Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi to není úplně výchovné… Ale stanovila bych kapesné podle známek.
@cecetka a jak to řešíte? Já už i vyhrožuju, že pokud nebudou výsledky ve škole tak nebude chodit na tancování. Má ještě další dva kroužky v rámci družiny ve škole.
Telefon, tablet pod zámek, prostě bez toho se dá fungovat, dokud nebude změna. A jestli a i na tohle nebude reagovat, těžká ráda .
Nedá se nic dělat, budete se muset učit spolu, pokud její domácí příprava má mít nějaký smysl. To znamená, že budete spolu pracovat se slovíčky(vyroníte si například pexeso, budete je různě řadit, doplňovat český/anglický význam). Totéž v češtině - bude ti jevy při psaní nejdříve zdůvodňovat, potom psát, jakmile napíše větu s chybou, bude následovat další, doku vět nezdůvodní a nenapíše bez chyby. Jakýkoli systém trestů nebo hrozeb bude naprosto neefektivní.
@hanka.br. ze slovíček zkoušíme, diktáty doma píšeme, příklady počítáme. Pak se koukáme na chyby a omíláme to. Nicméně pokud mi slíbí, že si matiku opraví, já jí to ráno připomenu a odpoledne mi řekne, že zapomněla tak už fakt nevím co s tím.
Měla mít do školy do VV svíčku, tak jsem jí nabízela, že jí jednu dám. Nechtěla, že si ráno koupí v obchodě. Když jsem odcházela do práce tak jsem jí to připomněla a ona to během chvilky zapomněla a došla s poznámkou…
Můj syn se do 10 nemusel vůbec učit a měl samé jednicky, najednou v začal nosit špatne známky a já nevěděla proč, zjistil jsme ze už mu nestačí co vyslechne ve vyučování a musí se učit, ale vůbec nevěděl jak na to. To bude možná i Vás problém, začni se s ni učit, vysvětluj a hlavně buď důsledná, proste teď se jdeme ucit a hotovo. Teď je synovi 12 a učí se sám a vrátil se zpátky k pěkným znamkam
@LenkaN26 píše:
Měla mít do školy do VV svíčku, tak jsem jí nabízela, že jí jednu dám. Nechtěla, že si ráno koupí v obchodě. Když jsem odcházela do práce tak jsem jí to připomněla a ona to během chvilky zapomněla a došla s poznámkou…
Dobře víš, jaká dcera je. Znáš ji nejlíp. Neptej se jí, ale svíčku jí dej do tašky. Promluv s učitelkou, požádej ji o spolupráci. Zkus jí otestovat, jestli zapomíná jenom věci nepříjemné, nebo jestli má fakt problém (třeba jí ráno řekni, ať ti odpoledne připomene, že jí chceš koupit něco - já nevím co.) Motivuj ji, aby věci nezapomínala, odměňuj ji, když si vzpomene.
@hanaross přesně tohle byl můj problém, do 5. třídy samé jedničky bez trochy snahy a když jsem přišla na druhý stupeň, hned trojka z dějepisu a přírodopisu. Neuměla jsem se to prostě naučit, protože jsem to nikdy nepotřebovala.
@hanaross My se učíme každý den, jen mi přijde, že ve škole myslí na kdoví co. Takže doma mi diktát napíše vcelku v poho a druhý den ve škole trága.
@hanka.br. Já jsem jí tu svíčku vyloženě nutila, ale trvala si na svém. Motivovat se snažím, ale přijde mi jako děsná salámistka, že jí sice ukápne slza, ale za půl hodiny už je jí to fuk. Momentálně jsem řekla, že pokud se nezačne víc snažit tak jí nebudu dělat žádnou narozeninovou oslavu. Když se nesnaží ona, nebudu ani já.
Ahoj, mám problém se starší dcerou. Už loni donesla 3 z ČJ a momentálně by to bylo tak na 4. Matika vždy v pohodě, teď 3-4, angličtina taky tak. Problém je v tom, že není hloupá, jen lenivá, nepozorná, zapomnětlivá. Už druhý týden má zákaz chodit ven dokud se nedoučí slovíčka. Sama od sebe se nejde učit a když ji pošlu tak dělá milion jiných věcí jen ne to co má. V ČJ není ani tak problém I/Y, ale nepíše háčky, čárky, velká písmena. Minulý týden dostala za 5 z matiky neb odčítala místo sčítání od té doby není schopna se přihlásit učitelce o opravu, protože na to prý vždy zapomene. V PPP jsme byli a vše se jim zdá v pohodě. Jinak je celkem bordelářka, ale když ji poprosím tak doma více méně ochotně pomůže. Jen nevím jak ji namotivovat na to učení. Diskuse, že s takovýma známkama „může jít max zametat ulice“ proběhla a žádná změna. Mám k ní ještě prvňáka tak je to náročné.