Dcera a letecký výcvik – podpořily byste své dítě?
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše: Více
Lenze to je prave to co som pisal. Ak iba dcera „prejavila tuzbu“ a ocakava ze to niekto za nu zariadi tak to proste nepojde.
Ja som jednoho z tych par prstov videl na vlastne oci, temer od narodenia. A nielen na vysokej, proste studoval, makal a este si pritom robil lietadlo. Takze nielen ze som si isty ze to ide, ale dokonca sa pozeram na existujuceho cloveka ktory to dokazal.
Preto je aktualne asi najdolezitejsia otazka aku motivaciu ma dcera autorky? Ak sa jej iba paci sledovat tematicke filmy/dokumenty v TV tak si dovolim tvrdit ze nema dostatocnu motivaciu aby to na pilotku dotiala. A bohuzial vzhladom k forme/obsahu otazky predpokladam ze to bola taka ‚tuzba z gauca‘ bez akejkolvek znalosti, pretoze ak by o lietanie naozaj mala zaujem tak by travila cas na letisku a presne by vedela povedat ako to chodi co treba, v akom poradi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 Zde autorka diskuze. Nevím na základě čeho usuzujete, že naše dcera leží na gauči a nic pro svůj sen nedělá.
Má nastudované informace, jak by letecký výcvik mohl vypadat, sportuje, věnuje se jazykům. Přijde vám, že toho v 17 letech dělá málo? Co všechno by prosím vás měla při studiu gymnázia dělat? Na gauči rozhodně neleží, buďte v klidu.
Já se zde ptám na takové praktické zkušenosti, to že si přečteme na internetu, že výcvik probíhá takto, to ještě neznamená, že praxe je stejná. Víte ono když v letectví neznáte vůbec nikoho, tak se nikoho ani nezeptáte.
Vaše příspěvky se mě poněkud dotkly, protože píšete tak nějak agresivně, ale vůbec nevidíte do jádra situace.
PS: velice děkuji pilotkám, které se zde podělily se svými zkušenostmi, celou diskuzi sleduji pečlivě a tlumočím dceři. @Blonďatá střelkyně
děkujeme
- Citovat
- Upravit
pána IcePlanet si vůbec nevšímejte, on všechno ví, všechno zná a všude byl a píše to do všech diskusí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rádo se stalo.
Mám kamarády piloty, někteří mají vlastní letadla, někteří provozují leteckou školu. Pokud by eventuelně dcera chtěla nějakou informaci, mohu se pokusit zprostředkovat. Ale ona si myslím jistě kontakty zajistí sama. Jakmile udělá první krok do letecké komunity, už to jde samospádem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Usudzoval som tak z formy otazky kde je jasne ze o tom nema ani paru, nic si sama nenastudovala. To ze nemate v rodine pilota sice znamena ze nemate informacie z prvej ruky, ale neznamena to ze tie informacie su nepristupne (a to je fakt rozdiel). Od niekoho kto to chce by som ocakaval proste viac - sice to moze zniet agresivne, ale tak to proste vnimam ja a naozaj proti vam nic nemam, iba som povedal ze ak naozaj chce byt pilotkou tak pre to musi urobit O DOST VIAC ako doteraz - ona sama! Od nej to zacina, ci sa vam to paci alebo nie. A teda priznavam ze moj slohovy styl nieje najidealnejsi ![]()
Porovnanie:
Imaginarny priklad (zalozeny na historii skutocneho pilota, pretoceny na vasu dceru) ako si predstavujem informaciu od niekoho kto ma zaujem: Chcela by som byt pilotkou, vetron stoji asi tolko, ale ked budem makat na letisku tak to stiahnem takto a takto, takze by to vyslo takto. V skole som zistovala a dali by sa niektore predmety prehodit takze piatky by som mala mat volne, rano si dam brigadu a poobede budem na letisku, sobotu a nedelu to iste. Teraz by som hlavne potrebovala tvoj suhlas s lekarskym vysetrenim aby sa zistilo ci to vobec ma vyznam zacinat. Dalej sa dohodneme potom ked sa podari vetron. Samozrejme ze skolu zanedbavat nebudem a ine ako 1 odomna necakaj.
V realite si napisala toto: „Dceru už nějakou dobu baví letadla, kouká na dokumenty, letecké katastrofy, čte články atd. No a přišlo rozhodnutí, že by chtěla být dopravní pilotka.“
Verim ze ten rozdiel kto ma zaujem a kto nie si dokazes vsimnut aj sama. Hlavne si vsimni ako sa veci deju sami, ako to rozhodnutie prislo… chapes?
Pre tych ktory budu zase tvrdit ze nieco nejde, hodiny som si prehadzoval a nahradzal uz na zakladnej skole a sam bez toho aby to za mna niekto riesil. Pretoze som mal nejaky ciel a chcel som ho dosiahnut!
Ale iste ste si vsimli ze tie pilotky ktore tak krasne a laskavo pisu tiez nezabudli zmienit ze pre to museli nieco urobit nestacilo rodicom oznamit ze „prislo“ rozhodnutie ze budu pilotkou!
Edit: A stingu mam samozrejme najradsej
Mozno prave preto ze netravim zivot na gauci som toho vela stihol
co najviac vadi tym ktory na tom gauci lezali a zmeskali to ![]()
Příspěvek upraven 25.10.25 v 21:31
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7, posuzujete motivaci mladé osoby z jedné relativně krátké otázky její maminky. Očekávala bych od Vás větší nadhled. Paní se nikoho neptala na názor na hloubku motivace její dcery, ale vyzvídala okolnosti, které její rodina nezná, ptala se na zkušenosti a prostě pátrala po informacích, které jim pomohou při nasměrování, rozhodování. Myslím, že jste jí nejen s ničím nepomohl, ale ještě spíše potopil. Nicméně i takové komentáře, jako ten Váš, jsou k něčemu dobré. Učí člověka být odolným proti negativním vlivům, neboť život není procházka růžovou zahradou. Jestli jste jim chtěl sdělit, že být pilotem obnáší spoustu práce, dřiny, učení, úsilí a peněz, tak to jste jim neřekl nic nového. Ptají se na věci, které vědí jen piloti a lidi od letectva. Proč jim tedy neprozradíte něco z toho? Jistě máte hodně zkušeností. PS: doufám, že moje poznámka nevyzní příliš agresivně proti Vám, protože není tak míněna. Prostě píši, co si myslím. PPS: třeba je ta dcera právě teď na bodu zlomu, kdy se v ní něco hnulo a bude pro to dělat MNOHEM VÍC. Začátek myšlenky o létání nemá každý ve stejném věku. Vy jste měl možná dříve, ona možná později.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 no na gymnáziu jí určitě nikdo hodiny přehazovat nebude, to se na mě nezlobte. Nevím, kde jste na to přišel.
- Citovat
- Upravit
@Blonďatá střelkyně píše: Více
V podstate mate pravdu a aj ked pisem vela krat inak tak s vami suhlasim. Sama priznavate ze to bolo vela prace a odriekania… Nestacilo od TV oznamit ze „prislo“ rozhodnutie ze budete pilotka. Je to tvrda drina, kolko krat sa to skombinuje tak ze clovek ide 24ku… Je krasne popriat vela uspechov a drzat palce, ale zaroven treba upozornit aj na to ako je to narocne a co vsetko tomu bude treba obetovat. A ja sa na zaklade skusenosti ktore mam na to pozeram skor z tej stranky tvrdej driny - ten kto nechce a nema motivaciu sa vzda ked mu poviem ze musi pre to nieco urobit, ten kto to naozaj chce sa spyta kedy zacneme!
Rozhodne mojim cielom nebolo nikoho zhodit alebo inak potopit, skor som sa snazil poukazat na to ze akosi nevidim motivaci - aj ked spravne pisete ze to nebolo predmetom otazky tak to neznamena ze to nieje dolezity bod.
Kriticky musim priznat ze si uvedomujem ze trosku trpim predsudkami, pretoze som videl vela (naozaj nespocitatelne) deti ktore chceli vyhrat olympiadu, ale ked som im oznamil ze o 6 rano ich ocakavam tak to ani nahodou… Takze vo vacsine pripadov sa jedna o ‚oznamenie vysledku‘ rodicom s tym ze ocakavaju ze rodicia ho vyplnia - co z pochopitelnych dovodov nedopadne.
Ludia ako vy su skor vynimkou a z mojej skusenosti ich rodicia nepotrebuju zistovat kde/ako sa robi kurz pretoze tieto deti to CHCU, takze o tom vedia vsetko (!) vedia ako na to a jedine co potrebuju od rodicov je podpora a peniaze. Vzdy za mnou prisli najskor oni az potom rodicia. Take dieta poznate ak nie na prvy pohlad tak do mninuty… Ci ma talent a ci to da je samozrejme do poslednej sekundy otazka ale to ci chce je jasne v prvych sekundach kontaktu.
Pre vysvetlenie prakticky priklad rozhovoru s jednym chlapcom (jednalo sa o majstrovstva europy v jeho kategorii a boli zrovna 24.12): „Vies ale to je sviatok prides o veceru, cas s rodinou…“ bol velmi smutny, ale nie koli tym darcekom, veceri, jeho jediny dovod bol „Takze nikto tam nechcete ist so mnou…ako sa tam mozem dostat inak?“ „Neblazni samozrejme ze s tebou pojdem, len som nechcel aby si bol smutny ze zmeskas vianoce“ - Lepsie to uz vysvetlit neviem. Deti ktore takto uvazuju spocitas na prstoch jednej ruky velmi nesikovneho tesara.
Příspěvek upraven 25.10.25 v 21:59
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja sa riadim 2 ‚prupovidkami‘ a ani jednu som nevymyslel sam, obe ma naucili velmi skuseny a schopny ludia ku ktorym doteraz mam velky respekt a uctu.
„Kto chce hlada moznosti, kto nechce hlada dovody“
„Mene kecat, vice makat“
Mozno by ste sa mohli skusit nad nimi zamysliet… (bez urazky)
Samozrejme mozeme sa to zhodnut ze hodiny sa prehadzovat nedaju. Ale plati to iba do momentu kym nepride niekto kto si ich prehodi ![]()
Je lahke vysvetlit ako nieco nejde… preto som vsetkych ktory mi v praci vysvetlovali ako nieco nejde vyhadzoval
Neberte si to osobne, ale ja o takych ludi ktorym nic nejde nestojim.
Ako som pisal prehadzoval som si ich uz na zakladnej, na strednej napriklad na dejepise dejepisarka s tym nesuhlasila, tak som som sa dohodol s inym ucitelom ze si ma pride z dejepisu vypytat a tym sa vyriesil problem s dejepisarkou… vzdy to ide len sa musi chciet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 píše: Více
a v 60 nebo kolik ti je, jsi dosáhl svého cíle, každý den natárat na emimino nesmyslné elaboráty dlouhé jako týden před výplatou se samou sebechválou, já, já, já, jenom já, gratulki
![]()
Příspěvek upraven 25.10.25 v 21:59
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7, děkuji za názor a v podstatě s Vámi musím souhlasit. Můj život je sólo dráha. Téměř všechno jsem si musela vybojovat sama, podporu rodičů v létání jsem neměla. Co se týče rogala, tak to se jim s odstupem času nedivím, měli o mě oprávněný strach. Co se týče dalšího létání, tak nebyli v podstatě proti, ale prostě neměli peníze. Dávali mi, co mohli a nebyli skoupí. Ale možnosti byly omezené. Takže třeba při leteckém soustředění jsem jedla tajně mimo jídelnu, protože jsem nevěděla jak vysvětlit, že jím pořád jen suchý chleba. Nechtěla jsem otázky, nechtěla jsem soucit, byla jsem hrdá. Lítala jsem po brigádách a vážila 52 kg i s postelí, jak se říká. Prostě jsem chtěla létat, zároveň jsem studovala medicínu, dělala další sporty. A obracela doslova každou korunu. Ale bylo to moje rozhodnutí a nelituji toho. Teď jsem již dávno zajištěná a mám život jednodušší, ale to nadšení mládí už jaksi pochopitelně nemám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga Mne nevadi ze ma nemas rada, ja ta mam rad ![]()
Ano z dovodov ktore nemienim nikomu na emiminu vysvetlovat som teraz isty cas obmedzeny v mojej aktivite, to ze som zase aktivnejsi spoznas lahko - prestanem tu pisat a nic z mojich a len mojich skvelich zazitkov sa nedozvies, prides o moje JA.
Uplne najhorsie bude ze uz nebudes moct do mna rypat, len si predstav taky nudny svet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Blonďatá střelkyně píše: Více
Skoda ze sa da dat iba jedno srdiecko. Pravda a este aj krasne napisana!
Edit: Aby som nezabudol na svoje JA tak aj JA som zacial z 0, nasi ma podporili kolko slo, ale penazi sme mali velmi malo, takze som vedel kde/kedy pekaren predava stary chleba za menej… Ked som sa dostal na VS (bez primaciek vy zavistlivci) tak som intrak nedostal (prave koli tomu ze som bol bez primaciek a to akosi nemali vo vzorci osetrene) a nemal peniaze na podnajom, tak som spal na zemi v izbe u toho kto bol ochotny ma nechat prespat, niektore noci som travil potajomky v skole…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 píše: Více
ach, tak smůla, já ty tvoje příspěvky nečtu, nebaví mě - jen tak přeletím rychločtením
- načítám...
- Citovat
- Zmínit