Čtení a psaní v první třídě ZŠ

2621
18.10.18 09:11

Díky za téma, taky se v tom plácám, žijeme v zahraničí a učím českou školu doma.

Já bych měla ještě dotaz na tzv. dvojí čtení. Když má dítě třeba léto, tak to odslabikuje lé - to, může to pak ještě zopakovat, aby si uvědomil celé slovo nebo je to špatně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2909
18.10.18 09:19

@tasa u nás to taky tak plácají. Proč to tak je, netuším. Ale taky nejsem moc spokojená. Pořád něco vybarvují, teprve nyní začínají něco kloudného dělat. Jo, u písmenek a číslic a seřazování do chlívků jsem nadávala jak dlaždic :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
18.10.18 09:24

u nás normální škola, čtyři první třídy v ročníku a každá jede jinej systém :lol: :lol: :lol:

Mládě se taky učí napřed číst (teď mají asi 10 písmenek, malá, velká, tiskací, psací, nějaký dva týdny skládají slabiky Má, pó, La, Se,…), píšou v 90% jen uvolňovací cviky (takový ty vlaštovky na drátě, kolečka, „špičky“ - jako začátek psacího p, ovály na O, a podobně). Teď v pracovním sešitě za pár stránek už vidím psaní písmen jako takových, takže to čekám každou chvíli, že to vypukne :jazyk:
Taky sem překvapená, na druhou stranu, možná by je to příliš zahltilo, kdyby jeli všechno najednou. V matice mají čísla do 9, menší, větší, rovná se, ale zatím skoro nesčítají.

Vedlejší třída má jen pět písmen zatím, taky moc nepíšou písmenka, ale zase jsou víc dopředu v psaní a počítání čísel :nevim:

Ségry děti jedou „genetickou metodu“ a ty už píšou skoro celou abecedu, ale zase jen tiskací velký. V matice mají Hejného metodu, takže to jde úplně mimo mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24016
18.10.18 09:27

Nase ucitelka je inovativni a nastesti pismena v deskach nemame :-)
Trenuji to ve skole na stiratelnych tabulkach a jsem za to desne rada, vim co to bylo se synem. Vecne to daval do aktovky obracene, takze furt vysypany a rovnali jsme znova. Navic jak rikas, neco 1× neco 5×, porad neco chybelo…

Jinak taky ctou, ale psat to jeste neumi. Pisou cisla a maluji kde co. Tu ruku na psani jeste nemaji uvolnenou.
Vlaste pisou tiskacimi velkymi, neco malo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
18.10.18 09:28

@Janina81 já bych ho to klidně nechala přečíst i dohromady, ať si to spojí.

Jinak my jedem zatím jen slabiky. Celá slova - respektive teda hned první dvě věty jsem viděla za dvě stránky (tak uvidíme, kdy k tomu dorazí). Je to „Lola má laso“ a "Puma má " a k tomu je nakreslenej obrázek koťátek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
18.10.18 09:28

No nepíšou vůbec :lol: píšou číslice do 5 a jinak jen čáry a vlnky. Čtou tak těch 6 písmen a slabiky. Nicméně moje dítě už pár dní přečte cokoliv co je velkým tiskacim písmem. Malý a psací ji dělá problémy a plete se jí to. Já bych psací zrušila asi úplně, nepoznám je skoro ani já :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7746
18.10.18 09:30

Moje dcera se učí zatím taky jen číst a píšou velká a malá tiskací písmena, což je asi místo těch vlaštovek, šipek a oválů. Psací písmena se zatím učí jen rozeznávat. Každá učitelka to dělá podle sebe. Vím, že ve vedlejší třídě to dělají jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
18.10.18 09:31

Jinak já sem ráda, že je tolik neženou. Nevidim nic přínosnýho na tom, že se to na ně nasype jak z pytle a pak nebudou vědět, co si dřív zapamatovat. Myslim, že jim nic neuteče. Naše třídní to říká dobře. Nebojte, do konce první třídy budou číst, psát a počítat do dvaceti všichni. A to je náš cíl :mrgreen:
My ve škole taky ze začátku jen uvolňovali zápěstí, než sme začali mastit písmenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25132
18.10.18 09:34

@Mar__tanka1983 U nás to je taky tak. Čtyři první třídy a každá učitelka jede svůj systém. Např. mají i jiné učebnice, vedle čtou metodou Sfumato, u nás nikoliv atd. Je to dneska individuální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25132
18.10.18 09:37

@Mar__tanka1983 @Run @Fíková Jinak omlouvám se, že tady zakladatelce plevelím, ale Vás tři sympaťandy už jsem neviděla ani nepamatuju, tak jsem ráda, že ještě žijete a doufám, že se máte dobře :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
18.10.18 09:47

Mimochodem, včera mladej měl psát asi pět řádek trojek.
Já u toho škrábala brambory, tak sem jen sem tam zvedla oči. No u druhý řádky sem mu narovnala ruku, že už se nemůžu koukat na to, že to drží jako prase kost a hlídala, aby jí zpátky nestáčel a týýýýbrďo, to byly najednou krásný písmenka. I on sám byl překvapenej.
Přitom ještě před týdnem tu polohu vůbec nebyl schopnej udělat. Prostě uvolnění zápěstí je základ (a očividně i větší, než sem si původně myslela). Teď to jen hlídat, aby to z pohodlnosti nestáčel zpátky…
edit:
@MartinaIrena
mě tu nevídáš? Dyť sem tu pečená vařená :lol: :lol: :lol: Jinak ahoj ;)

Příspěvek upraven 18.10.18 v 09:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
18.10.18 09:49

U mladšího se učili číst metodou sfumato a s psaním jeli hodně pomalu. V říjnu jeli ještě uvolňovací cviky, a zatímco v lednu většina třídy plynule četla tak psát poslední písmena se učili ještě v dubnu. To si pamatuju, protože jsme byli v březnu a dubnu několik týdnů pryč a poslední díl písanky jsme s ním dělala já. Mně tento postup naší třídní vyhovoval, protože syn už při nástupu do 1. třídy uměl číst úplně v pohodě, ale měl problémy s grafomotorikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7746
18.10.18 09:52

@MartinaIrena děkujem, žijem :lol: též zdravím, bývám tu jen nárazově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
18.10.18 10:02

Já sem chodím uz jenom kvůli skupině o prvňáčkách, abych měla přehled, jak to jde jinde :mrgreen: @MartinaIrena a občas projedu diskuze, ale už se jen většinou tlemim :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5487
18.10.18 10:08

@tasa u nás nevím, jak se ta metoda češtiny jmenuje, odpo se zeptám, ale taky teď jen čtou, velká a malá tiskací a velká a malá psací. Ale nepíšou je. Čísla do 5, ta i píšou. Píšou tedy zatím do 3. Písmena mají O-B-S-U-A v tomto pořadí. Spojené slabiky ještě ne. Je to také hodně o vybarvování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí