Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych asi tchýni řekla, že jsem mluvila s jednou známou, která tvrdí, že babička holce venku naplácala a že jsem tě známé řekla, že asi špatně viděla, že babička děti nebije. Moje tchýně se taky nepochlubila, že nechala v obchoďáku jezdit samotného čtyřletého po schodech a že ho ztratila. I jiné věci. Děti mi to vždycky samozřejmě řekly.
No upřímně, k někomu, kdo má takový přístup k bití dětí, bych své děti bez dozoru opravdu nedávala, nevím, co chceš slyšet jiného. Starého psa novým kouskům nenaučíš
Na tuhle epizodu bych se tchánovců v klidu zeptala, podle mě rozhodně nebyla první a nebude ani poslední. Nutit 7 leté (!!) dítě hrát si na písku je už samo o sobě dost přešlap podle mě, natož jí pak ještě jednu ubalit ![]()
Každá rada drahá.. začla bych asi takhle.. a prosím není to žádná výtka nebo že bych chtěla někoho obvinit..sama si své dítko znáš a víš fo jaké míry by eventuálně mohlo situaci přibarvit.. druhá strana mince, pokud to fakt byla naprostá pravda (což prosím nikdo nezpochybňuje).. tak bych to řešila buďto přes manžela/partnera.. nebo bych ji i za cenu hádky konfrontovala.. jasně, jsou situace jde na zadek lehkou muze dostat.. ale aby to bylo tajemství? Co to jako má být? Babička má evidentně krátkou šňůru tolerance, postavila bych ji před hotovou věc.. jak se to stalo, proč se tak stalo a příště že si nepřejes aby své vnouče bila… A už když se něco stane tak nehrát divadlo jak je vše zalité sluncem a zakrývat pravdu…s tím ať jde někam.. naše babička na děcka nikdy ruku nevztáhla i když byly situace kde už bych i já vyletěla a ona to krasne ustála…ano, v některých oblastech výchovy se nedohodneme ale do háje, jsme lidi tak přeci jen si dokážeme říct co nás štve a co se nám líbí/nelíbí..
Děcko v 7mi letech na písku?
To se nedivím, že ji to nebavilo …
A docela mi přijde zbytečné, že za tohle dostala. A to jako nejsem žádný velký odpůrce plácnutí po zadku.
I hláška : dostaneš za to, že ti to spadlo??? ![]()
S tchýní bych si promluvila. To tajemství by mě jako docela nas.ralo. ![]()
A dítě samotné bych jí už asi nesvěřila ![]()
Nevím co jiného chceš slyšet, než to, že bych si s tchýni dost důrazně promluvila a vnučku bych k ní dlouho nedala. Jednou by mi sáhla na dítě. A ještě učit zatajovat věci před mámou..
Mě by tohle hodně vadilo a děti už bych k tchýni samotné nedavala.
Mě osobně vadí i dost nevinější tajemství mezi babičkou a mými dětmi ve stylu „tady máš dvě kila a neříkej to mamince“ nebo „tak si dej tu třetí zmrzku, ale mámě ani muk“. A to jsou gesta z lásky, nikoli v afektu ![]()
Tak tchýně možná komplikovaná je, ale ty jsi trochu přecitlivělá, nemyslíš?
Mně by to taky vadilo a taky bych dítě samotné už babičce nedávala. Evidentně babička není úplně „top“ babička, když dělá věci, které popisuješ. Nicméně dcera už je dost velká, tak bych se s ní domluvila, jestli k babičce chce nebo ne a podle toho se zařídila.
@Fee-bee píše: Více
Tobě přijde v pořádku, že malé dala na zad. k a ještě to zatajila a malé zakázala, aby to mamince řekla?
![]()
@Fee-bee proč myslíš? Mně by to taky vadilo a to určitě přecitlivělá nejsem. Neumím si představit, že by kterákoli naše babička dala nějakému vnoučeti na zadek. Ani já nedávám na zadek neteřím a synovcům.
Mě nepřijde přecitlivělá
tchýně udělala chybu, které si je vědomá, protože ještě nutí dítě lhát
Chudák dítě dostane za nic a ještě má držet báby tajemství aby se nedostala sekec od matky. Dítě se pak bude ještě bát babky, protože to řeklo ![]()
Příspěvek upraven 09.09.24 v 10:27
@korn123 píše: Více
Pokud si na zadek zasloužila, tak mi to nijak srdce netrhá. Asi tchýně věděla, že maminka je přecitlivělá na „tento druh výchovy“, tak malé řekla, ať to doma neříká. ![]()
Malá si v 7 letech nechtěla hrát na pískovišti, tak si zasloužila dostat na zad. k?
Zdravím,
předně prosím anonym, je to dost citlivé. Z dcery (7let) vypadlo, že před asi 14ti dny dostala od babičky (tchyně) na za.dek a že prý je to jejich tajemství - to mě děsí nejvíc. Řekla jsem to i manželovi, ten jen mávl rukou a že prý své děti si bude bít sám (to myslel ze srandy, nebijeme je). Když jsem se ptala dcery na více informací, tak si začala zakrývat pusu a že nesmí nic říct, že to je tajemství, tak jsem jí vysvětlila, že ji nikdo nemá bít nebo dávat na za.dek atd, tak se trochu rozvyprávěla, že byli s babi a dědou na akci, hráli si na pískovišti, ale jí to pak už nebavilo a babi ji furt nutila, ať si hraje, ona řekla, že už nechce a chtěla se jen dívat, babi ji pořád nutila, tak dcera odhodila pískovišťovou lopatku pryč a za to dostala na pr.del a byla „poučena“, že to nesmí nikomu říct. Tcháni nám nic tehdy během předávky dětí nic neřekli, jen že to bylo super. Chci se ještě osobně zeptat tchána, co se tedy stalo. Ono totiž s tchyni je to velmi složité - už během společných návštěv třeba dcerám říkala, že dostanou na pr.del (když šly po patníku, tak jim říkala, kdo spadne, ten dostane - já tehdy u toho byla a říkala jsem holkám, že nikdo na pr.del nedostane (no co, každý může někdy spadnout) a jednou jsem tedy i tchyni přistihla, když plácala naši mladší a hned to odůvodňovala tím, že chtěla utéct za mnou (prostě dcera chtěla jít za mnou a tchyně ji v tom bránila), jsem myslela, že ji taky fláknu a hlavní problém je, že se opravdu nedá s tchyni nijak komunikovat, na vše výmluvy a pseudodůvody (s tím bitím se i kdysi chlubila, že jednou flákla ve škole nějakého studenta, dělávala kdysi učitelku). Tchán je v pohodě, ten se i s dětma umí dohodnout bez nějakého vyhrožování a nucení k něčemu a když prostě nechtějí, tak to řeší jiným způsobem (dcera se s ním jednou nechtěla loučit pusou, tak si jen zamávali).
Je mi jasné, že tady padnou názory - no tak ji tam nedávejte nebo škoda rány, která padne vedle, rozmazlený fracek apod, ale chápejte, dcera není nijak rozmazlená, právě spíš klidná a rozumná, tak mě přišlo tedy, že ji fakt musela „rozčílit“ tím nucením hrát si na pískovišti, že už si opravdu nevěděla rady a zlostně tu hračku odhodila.
Měli jste taky někdy takový problém s prarodiči jako my teď? Myslím fyzického rázu…