Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A v kolik hodin chodí spat? Neslo by ji dat spat trochu později aby déle spala? Svagrova často nadavala ze její deti vstávají už v 6 a to jsou rádi ze vydrží do 6. Už ale nikde neřekla ze chodí vecer spat v 18:00
![]()
Dávej ji spát mezi desátou a jedenáctou večer. Ale zdravé to asi není. Jinak to neposuneš. Děti prostě nepotřebují moc spát.
Ne. Je jim 9 a 7 a stále vstávají v 5:30 - 6:00. To dítě neovlivnis, ale sebe ano - takže choď spát dříve ty ![]()
Některé děti mívají noční děsy nebo zlé sny a někdy pláčou. To souvisí i s vývojem mozku. Většinou pomůže vzít dítě k sobě a spát dál.
Budíček v 6.30 není nijak brzy.
A za 14 dní se bude měnit čas ![]()
Vždyť 6:30 je úplně luxusní čas ![]()
Až začne za chvíli školka, škola, možná budete muset na x let začít vstávat i dřív.
Pokud jste unavení, choďte vy sami spát dřív.
Nebo se střídejte, jeden ať s ní vstává a druhý se dospí, a pak zase naopak. Já třeba špatně spím a málokdy se mi podaří usnout před půlnocí, takže to chápu, ale holt máte dítě. To se člověk prostě minimálně deset, spíš dvanáct let, musí svůj spánek přizpůsobit, než je dítě schopné samo vstát a vypravit se do školy ![]()
6:30 je paradni, pochybuju, ze s tim neco vymyslite, vetsina deti je proste nejak vnitrne nastavena - nektere vyspavaji, ale zas pak strasi do noci, jine vstavaji brzy, tim teda myslim hodne brzy.. u nas bylo dlooouhe obdobi vstavani ve 4:40, mohla jsem se stavet na hlavu a neslo s tim hnout.. ted vstva mezi 5:30-6, takze na nase pomery luxus. Muzete se stridat ve vstavani, chodit driv spat.. proste se prizpusobit. Taky se to muze jeste zmenit
6:30 je dobry cas. Syn v tom veku vstaval bezne pred 6., dcery naopak chodily spat az pred pulnoci, mohli jsme se na hlavu stavet
. Posun se podaril treba o 15 minut, pak prisla nemoc a vsechno na novo. Vzdala jsem to rychle. Kdyz pak starsi deti chodily uz do ustavu, musela jsem nejmladsi v 6 budit na kojeni, abychom se stihli vypravit. A v 6 vstavam porad, skola neceka.
@Anonymní píše: Více
Brzy se posune cas a bude vstavat v 7:30
6:30 je úplně normální čas
mě vstával ještě donedávna syn v 5 ráno.. v kolik chodí spat??
A to vám zapomněli říct před otěhotněním, že děti brzy ráno vstávají? Dcera byla taky schopna spát od 21 do půl 6…do školky chodí na půl 7
to dítě nemá vaše hodinky, tak běžte dříve spát a dříve do práce nebo se u ní dopo střídáte?…
Mně to přijde normální. Syn 3 roky spí 21.00 - 6.00.hod. Přes den od 2 let nespí.
Dneska jsme byli odpoledne 4 hodiny aktivně venku, tak to dal 5 minut pak v autě.
Bohužel se v noci budí v průměru 5-8×. To už mi běžné nepřijde, ale má to tak od mimina.
Do práce s manželem chodíme samozřejmě taky oba.
Co s tím neporadím. Prostě každý má jiné potřeby spánku.
Do školky už chodí, změna nepřišla.
Ještě si můžete sehnat chuvu.
Příspěvek upraven 16.03.24 v 22:41
@Tarena to u nás nikdy třeba nefungovalo. Naopak se i stalo že vstával dřív.
U nás takhle vstávají at jdou spát v osm nebo v deset. A to staršímu táhne na 11. Jo, po Silvestru to protáhli do osmi, ale to šli spát po půlnoci. Ji nauč, ať si pustí pohádku a nebudi vás. To už by mohla zvládnout. Ale upřímně, 6:30 mi nepřijde taková hrůza, kámošky malá vstávala v pět snad do šesti let.
Tohle se fakt skoro nedá ovlivnit. Těch 6:30 je docela slušný čas. Ale chápu, že každý má svoje optimální vnitřní hodiny. Já bych třeba dlouhodobě nemohla fungovat při vstávání v pět a bylo by jedno, v kolik bych šla večer spát… Můžete zkusit posunout to usínání. Ať už dítěte dozadu nebo vaše dopředu. Uvidíš, jestli to k něčemu bude
Už nevíme, jak dál, dcerka se budí okolo 6:30, občas začne plakat ze snu v 5 a pak hned zase usne, ale oba jsme s manželem pracující (já na vysoké manažerské pozici) a budíček takto brzy nezvládáme. Po obědě spí okolo svých 1,5 až 2 hodin. Uvítali bychom budíček až po sedmé, povedlo se někomu?