Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Díky za téma, taky se v tom plácám, žijeme v zahraničí a učím českou školu doma.
Já bych měla ještě dotaz na tzv. dvojí čtení. Když má dítě třeba léto, tak to odslabikuje lé - to, může to pak ještě zopakovat, aby si uvědomil celé slovo nebo je to špatně?
@tasa u nás to taky tak plácají. Proč to tak je, netuším. Ale taky nejsem moc spokojená. Pořád něco vybarvují, teprve nyní začínají něco kloudného dělat. Jo, u písmenek a číslic a seřazování do chlívků jsem nadávala jak dlaždic ![]()
u nás normální škola, čtyři první třídy v ročníku a každá jede jinej systém
![]()
Mládě se taky učí napřed číst (teď mají asi 10 písmenek, malá, velká, tiskací, psací, nějaký dva týdny skládají slabiky Má, pó, La, Se,…), píšou v 90% jen uvolňovací cviky (takový ty vlaštovky na drátě, kolečka, „špičky“ - jako začátek psacího p, ovály na O, a podobně). Teď v pracovním sešitě za pár stránek už vidím psaní písmen jako takových, takže to čekám každou chvíli, že to vypukne ![]()
Taky sem překvapená, na druhou stranu, možná by je to příliš zahltilo, kdyby jeli všechno najednou. V matice mají čísla do 9, menší, větší, rovná se, ale zatím skoro nesčítají.
Vedlejší třída má jen pět písmen zatím, taky moc nepíšou písmenka, ale zase jsou víc dopředu v psaní a počítání čísel ![]()
Ségry děti jedou „genetickou metodu“ a ty už píšou skoro celou abecedu, ale zase jen tiskací velký. V matice mají Hejného metodu, takže to jde úplně mimo mě.
Nase ucitelka je inovativni a nastesti pismena v deskach nemame ![]()
Trenuji to ve skole na stiratelnych tabulkach a jsem za to desne rada, vim co to bylo se synem. Vecne to daval do aktovky obracene, takze furt vysypany a rovnali jsme znova. Navic jak rikas, neco 1× neco 5×, porad neco chybelo…
Jinak taky ctou, ale psat to jeste neumi. Pisou cisla a maluji kde co. Tu ruku na psani jeste nemaji uvolnenou.
Vlaste pisou tiskacimi velkymi, neco malo..
@Janina81 já bych ho to klidně nechala přečíst i dohromady, ať si to spojí.
Jinak my jedem zatím jen slabiky. Celá slova - respektive teda hned první dvě věty jsem viděla za dvě stránky (tak uvidíme, kdy k tomu dorazí). Je to „Lola má laso“ a "Puma má " a k tomu je nakreslenej obrázek koťátek ![]()
No nepíšou vůbec
píšou číslice do 5 a jinak jen čáry a vlnky. Čtou tak těch 6 písmen a slabiky. Nicméně moje dítě už pár dní přečte cokoliv co je velkým tiskacim písmem. Malý a psací ji dělá problémy a plete se jí to. Já bych psací zrušila asi úplně, nepoznám je skoro ani já ![]()
Moje dcera se učí zatím taky jen číst a píšou velká a malá tiskací písmena, což je asi místo těch vlaštovek, šipek a oválů. Psací písmena se zatím učí jen rozeznávat. Každá učitelka to dělá podle sebe. Vím, že ve vedlejší třídě to dělají jinak.
Jinak já sem ráda, že je tolik neženou. Nevidim nic přínosnýho na tom, že se to na ně nasype jak z pytle a pak nebudou vědět, co si dřív zapamatovat. Myslim, že jim nic neuteče. Naše třídní to říká dobře. Nebojte, do konce první třídy budou číst, psát a počítat do dvaceti všichni. A to je náš cíl ![]()
My ve škole taky ze začátku jen uvolňovali zápěstí, než sme začali mastit písmenka.
@Mar__tanka1983 U nás to je taky tak. Čtyři první třídy a každá učitelka jede svůj systém. Např. mají i jiné učebnice, vedle čtou metodou Sfumato, u nás nikoliv atd. Je to dneska individuální
@Mar__tanka1983 @Run @Fíková Jinak omlouvám se, že tady zakladatelce plevelím, ale Vás tři sympaťandy už jsem neviděla ani nepamatuju, tak jsem ráda, že ještě žijete a doufám, že se máte dobře ![]()
Mimochodem, včera mladej měl psát asi pět řádek trojek.
Já u toho škrábala brambory, tak sem jen sem tam zvedla oči. No u druhý řádky sem mu narovnala ruku, že už se nemůžu koukat na to, že to drží jako prase kost a hlídala, aby jí zpátky nestáčel a týýýýbrďo, to byly najednou krásný písmenka. I on sám byl překvapenej.
Přitom ještě před týdnem tu polohu vůbec nebyl schopnej udělat. Prostě uvolnění zápěstí je základ (a očividně i větší, než sem si původně myslela). Teď to jen hlídat, aby to z pohodlnosti nestáčel zpátky…
edit:
@MartinaIrena
mě tu nevídáš? Dyť sem tu pečená vařená
Jinak ahoj ![]()
Příspěvek upraven 18.10.18 v 09:50
U mladšího se učili číst metodou sfumato a s psaním jeli hodně pomalu. V říjnu jeli ještě uvolňovací cviky, a zatímco v lednu většina třídy plynule četla tak psát poslední písmena se učili ještě v dubnu. To si pamatuju, protože jsme byli v březnu a dubnu několik týdnů pryč a poslední díl písanky jsme s ním dělala já. Mně tento postup naší třídní vyhovoval, protože syn už při nástupu do 1. třídy uměl číst úplně v pohodě, ale měl problémy s grafomotorikou.
@MartinaIrena děkujem, žijem
též zdravím, bývám tu jen nárazově.
Já sem chodím uz jenom kvůli skupině o prvňáčkách, abych měla přehled, jak to jde jinde
@MartinaIrena a občas projedu diskuze, ale už se jen většinou tlemim ![]()
@tasa u nás nevím, jak se ta metoda češtiny jmenuje, odpo se zeptám, ale taky teď jen čtou, velká a malá tiskací a velká a malá psací. Ale nepíšou je. Čísla do 5, ta i píšou. Píšou tedy zatím do 3. Písmena mají O-B-S-U-A v tomto pořadí. Spojené slabiky ještě ne. Je to také hodně o vybarvování.