Dcera je problematická, co s ní?

83
26.4.25 20:21

Dcera je problematická

Dobrý den, už jsem nešťastná a nevím jak pracovat s dcerou. Bude mít 9 let, ve škole je problémová, dokonce drzá na učitele, klidně odpoví, že nic dělat nebude, neustále vyrušuje a narušuje chod třídy, navádí děti, posmívá se a je fakt zlá. Žijeme na vesnici a každý se ptá co s ní je, snažíme se s manželem a jí komunikovat, ale protivná a drzá je šíleně i doma. Musí být neustále po ni. Je mi to její chování líto vždy byla perfektní a teď si na ní každý stěžuje, jak se chová. Rodina, učitele, děti, jejich rodiče 🤷‍♀️je pravda, že žárlí na 4 letého bráchu, ale snažíme se i ji věnovat pozornost, jen je více zapojena v pomáhání. Chceme ji pomoct, ale už nevíme, jak ji vysvětlit, že její chování je problém a ukazují si na něj :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8302
26.4.25 20:26

No, zřejmě předčasná puberta. Hranice, hranice, hranice potřebuje nastavit. A ještě těžší je, aby jste dokázali, aby je dodržovala.
Na každé dítě funguje něco jiného. Doporučuji se poradit u dětského psychologa, jak máte dceru vychovávat. Žárlení na mladšího sourozence + holka v pubertě = červená kontrolka pro rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
26.4.25 21:10

Ty s dcerou žiješ. Ty musíš vědět, proč není milá, laskavá. (Že jí samotné se těchto hodnot od svých bližních nedostávalo? :think: ) Doznání typu: je pravda, že žárlí na 4 letého bráchu, ale snažíme se i ji věnovat pozornost, jen je více zapojena v pomáhání. máme chápat jak? (Jako korektorka slovenštiny říkám, že ta věta je stylisticky mizerná, dvakrát si v ní odporuješ sama sobě…!) Že na ni od jejich 5 let serrrete?

Ona je dítě. Vy jste ji zformovali na takou, jaká je. Tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2490
26.4.25 21:16
@KlaraK12 píše: Více

Co musí doma dělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
26.4.25 21:22
@BeaL píše: Více

Vidíš to moc jednoduše, ale život je pestřejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22447
26.4.25 21:34

Kontaktuj vychovneho poradce, skolniho psychologa, tridni ucitelku a domluvte se, jak to budete ve skole resit. Objednej se do PPP. Trochu mi prijde divna formulace „byla perfektni“. Prece nemusi byt perfektni. Nevyvijite na ni prilisny tlak? Pak by bylo fajn udelat si cas jen pro ni. Jen matka+dcera a nekdy jindy jen otec+dcera a to nejlepe pravidelne kazdy tyden. Kazdy den by bylo fajn najit si cas na spolecnou promluvu. Treba vecer pred spanim. Zjistit, co ji vadi, co ji trapi, zajimat se o ni, jak se citi, co chce atd. Taky mi prijde, ze ti vic vadi, jak o tom mluvi ostatni nez to chovani samotne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
26.4.25 21:39

Každé dítě je jiné a hlavně vy byste měli nejlép vědět, co na to vaše zabírá. Mám dítě starší, ale takhle nějak se umí projevovat puberta - člověk dlouhé rok vychovává a myslí si, že dobře, děti zdraví, děkují, nekradou, dobře se učí a tak nějak vůbec a najednou má doma jedince, co sice předchozí body splňuje taky, ale k tomu se chová totálně na zabití. Píšeš, že všecko musí být po jejím - na tohle já neslyším. Pokud dostanu pádné argumenty, proč je názor či postoj dítěte správný a má význam, normálně debatuji a připouštím možnosti. Ale pokud je to čistá opozice „chci to černé, protože ty to chceš bílé“, tak smůla, jednám tak, aby to vyhovovalo celé rodině a na opozici kašlu. Trvat na svých pravidlech - nejdřív je revidovat, jestli opravdu dávají smysl a jsou v této podobě důležitá, no a pak necouvnout. Ano, v mrazech se prostě nosí bunda a tak vůbec.
A úplně v klidu podpořím učitele, pokud vidím, že postihy z jejich strany jsou oprávněné. Preferuji pozitivní motivaci, ale když už to jinak nejde, sáhnu tam, kde vím, že je na to mé dítě citlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101611
26.4.25 22:03
@ugluk píše: Více

Souhlas, teda krom te bundy, tam ja razim teorii, tobe bude zima, me ne. (A svoji ti pak rozhodne nepujcim).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
26.4.25 22:15
@j.a.n.i1 píše: Více

To bylo poté, co konečně dozníval intenzivní kašel (který se rozjel poté, co jsem nedostatečně koulela očima, když dítko chodilo do školy v minus pěti, tenké mikině a se slovy - sem v pohodě…) :mrgreen: Ne, asi to byl spíš příklad, protože ono to může v různých domácnostech chodit jinak, u nás je třeba striktní NE, aby se v týdnu chodilo spát o půlnoci, neb bez výjimky po nedostatečném spánku přichází migréna, jinde totéž až tak neřeší, když dítě funguje.
Je nesmysl trvat na všem „protože se to tak dělá a protože to tak bude a mně to ulehčí život a vůbec, protože jsem to tak řekla“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101611
26.4.25 22:22
@ugluk píše: Více

Sakra, neukradla si mi dítě :think: tedy u nas je ta hranice 23 a plati krom patku furt, jinak reaguje i teplotou… Ale jo, chapu, co myslis a souhlasím, chce to trvat na tom podstatném a zbytek se nejak uklepe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
26.4.25 23:00

Něco je hodně špatně. Nenechte se uchlácholit myšlenkou, že jde jenom do puberty. Obraťte se na odborníky, tady to nevyřešíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.4.25 05:30

Pokud byla dosud normální a chování se změnilo naráz, může se jí klidně rozvíjet i nějaká duševní porucha. Hodně poruch má formy, které se projevují už v dětství a mládí.
Dále se může před pubertou více manifestovat porucha, které jste si třeba v dětství nevšimli. Nebo může jít jen o poruchu opozičního vzdoru.
Pomáhání s mladším sourozencem je činnost, kterou by měla dělat jen na bázi dobrovolnosti a ještě za odměny nebo výhody. Do chodu domácnosti by měla být zapojena jinak.
Vyhledejte odborníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
27.4.25 07:08

Asi jsem nedovzdělaná ale mám dojem, že za chvíli se na pubertu začnou svádět i problémy batolat :think:
Jsem tady opravdu jediná komu připadá, že nevhodné chování ani ne 9ti letého dítěte asi nebude způsobeno pubertou :???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40405
27.4.25 07:11

Osobně bych ji už dávno objednala k psychologovi.

Je jí teprve devět, je drzá na učitele, ve vesnici si všímají i ostatní, že s ní něco není v pořádku, nevím, na co čekáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2584
27.4.25 07:19

Když píšeš, že byla perfektní, zní to jako že byla rozmazlovana a pro vás na prvním místě. A po narození brášky spadla z piedestalu a myslí si, že už ji nemáte rádi. Tak dělá všechno proto, aby to tak bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová