Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla bych se zeptat zda někdo z vás byl v podobné situaci. Moje mamka pečuje o svého bratra ( cca 3 roky, jemu je 51 a mamce 45 ), byla jediná ze sourozenců kdo si ho domů mohl vzít. Strýc měl úraz a po něm zůstal trvale invalidní. Neurologicky je špatný a celodenně na plenách. Mamka si nedělá žádné násilí a normálně ho před námi v obýváku ( kde mám strýc svou postel ) přebaluje a žertuje s dcerou ( 5 ) že strýc je podělaný. Do toho strýc začne sprostě nadávat, že se přebalovat nechce a že podělaný není i když je. Dcera tam nechce moc jezdit. Sice říká že nechce protože je to k babičce daleko, ale my s manželem si myslíme že je to z výše zmíněného. Bratr je svobodný, proto ho má mamka. Jak někdo píše v diskuzi, že nemá vztah s babičkou, já ho nemám s tímto strýcem. Spoustu let pracoval v zemědělském družstvu a když jsme přijeli k babičce buď nebyl doma, nebo jsem ho nijak neregistrovala a on na mě taky nereagoval. Navíc vždy když tam přijedeme on se na nás divně dívá, a sama nevím jak se k němu chovat. Když s ním jedou rodiče na někam návštěvu, většinou ani nedopije kávu a chce domů. Původně nechtěl být ani u rodičů. Byl zvyklý být s jinými příbuznými, ale už si zvykl u našich. Řešíte nebo řešili jste v rodině něco podobného?
Dceři se nediví a strýci taky ne - že nadává, když ho máma přebaluje před lidma, kterým to není blbý a nezvednou se a neodejdou aspoň do vedlejší místnosti. Matce bych řekla, ať laskavě před dcerou strýce neponižuje - ať už kecama, tak i jednáním a dceru bych nenutila tam jezdit.
Já na tom nevidím nic špatného…
Myslím pro dceru… ![]()
Spíš bych si promluvila s mamkou aby před dcerou mluvila jinak, aby jí spíše dávala příklad jak s láskou pečovat o invalidu. Vysvětlila bych jí co se strýcem je a snažila bych se jí ukázat příkladné chování k takovýmto lidem ![]()
Druhá věc je chování strýce…
Pokud je nevrlý a pořád naštvaný - možná TO je ten důvod proč tam dcera nechce. Taky by se mi nechtělo poslouchat celý den poznámky nabručenýho pomatenýho chlapa ![]()
Záleží jestli se s ním dá mluvit… vysvětlit to strýcovi
Že svým chováním nedává dobrý vzor dceři… jestli je na tom psychicky tak aby to pochopil a aspoň před tou malou si dával bacha na ústa
![]()
P. S. A ano, přebalovat ho na veřejnosti je nedůstojné. To je špatně… ![]()
@zasemamina No tak vám nic nebrání z toho obejváku odejít, zato dostat pryč nemohoucího dospělého chlapa kvůli přebalení, je celkem opruz. Tak se domluvte, že to babi ohlásí a vy se na chvilku půjdete vyvětrat ![]()
@zasemamina Myslím, že je nepřípustné, aby se prováděla intimní hygiena za přítomnosti návštěvy, ať už blízké nebo vzdálené, natož tedy za přítomnosti malého dítěte. Máme to v rodině, pracovala jsem i v soc. službách a opravdu se na to dbá.
Dceři se nedivím a rozhodně bych to s babičkou probrala, takhle se k člověku prostě chovat nelze, ať už je zcela při smyslech anebo ne.
@zasemamina píše:
Mamka si nedělá žádné násilí a normálně ho před námi v obýváku ( kde mám strýc svou postel ) přebaluje a žertuje s dcerou ( 5 ) že strýc je podělaný.
A to je jako normální?! Žertovat o dospělém, nemohoucím člověku, že je podělaný před ‚návštěvou‘ a dítětem k tomu?! Je teda hezké, že se matka o něj stará, ale…
Vrchol…
Chudák chlap! A vy se styďte! Že nemáte ani tolik soudnosti, aby jste odešli z místnosti a s dítětem kor ![]()
@zasemamina Sama bych tam dceru neposílala, protože by mi to vadilo. Nejdřív bych si s mamkou promluvila. Ale je nemorální přebalovat dospělého chlapa před malou holčičkou ![]()
Jak píšou holky nade mnou, přebalovat dospělého člověka před cizími lidmi je krajně nedůstojné. Pětileté dítě je dost staré, aby chápalo, o co jde, u toho přebalování by nemělo být, natož aby o tom babička před ním a strýcem žertovala. Dceři se nedivím, že tam nechce být. Jinak je fajn, že se dcera tímhle učí pomoci příbuzným, ale takhle fakt ne.
Mě by to bylo trapný i jako dospělé. Vím, že když tchýně pečovala o svojí invalidní maminku, ta tvrdě požadovala, aby všichni šli v dané době pryč - a upřímně, mě přišlo vhod, že jsem byla vykázána.
Takže se dceři nedivím. dané potřeby jsou sice lidské, ale… přesto jaksi osobní a intimní a natolik, že by se fakt měly odehrávat v co největší intimitě. Při co nejmenším počtu lidí, kteří musí popřípadě asistovat. Třeba při mytí ve vaně. Pokud je jeden ještě při smyslech a prostě jen není soběstačný, je to ponižující. Dceru chápu.
@Kies souhlasím
Si představ sebe v jeho situaci. to bych taky tvrdila, že nejsem podělaná jen aby mě před nima narozbalila
Nedivím se ajni sterejcovi ajni dceři. Jako jestli si Tvoje matka myslí že ponižovat dospělího chlapa před Vámi a před vnučkou je strašná sranda tak nevím kdo to má v hlavě pomotaný
. A že neodejdete z místnosti Vy to bych brala jako naprostou absenci úcty k nemocnému člověku a nepochopení toho jak se může člověk ku**vsky cejtit trapně
. No dcerku bych tam rozhodně nenutila jezdit ono je top pro dítko dost zápřah a vám bych přála aby se vám rozsvítilo nebo radči dát strejdu do pečovateláku kde se k němu budou chovat jak k člověku…
Ehm… moje babicka 8 let pecovala o leziciho po mrtvici dedu. Povahu mel udajne nesnesitelnou uz za zdrava, za nemocna vrcel, kdyz jsme se u babi jednou za 3 roky sesli na prazdniny ve trech detech. Ale on mel svuj pokoj a jeho hygiena nam byla prakticky utajena. Babi oznamila, ze ho povede na zachod (potom mu i pomahala s umytim - bidet nebyl) a tak jsme nevylezali z pokoje. Od svych dcer nikdy pomoc nechtela, ani pres dohady. Na malou chodit na bazanta postaveneho na zidli u posteli. Nikdy jsme nebyli svedky nejakyho rozebirani. Babi mela 2+1, takze ona spala v jinem pokoji na pohovce a my na rozkladacim rohovem gauci. Deda sice byl mensi „rusivy“ element, protoze ji nechtel poustet nadlouho ven, ale i tak jsem babi milovala a jezdila tam pravidelne (kazdy rok i na vikendy) moc rada.
Takovou verejnou ponizujici hygienu bych nesnesla.