Dcera je problematická, co s ní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2493
29.4.25 07:19
@KlaraK12 píše: Více

Jaké klasické domácí práce? Jsem pro, ale třeba ji zatěžujete priliš. Péce o sourozence je úplně mimo. To není povinnost dítěte, ale rodičů. Mohou si spolu tak maximálne hrát. Jako nejstarší ze ctyř děti o tom něco vím..zničilo mi to život. Nechte toho. Necháváte na starším dítěti zodpovědnost, ke které ještě rozumem nedospělá. Pokud jste jiné etnikum, tak se omlouvám, tam jsou zvyky jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
29.4.25 07:23

@j.a.n.i1 já vím, že to není povinnost, ale syn chce často věci od ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101641
29.4.25 08:26

No, tak ke potreba ucit syna, ze si to on ni nemůže vynucovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24802
29.4.25 08:57

Já měla s holkama největší problém tak od 10-13 let, to bylo fakt na zabití, drzost, nezdravení, bordel… bylo to fakt děsné, ale ve škole se chovaly OK i se dobře učily-učí a učitelky je vždy chválily (až na sprostou mluvu, tak mluví skoro celá třída, naprosto otřesné).. částí to budou už v 9 i hormony (klidně menzes v dnešní době přichází ve věku deseti let), ale určitě bych s ní sedla, co ji trápí, věnovala se jí i bokem bez brášky (třeba holčičí víkend, celodenní výlet tam, kde ji to baví apod.), třeba se tam otevře a bude se s ní dát líp promluvit, co se s ní děje a jak to zkorigovat
pokud tohle nepomůže, tak PPP a odborná pomoc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
29.4.25 09:43

Jinak teda když mé dítě začalo pubertálně blbnout, můj první krok byl, že jsem to sezení u psychologa zaplatila sama sobě. Ono moct jenom někde vyklopit, co mě trápí (to splňuje i eMimino) a nebýt u toho souzen (to nesplňuje ani omylem), nechat se třeba uklidnit a/ nebo nasměrovat, kam dál, je nesmírně uklidňující. Rozhodně víc, než sedět večer vyflusli s manželem a vzdychat ve smyslu - jak můžou mít tak skvělí lidé jako my tak příšerné dítě :mrgreen: Plus dospělí, na rozdíl často od dítěte ten problém vnímají a umí pojmenovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
29.4.25 14:46

Jasně, chápu, ono je to těžké no, držím Vám hodně palce ať to dopadne dle představ :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24802
29.4.25 14:51
@ugluk píše: Více
;) skvěle napsáno
myslím, že člověk s láskou k tomu dítěti, ale rovněž s vyšší mírou sebereflexe, to prostě zvládne
ale bolí to
na rovinu kolikrát mi ukápne slza, když najdu z jejich školky a prvního stupně taková ta různá přáníčka a vyznáníčka a a Maminko, jsi jediná růžička mého života 8) :oops: (to jí bylo šest, našla jsem to minulý týden)
po všech těch pubertálních excesech si člověk holt sedne, ukropí, vzpomene..

Jsme to MY, kdo se musí smířit s tím, že děti dospívají a musíme je tam s láskou a nejlepším vědomím a svědomím, že jsme to to udělali absolutní maximum, pustit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
29.4.25 15:26

@Niemeyer ona je a bude pro mě perfektní pořád, jen nevím, kde je problém, že se začala chovat jinak, když my máme přístup pořád stejný. A nemusíte hned soudit, že k ní nemám lásku, to mně přijde opravdu z cesty 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76542
29.4.25 15:48

mhm, z malého dítěte, které se má učit a hrát si, jste si udělali tak trošku služku a dalšího dospělého, který vám pomáhá s menším - zde je zakopaný pes, chcete po ní zřejmě, aby byla víc dospělá a zodpovědná, než odpovídá jejímu věku, 9leté dítě si má po sobě uklidit, může vyndat myčku, uklidit si hračky v pokoji, ale není to žádná pracovní síla,
v PPP vám nepomůžou, tam se zaměřují na poruchy učení, vy to dítě přetěžujete prací a povinnostmi a ona tím zlobením se brání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
29.4.25 16:39

@stinga jenže ona dělá to, co píšete. Uklízí pokoj, myčku, odnáší si své oblečení ze sušičky a ne že bych ji přetěžovala a uklízela mi celý barák 😁to, že brácha po ní něco chce je rozhodnutí na ní, jestli mu pomůže. A myslím si, že úklid po sobě a drobné povinnosti neuškodí a neznám nikoho, kdo by z holek v jejím věku nepomohl a nedělal to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
29.4.25 18:51
@ugluk píše: Více

Nikde lepší výchovné poradce nenajdete, než na eMiminu. 8)

Napište jeden krátký příspěvek a dozvíte se na tři stránky informací o své výchově, které jste dosud nevěsěla
A to z pouhých slovních obratů, které jste v tom příspěvku použila.

Pamatujte si: Vše, co napíšete, může být použito proti vám.

Tady aspoň některými „rádkyněmi“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76542
29.4.25 19:11
@eumedon píše: Více

tak snad sem napsala dotaz dobrovolně, tak musí počítat i s odpovědmi, které se jí nelíbí, však se vůbec nemusela ptát, nebo ji někdo donutil s pistolí u hlavy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
29.4.25 19:36

@stinga jo, ale pak se dozví - že má dítě příliš rozmazlenéné a nikdy nic nemuselo, že ho strašně přetěžuje a chuděra musí makat, že už měla být dávno u psychologa a naopak že dneska je moderní tahat dítě s každým problémkem k psychologovi a je to k ničemu, taky že je třeba ji vést pevnou rukou a dále věnovat mnohem více pozornosti a lásky, dítě zapřáhnout a dítě nepřetěžovat, ale za všech okolností úplně za všecko beztak můžou rodiče, ať už to dítě vedli příliš tvrdě nebo příliš měkce.
Hele já nevím, co té holce je, jestli ji něco žere uvnitř, leze na ni puberta nebo má nějaký duševní problém. Ale prostě mě fascinuje radikálnost některých příspěvků, které z těch pár řádků provedou diagnostiku celé rodiny. Dost často jsou to lidi, kterým dítě do puberty ještě nedorostlo nebo mají kliku na kliďase a berou to jako vlastní zásluhu.
Z pozice matky jednoho dítěte s divokou pubertou a jednoho předškolního vzorňáska sice vliv výchovy rozhodně nezpochybňuji, ale dost se distancuji od toho, že cokoliv kdy dítě udělá, beztak jsou za to plně zodpovědni rodiče, protože byli moc měkcí nebo naopak příliš tvrdí :mrgreen: Ale jestli je tady nějaký dokonalý rodič, ať hodí kamenem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2493
29.4.25 19:55

@KlaraK12 S tím mladším dítětem bylo také dost problémů, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.4.25 07:48
@stinga píše: Více

No, to ano, pokud tedy sleduje delší dobu, jak se nakládá s podobnými žádostmi o radu.
A já samozřejmě musím počítat s nenávistnými reakcemi věšťkyň, které z jednoho nebo dvou příspěvků zakladatelky dělají závěry, které bych si netroufl dělat ani v případě, že zakladatelka je moje sousedka a její dítě znám od narození.
Resp. závěry - ony to nejsou závěry, jen neurčité temné narážky na zakladatelku a její výchovu na jedné straně a haty na doporučení, aby se zakladateka obrátila na odborníka na druhé straně.

Protože nejlepší odborník jsem přece já a nikde lepšího nenajde. 8)

Chci poukázat na to, že temné narážky typu „chyba bude někde jinde“ na jedné straně, a odrazování od návštěvy odborníka ( netrvám na tom, že to musí být zrovna PPP), který by se pokusil na základě osobních rozhovorů zjistit, o co jde a vydal konkrétnější doporučení, na :( druhé straně, nedává dobrý smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová