Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím vás dcera se dneska spálila o konev s vařící vodou, hned jsem ji to zchladila a zavázala utěrkou. Zatím to má rudé, trošku oteklé a pořád ji to strašně pálí, jakmile ji to sundám že ji tam dám víc studené, začne brečet ať ji to tam už dám že to strašně bolí a pálí. Puchýř se jí tam zatím neudělal, je to cca hodina a půl od spálení. Pořád chladím a pevně doufám že to aspoň tímhle trošku utlumím.. myslíte že se tam ještě puchýř objeví? ![]()
Dej tam něco mraženého, uvidíte. Většinou, když to okamžitě schladis něčím mrazenym a necháš to dýl, tak puchýř není.
@Veronika_veru55 píše:
Ahoj holky, prosím vás dcera se dneska spálila o konev s vařící vodou, hned jsem ji to zchladila a zavázala utěrkou. Zatím to má rudé, trošku oteklé a pořád ji to strašně pálí, jakmile ji to sundám že ji tam dám víc studené, začne brečet ať ji to tam už dám že to strašně bolí a pálí. Puchýř se jí tam zatím neudělal, je to cca hodina a půl od spálení. Pořád chladím a pevně doufám že to aspoň tímhle trošku utlumím.. myslíte že se tam ještě puchýř objeví?
Jak velká plocha to je?
@Veronika_veru55 jak je stará, jak velkou plochu si opařila? Pokud je to malé dítě, svihej s ní k Dr.. šok může přijít později.
@Anais Brno píše:
Dej tam něco mraženého, uvidíte. Většinou, když to okamžitě schladis něčím mrazenym a necháš to dýl, tak puchýř není.
Nikdy nic mraženého na opařeninu!
@Veronika_veru55
Jak velká plocha? Máš poblíž lékárnu? Jsou nějaký krémy/gely co pomohou, myslím flamigel.
@Pidulka1991 píše:
Nikdy nic mraženého na opařeninu!@Veronika_veru55
Jak velká plocha? Máš poblíž lékárnu? Jsou nějaký krémy/gely co pomohou, myslím flamigel.
No nevím, praktikují to běžně a funguje to líp než cokoliv jiného. Manžel měl jednou epi záchvat a holou rukou vzal. panev z trouby ( při tom záchvatu necítil, že to pálí). Do dlaně jsem mu vrazila mraženou zeleninu, neměl tam jediný puchyr, ani známka po nějaké spalenine.
Musíš to udělat hned.
@Anais Brno píše:
No nevím, praktikují to běžně a funguje to líp než cokoliv jiného. Manžel měl jednou epi záchvat a holou rukou vzal. panev z trouby ( při tom záchvatu necítil, že to pálí). Do dlaně jsem mu vrazila mraženou zeleninu, neměl tam jediný puchyr, ani známka po nějaké spalenine.
Musíš to udělat hned.
Tak to by ti asi na vinohradech vysvětlili… to je základ voda vlazna, led pálí.
@Pidulka1991 píše:
Taky to znám tak, že led spíš uškodí než pomůže ![]()
@Pidulka1991 píše:
No nevím, ověřeno praxi.. na lehčí popáleniny v kuchyni funguje skvěle.
Manžel je kuchař a v práci jako první pomoc všichni používají něco z mrazáku ![]()
A že tam toho za ten rok mají…
@Pidulka1991 bříško prstu.. a co mám asi tak rychle dělat? Bydlíme na vesnici, nejbližší lékárna je 15 minut autem od nás.. vždycky když se někdo někde spálil, pomohlo studený. ![]()
@Anais Brno přesně, tohle bylo jediné co mě napadlo a nám to vždy pomohlo.
@ivašot. píše:
Taky to znám tak, že led spíš uškodí než pomůže
Presne tak led pálí a popáleniny zhoršuje, nemá se používat ani studená voda, ale vlazna a pak podle velikosti řešit s lékařem.