Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, máte někdo holčičku Ráchel? Jak jí říkáte, je se jménem spokojená? Ze seznamů jmen se nám líbí nejvíce. Děkuji za odpovědi.
A jak jí budeš říkat? Jak ji bude oslovovat okolí? Že jí děti budou říkat Rachika, to je víc než jasný. A zdrobnělina? Ráchelka? Za mě teda ne, tohle bych dítěti neudělala.
Jednu znám, říká se jí Ráchela. Je to hezké jméno, ale takové neohebné.
Já znám jen jednu a říká se jí Ráchelka, ale vlastně mě jednou překvapilo, že je ve skutečnosti Rejčl ![]()
Máme jednu na tréninku a říká se ji Rejčl a spíše jen Rej, jmenuje se tedy Pospíšilová, což není k tomu jménu žádné terno, ale dle barvy pleti v tom zřejmě figuruje nějaký zahraniční tatínek.
Buď se mi vybaví Jenifer Aniston, Petr Muk, nebo brána do Osvětimi
Osobně asi žádnou zatím neznám. Kromě v televizi nebo od mediálně známých lidí. Google píše oslovení: Ráchelka, Elka, Raška. Základní tvar je taky hezký.
Mně se jména hebrejského původu líbí velmi. Jen bych si je, z úcty k přeživším holocaustu a jejich následujícím generacím, netroufla dát, pokud bych neměla sama židovské kořeny. Osobně jsem se znala s paní, která prošla několika koncentračními tábory. Cítila bych se z morálního hlediska nepatřičně.
A vzhledem k situaci, jak závažným způsobem je rozkolísaná světová stabilita, bych zvažovala, zda dítě, které pojmenuji křestním jménem hebrejského původu, nevystavuji případnému možnému riziku. Aby nedošlo k mýlce, stojím stoprocentně na straně Izraele, o čemž zde diskutovat vůbec nechci.
@krecik.dzungarsky píše: Více
Eh, tohle uvažování asi nepochopím. Víš, jaká jsou ještě jména hebrejského původu kromě Ráchel?
Jan/Jana, Adam, Eva, Jakub, Josef, Alžběta, Daniel/Dana, Anna/Hana, Alena, Eliška, Gabriela, Jitka, Zuzana, Michael, Matyáš, Tobiáš, Tadeáš, Samuel… prostě takové české stálice (naprosto logicky, když naše dějiny i kultura je s křesťanskožidovskou kulturou přímo spjata). Která z nich by ti přišlo nevhodné dát „z úcty k obětem holocaustu“?
Holocaust se zdaleka netýkal jen Židů a v historii se stalo tolik otřesných věcí a nepravostí asi tak přibližně všem etnickým skupinám, že kdybys neměla dát jméno „z úcty“ k někomu, musíš dítě pojmenovat číslem.
Zakladatelko, já pocházím ze sociální bubliny, kde je Ráchel úplně normální jméno. Za mě tedy normální, hezké jméno. Ale zvaž ho - tady v diskusi vidíš, že ne každé dítě má rodiče, které mu vysvětlí, že každé jméno je hezké, když se hezky vysloví.
Mně se to jméno moc líbí, tak nechápu, proč ho dát a hledat, jak oslovovat dítě jinak. Prostě Ráchel.