Prosím o názor ohledně výchovy dítěte

Anonymní
30.7.14 14:29

Prosím o názor ohledně výchovy dítěte

Ahoj,
moje mamka je psychicky nemocná, dnes jsem i ní byla s malou (2r) a malá měla při odchodu záchvat vzteku. Mamka jde v tu chvíli „proti mě“. Říkám: POjď, jdeme domů. Malá už byla venku za dveřmi a mamka jí říká: POjď, sundám ti sandálky. Přitom jsme byly na odchodu. Malá řev. Tak jsem ji vzala za ruku a kousek ji popotáhla.
Mamka mi v tu ránu říká: Chováš se k malý strašně.

Jaký je váš názor? Jak byste se k dítěti zachovali vy?
Malá přestala za chvilku brečet, byl to klasický záchvat.
Ale přece jí nebudu ustupovat?
Mamka je často hodně mimo, o to je to náročnější.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8437
30.7.14 14:33

Blbá situace, v klidu si s mamkou promluv, bez dcerky!. Jakmile malá zjistí, že si křikem pomůže, tak ji to budeš obtížně odnaučovat. Mě tohle dělá babička, ale té už to nevysvětlím, má 91 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
30.7.14 14:33

Dítě za to nemůže. To je konflikt tebe a tvojí matky. Pokud je maminka nemocná a tudíž nezodpovědná, nebo jen částečně za své chování, pak bych se snažila věc buď vydejchat, nebo minimálně se zeptat jejího psychologa (psychiatra), co si o tom máš myslet a jak se chovat. Popřípadě jak matku směrovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
30.7.14 14:35

Nerozumím tomu problému.

Na jednu stranu píšeš, že je maminka psychicky nemocná - na druhou stranu řešíš, že udělá něco, čemu nerozumíš. Nebo že Ti řekla „chováš se strašně“. No, tak řekla, no - pokud je psychicky nemocná, nechápu, proč to bereš v potaz.

Má-li dítě záchvat vzteku, samozřejmě nesmí dosáhnout toho, čeho chtělo. Nevím, čeho Tvoje dcera zrovna chtěla dosáhnout. Každopádně Tvoje maminka na to měla v tu chvíli jiný názor, udělala, co v tu chvíli cítila jako dobré. Tys to chtěla udělat jinak - Ty jsi máma, tak si stůj za svým.

Trošku sebejistoty by to chtělo. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
30.7.14 14:36

Záleží na tom, co znamená popotáhla. Pokud jsi dítě vzala za ruku a to se vzpouzelo, tak mi to přijde normální, ale někteří rodiče mají tendence vzít dítě do vzduchu a nést ho za tu ruku vzduchem a to je fyzicky pro dítě nebezpečné (hrozí vyhození lokte, ramene…).
Pokud má dítě tendence se na ruku věšet, volila bych odnos v náručí. Dítěti bych samozřejmě neustoupila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.14 14:37

Vím, že za to dítě nemůže.
Mamce je teprve 53, o to je to horší, že tu ještě bude pokud zdraví dovolí třeba 30 let a její stav se bude asi jen zhoršovat.
Mluvit jsem s ní zkoušela, ale je to marné. Nerespektuje mě a myslí si, že jsem semetrika, co nedá malý co chce (spoustu sladkostí, lipánky místo oběda atd.), dává pít jen vodu (podle ní špatně, voda není pro děti), a neustupuje, když malá řve.
Takže každou návštěvu je konflikt.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.14 14:39

@Bibi239
Malá jsem za ruku kousek poponesla vzduchem.
Takže asi příště do náručí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.14 14:42

@BohunkaP
Ono je to strašně těžké.
Maminka se nudí, jejím koníčkem je jen domácnost a to prostě nestačí.
Já neustupuji, ale cítím se pak strašně. Je to pro mě strašně vysilující.
Ona něco zopakuje třeba 20× za 5 minut, i když jsem jí už dá0no odpověděla. Moji odpověď ale vůbec nebere v potaz.

Opakuje to klidně i na chodbě paneláku, takže je z toho akorát tak show pro sousedy, a já vypadám jak ta „zlá“.

Malá chtěla dosáhnout asi toho být ještě u mamky, ale já už potřebovala jít, a samotnou ji tam nechávám s mamkou jen v nevyhnutelných situacích a to tahle nebyla.

• Citovat
  • Upravit
10048

Ono chovani tve mamky neni tak neobvykl..dela to skoro kazda tchyne.. :-D
Je dulezity mamce vzdy rict co a jak a stat si za svym..nic jinyho s tim asi nenadelas :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
@Anonymní píše:
@Bibi239
Malá jsem za ruku kousek poponesla vzduchem.
Takže asi příště do náručí.
… a příště se neshodnete na jiné věci.

V tom to není. Toto není jádro problému.

Jsou-li návštěvy u maminky až tak děsivě problematické, dítě tam prostě s sebou neber. A pokud už ji tam bereš, tak si stůj si za svým, bez ohledu na to, co maminka říká - vychovávej tak, jak Ty uznáš za vhodné.

Z Tvých příspěvků ta chybějící sebejistota úplně čiší.

EDIT: v dalším příspěvku píšeš, že dceru necháváš s babičkou samotnou. O to víc Ti nerozumím. Nechápu, jak můžeš o své mamince napsat, že je psychicky nemocná - a jedním dechem dodat, že jí necháváš dceru. Máš to nastaveno velmi zvláštně.

Že někdo něco zopakuje 20 x za pět minut - no, to se u babiček stává často. To není důvod označit ho za psychicky nemocného - nebo je tam jiný problém? Celá ta situace je dost zmatená, asi by to chtělo psát od začátku, polopatě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
30.7.14 14:47
@Anonymní píše:
Mamce je teprve 53, o to je to horší, že tu ještě bude pokud zdraví dovolí třeba 30 let a její stav se bude asi jen zhoršovat.

Můžu se zeptat, jakou psychickou chorobou maminka trpí, pokud je problém, že by mohla ještě 30 let žít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.14 14:48

@BohunkaP
Ono to není tak jednoduché.
Mamka s tátou mají velký zájem hlídat malou.
Takže ji hlídají zhruba 1× týdně na 3 hodiny.
Když jim malou nechci dát, vyčítají mi, že dělám naschvály a malou jim nechci půjčovat.
Ještě loni byla mamka stabilizovaná, tak malou hlídaji častěji. Na jaře se její stav rapidně zhoršil, takže už u nich malá od ledna nespala, ani spát nebude a hlídají tak málo.
A i to málo se jim zdá málo a vyčítají mi to.
Nevím, co mám dělat, ale je to pro mě strašně vysilující.
Jak jim vysvětlit, že druhá babička je normální, je s ní domluva, proto malou hlídá častěji? Není s nimi domluva, jen vyčítají, co dělám špatně, co neudělám atd.

• Citovat
  • Upravit
13141
30.7.14 14:49
@Anonymní píše:
Vím, že za to dítě nemůže.
Mluvit jsem s ní zkoušela, ale je to marné. Nerespektuje mě a myslí si, že jsem semetrika, co nedá malý co chce (spoustu sladkostí, lipánky místo oběda atd.), dává pít jen vodu (podle ní špatně, voda není pro děti), a neustupuje, když malá řve.
Takže každou návštěvu je konflikt.

jsi si jistá, že je to nemocí? Tohle umí dělat i zdravé babičky :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
30.7.14 14:52
@Anonymní píše:
@BohunkaP
Ono to není tak jednoduché.
Mamka s tátou mají velký zájem hlídat malou.
Takže ji hlídají zhruba 1× týdně na 3 hodiny.
Když jim malou nechci dát, vyčítají mi, že dělám naschvály a malou jim nechci půjčovat.
Ještě loni byla mamka stabilizovaná, tak malou hlídaji častěji. Na jaře se její stav rapidně zhoršil, takže už u nich malá od ledna nespala, ani spát nebude a hlídají tak málo.
A i to málo se jim zdá málo a vyčítají mi to.
Nevím, co mám dělat, ale je to pro mě strašně vysilující.
Jak jim vysvětlit, že druhá babička je normální, je s ní domluva, proto malou hlídá častěji? Není s nimi domluva, jen vyčítají, co dělám špatně, co neudělám atd.

A jakou nemoc mamince diagnostikovali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
30.7.14 14:52

No já nevím, co má tahle situace společného s psychickým onemocněním maminky, ale vidět, že dítě poponášíš za ručičku vzduchem, tak ti to asi řeknu taky. Jinak i zdravé babičky dělají celkem běžně, že se neshodnou s výchovnými metodami rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová