Dcera a letecký výcvik – podpořily byste své dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14672
25.10.25 11:16
@Keyllah píše: Více

Prosím? Mas před menstruaci nebo co, že jseš tak mimo? :lol: Já jsem psala hned první koment v diskuzi, ze kdybych peníze na to měla, (jako myšleno tak, že by pro mě milion neznamenal nějakou obří castku), tak bych podpořila. Ale zakladatelka píše, že mají průměrný příjem a nějaké úspory, tak to je proste očividný nesmysl vydat se kvůli (možnému) koníčku z rodinných rezerv. A kdo tady psal, že hokejista není drahy? Každé hobby uzira z kasicky, pokud se tím zabyvas více a více a rozvijis se. Ovšem běžně rodiny utáhnou koníček, který bere měsíčně v průměru nižší tisíce, a létání bere řekněme desetitisíce nebo i vyšší desetitisíce už na začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.25 11:41

Pro kohokoli, kdo má zájem být pilotem, třeba dopravním pilotem, je vždy ideální si nejdříve udělat základní výcvik na větroních! Na větroni člověk pochopí, jak se letadlo chová „přirozeně ve vzduchu“, protože ho nepohání a neovlivňuje síla motoru. Člověk se s letadlem sžije. Potom při přechodu na motorové letadlo snáze pozná, co v chování stroje je na vrub motoru a co na vrub vztlaku jako takového a podobně. Uměl pilotovat větroň je ohromný benefit pro další motorové létání i pro bezpečnost pilota, potažmo jeho případných pasažerů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.25 11:47
@Anonymní píše: Více

Ano výcvik začíná na menších letadlech, kde jsou částky pochopitelně menší, takže i dítě má prostor zjistit, zda je to pro něj, nebo ne. Většina lidí si to rozmyslí v těch prvotních fázích výcviku.

• Citovat
  • Upravit
37590
25.10.25 11:59
@Blonďatá střelkyně píše: Více
… A když jsem se o to zajímal (to byl ještě státem dotovaný Svazarm ) byly povinné tři seskoky padákem.
Nevím, jestli to ještě platí.
To bylo tenkrát, když si piloti větroňů lepili lepící paskou na nohu kalkulačky Texas Instrument ti-58, nebo 59. 8)
Pokud si myslíte, že větroň není žádné vzrůšo, ale otrava a jen tak lážo - plážo, jste na brutálním omylu. Začína to už u meteorogie. A při závodech pak už adrenalin přímo kape z oblohy. ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11008
25.10.25 12:08

Za mě, pokud na to máte finančně a ona zdravotně, tak určitě s chutí do toho! ;) jako kapitánka Boeingu by byla fakt hustá! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11008
25.10.25 12:14

Z vedlejší vesnice máme dokonce pilota stíhačky a jeho sestra je letuška. On je samozřejmě těžce za vodou ;). Občas se tu nad vesnicí proletí a schválně letí nízko a předvádí se ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37590
25.10.25 12:16
@Bytsamsebou píše: Více

Myslím že dobrý nápad, ať je vidět o čem se tu mluví. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.25 13:04

Naše dcera je mladší, ale o letadlech posloucháme každý den, vlastně pořád. Zajímá jí prostě vše, sleduje dokumenty, příběhy lidí, kteří se k letectví dostali, zajímají ji nová i stará letadla, mechanika letadla…Já už se nechytám. A ano, stát se pilotkou je velmi drahé, ale i tak ji podporujeme. Za prvé jsem šťastná, že neleží na mobilu jen na hrách, za druhé ji to nutí učit se jazyky a mít dobré známky a za třetí ani ona neví, jestli chce být vysloveně pilotem. Kolem letadel je spousta pracovních míst, tak proč jí už teď kazit sen? Mě spíš odrazuje to, že by jako pilotka měla těžký rodinný život a samozřejmě bych se o ni bála. Finančně bychom museli pár věcí přehodnotit, ale dcera se chce finančně podílet i teď. Ví, že to není zadarmo a sama k tomu přistupuje střízlivě. Jak to dopadne, nevím. Ale nedivila bych se, kdyby jednou v letectví pracovala.
Takže u nás jsme se dohodli s mužem, že jí vezmeme do malého letadla, uvidíme, co ona na to. A když ji chytí i létání v malém, můžeme začít přemýšlet tímto směrem. Rozhodně bych chtěla, aby si to zkusila nejdřív od malých, našla své limity. Třeba by u malých zůstala, třeba půjde jiným směrem. Nevím, proč hned všichni vidí jen pilota boeingu. Myslím, že koho to opravdu baví, tak stejně k letadlům půjde, jen třeba na menší nebo jinou pozici.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
25.10.25 14:39

Znam dva letce. Oba si na to vydělali z velke casti sami, z casti pujcka.

Sedmnaciletemu/osmnactiletemu diteti bych nepomahal získat letecky průkaz, pokud bych nevidela, ze extra maka (brigády, kde si na sen setri a pod).

• Citovat
  • Upravit
25.10.25 14:53

@M_Vladim, jasně. Plachtaři jsou králové nebes. Protože prostě a jednoduše nemají motor a poté, co je odpojí naviják nebo aerovlek, je všechno jen na nich. Nepodaří se přístávací manévr? Motáři přidají plyn a přistání opakují /tím nic proti motorářům, vážím si jich/. Plachtař přistane ať chce a nebo nechce. A přelet je vlastně jedno velké přistání, kdy člověk furt tak nějak vyhledává jednu plochu za druhou průběžně, kdyby musel sednout. Nuda to tedy rozhodně není. Já jsem začala lítat na větroních, když už to začalo být ve Svazarmu zpoplatněné, tehdy ale ty částky byly velmi přístupné, drahý byl jen vlek. A žádný povinný seskok padákem tehdy nebyl. Pravidla tehdy byla taková, že se adept musel nejdříve naučit všechny předměty v rozsahu na pilotní zkoušky, složit zkoušky a potom jít teprve do výcviku. A třeba šaškovat celý víkend na letišti, aby se dostal na 4 minuty do vzduchu. To už člověk musel mít hodně silnou motivaci. To už je dávno. Teď už to určitě chodí jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.25 16:39
@andrasteia píše: Více

Během rozjetého leteckého výcviku, během kterého dítě studuje ještě školu, zpravidla není možné běhat po brigádách. Vlastní zkušenost. Na vysoké škole už je třeba možné zajistit individuální studijní plán, kdy člověk nemusí být ve škole každý den, avšak i tak bych spočítala na prstech jedné ruky dospívající, kteří byli schopni chodit při tom všem ještě na brigády.

• Citovat
  • Upravit
77226
25.10.25 16:46

a ještě aby si na brigádě vydělali tak 2 miliony :zed: :mrgreen:
prostě musí být dobře zajištěná rodina, jinak na pilota vystudovat nelze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.25 16:52

@stinga no právě ve svém úvodním příspěvku jsem se snažila vyvrátit ten mýtus, že létají pouze děti milionářů :D. Létají i lidé z průměrných rodin a není jich málo. Ten výcvik se platí postupně v průběhu let, takže ano, je potřeba mít našetřeno nějakou částku, ale zbytek se ještě dá našetřit i v průběhu výcviku, záleží vždy na rodině, jak se k tomu postaví.
Samozřejmě, jako milionář budete mít o problém méně.
I já pocházím z průměrné rodiny, vyrostla jsem v malém bytě, měli jsme jedno starší auto, rodiče rozvedení, dovolená co dva roky, žádné rodinné firmy, žádné dědictví, občas jsem měla brigádu, ale většinou to nešlo právě kvůli létání a také se to dalo zvládnout aniž bychom se vyždímali.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.25 16:57
@ka2ka píše: Více

Ano existuje taková možnost, nicméně dcera má už 17 let. Takže příští rok maturuje, tak to už není možnost pro nás.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.25 16:58
@Semtex píše: Více

Tento přístup v naší rodině nerazíme. Jsme zastánci toho, že všechno se dá nějak udělat a vyřešit. Takže podpoříme ať to bude jakýkoli sen, ale děkuji za komentář, chápu, že každý to má jinak. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze