu do lékárny.
Dolby, sama bych to nekupovala ale poradila se s dr. Pediatrička nám to předepsala, ale my chodíme už k zubaři, tak jsem to konzultovala i tam, protože třeba pokud dítko pije sunar ve kterém je už nějaký přídavek fluoru, tak to není třeba. Ono je víc druhů sunaru a v jednom to je a v druhém zase ne…