Dcera zadržuje stolici, co s tím?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Zkušenost mám, ale radu bohužel ne. Syn dělá to stejný, bojujeme s tím už asi dva roky, možná dýl.
Byli jsme na vyšetření na chirurgii, tam je to v pořádku. Takže taky to má v hlavě.
On ještě chodí tak 1× týdně.
Lactulosa, probiotika, švestková šťáva, vláknina nic.
Zabere mu klystyrek, někdy projímadlo. Na záchod už si sedne teda bez křiku, vypadá to že se snaží.
Je to na palici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S dcerou jsme měli podobný problém a odeznělo to po čase samo. Zkoušeli jsme taky forlax, švestkovou šťávu, odměny… nic. Musela si k tomu dojít sama. Lidé mi doporučovali různé diety na vyloučení ABKM aj., psali o vývojové dysfázii atd., ale dcera je zcela zdravá, bez alergií, neurotypická, prostě jen měla blbé období a nepomohlo NIC. Jen čekat, až z toho vyroste. Tobě přeju sílu a trpělivost, protože to je naprosto příšerný.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
U nás to bylo asi třičtvrtě roku… odhadem. Přestali jsme řešit nějaké odplenkování, byla na plenkách jak dlouho sama chtěla. Jen jsem občas nabídla nočník. Po zhruba půl roce přešla ta nejhorší fáze, kdy fakt kakat ani za nic nechtěla. Do plenky už to šlo. Pak ještě to doznívalo. Teď je to něco přes rok, co ty problémy začaly a NAŠTĚSTÍ je všechno dobré, dokonce je úplně bez plen a kakání v klidu hlásí.
- Citovat
- Upravit
Pokud se snaží a nejde to, tak byste měli požadovat pořádné vyšetření na gastro odd. na fakultní klinice (třeba Brno Bohunice). Běžný gastroenterolog tomu bohužel nerozumí, protože to není až tak časté. Může mít nerozpoznaného hirsprunga nebo přeházenou funkci svěračů (při zatlačení se svěrač sevře místo povolí a střevo nad ním se tlakuje tvrdou stolicí, vytahá se na něm časem kapsa). Vyrábí se tak invalida, který bude mít megakolon, povolené pánevní dno a časem bude inkontinentní se stolicí, děvče také inkontinentní s močením. (Vyšetřuje se k tomu např. rektální manometrie, defekografie a speciální etážová kolonoskopie s odběry na hirsprunga.)
- Citovat
- Upravit
Nám taky doporučovali gastro, ale problém byl v tom, že dítě se snaží nekakat. Ne že nemůže, ne že se snaží a nejde to. Dítě může, ale nechce. Podle popisu zakladatelky je u nich stejný problém. A tam nepomůže ani stavět se na hlavu.
- Citovat
- Upravit
Vidí u mladšího sourozence plínky? nebojí se velké mísy - má svoje pěkné redukční prkénko? necítila by se lépe na nočníku než na velkém wc? má schůdky, nebojí se tam „viset“ a nedosáhnout na zem?
tohle vypadá spíš na psychický problém
pohledej rady psychologů, problém s vyměšováním má dost dětí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Druhý příspěvek píše, že se kluk snaží. To je pro ně. Vaše dcera vidím, že se nesnaží a zadržuje. Pokud jste si jistí, že to gastro nebo psychologa nepotřebujete, je to na vás.
- Citovat
- Upravit
Obecně se toto děje u dětí, které byly učeny na nočník dřív, než k tomu dozrály samy. Vzhledem k věku - netlačili jste na ni při odplenkování? Stačí vnitřní, nevědomý tlak, že už by měla. Mladším sourozencem to asi také může být. Psychologa bych na vašem místě navštívila stoprocentně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo, Freud anální stadium vývoje. Syn si tím taky prošel. V tomhle věku dítě může ovládat resp. mít kontrolu nad málo věcmi ve svém životě, ale to jestli půjde nebo nepůjde kadit, to prostě ve svých rukou má
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
“ Na záchodě vždy hrozně pláče až bych to nazvala skoro panikou a záchvatem.” pokud ta reakce je až taková, tak ji tam sedět např tu hodinu nenutně - musí být strašně vystresovaná. Ještě když se k tomu pak ještě přidalo pocuravani ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, zažila jsem u starší dcery, bylo to velmi náročné, trvalo to asi tři čtvrtě roku, pořád fleky na prádle, zoufalství, zácpa, močová infekce… u nás zabralo to, že dostala od tchyně takový ten adventní kalendář s malými čokoládkami. Jak jsem nejdřív byla na tchyni naprdlá, tak zpětně to byl dokonalý dar
. Já jí ho totiž vůbec dávat nechtěla, ale tak moc se ho dožadovala, že jsem jí řekla, že tedy dám, když se vykaká do nočníku. Chvíli dělala scény, že chce bez kakání, ale ta touha po čokoládě byla ták velká, že šla. Druhý den to bylo prakticky bez řečí a za těch 24 dnů se naučila, že na kakání nic není a když kalendář došel, tak chodila kakat dál už v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Napíšu svou zkušenost. dcera také zadržovala. už cca od roka -to měla jednou tužší stolici a udělala si fisuru..od té doby byl problém který se zhoršil s tím jak jsme zkoušeli odppenkovat. Taky vždycky když to na ní přišlo bylo se schovala, stiskla půlky k sobě a celá se propnula (dělala jakoby plank) bylo nutné dlouhodobě denně dávat lactukosu, k tomu probiotika a laxik…vždy po laxiku jsem s ní tlacila na nočníku. Nenechávala jsem ji bez stolice déle jak 2 dny když nepomohla laktuloza použila jsem laxik. vzdy když jsem videla ze na ní jde tlačení jsem ji taky posadila na nocnik a v kombinaci s tím ze po lactukoze byla ta stolice měkká se často povedlo i přes to že měla ty půlky zaťate. Postupně jsme vytvořili rituál kdy si odpoledne sedla na nočník a zkusila tlačit. Třeba jen chvilku, minutu, dvě…když nic tak nic a za půl hodinky znova…většinou pak napotřetí už šla Samantě jde kakat. Kolem 3 narozenin se nám podařilo eliminovat laxik a po krátké době i lactukozu…že už jsem ji nedávala denně ale max když se nepodařilo 2 dny. Hodně bych řekla že pomohlo i ze jsem ji začala dávat omega3…to pak začala opravdu chodit každý den…už je to cca rok co jsem ji nemusela nic dávat aby se bobek povedl. Nemá problém si dojít ani mimo domov což byl dlouho taky problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě bych dodala že školka nebyl vůbec žádný problém. Pouze byly učitelky upozorněny že má dcera problém se zadržováním a žeii nemají nutit a případnou nehodu jinak extra nekomentoval…nebyla první ani poslední, učitelky už tu zkušenost měly, jedna dokonce se svým dítětem, takže úplně vpohode. Po příchodu domů pak právě dcera vždy zkusila ten nočník a většinou se povedlo. Pomohlo to i k definitivnímu odplenkovani protože si dcera právě na kakání často žádala plenu a taky jí to pomohlo uvědomit si že na malou může jižní když není doma ale třeba na návštěvě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, dcera skoro 3 roky zvládla už krásně odplenkování na jaře. Ale bohužel se to přes léto nějak pokazilo. Začala zadržovat stolici. Vždy to vypadá tak, že zajde někam za roh, aby nebyla vidět a tam překříží nohy, celá se zatne a zrudne v obličeji. Pak má kolem řitního otvoru opatlané hovínko (asi jak jen vykoukne a ona ho zatlačí zpět). A to je třeba i 20× za den. Furt jen upatlaný zadeček, furt jen utíráme. Už jsme zkoušeli forlax, lactulosu i probiotika. Dokonce i glycerinové čípky a i laxík. U doktorky jsme byli a doporučila psychologa. Tam si ale nejsem úplně jistá, jak by to dcera vzala. Už to trvá dlouho a jsme z toho vyšichni vyčerpaní. Měla nastoupit do školky, tam se hrozně moc těšila a bohužel zatím nenastoupila. Právě kvůli tomuto. Občas se povede, že ji chytneme, doneseme na záchod a tam třeba po hodině sezení a zabavování se vykaká, ale je to jen vyjímečně. Když se ji hovínko povede, tak z toho má takovou radost. Nedávno se do toho začala i připočůrávat. Na záchodě vždy hrozně pláče až bych to nazvala skoro panikou a záchvatem. Křičí, že nechce kakat ani čůrat a že chce dolů. Jindy se tam jde vyčůrat úplně v pohodě. Dřív si na nočník došla i sama vykakat a za mnou pak přišla a řekla, že udělala hovínko. Dokonce z toho měla radost a vždy mu zamávala, když se splachovalo. Vůbec nevím co se stalo, že začala dělat toto. Máme teda doma o 2 roky mladšího syna. Jestli to třeba nemělo spojitost, že třeba jak začal lézt, tak na sebe strhává pozornost. Vůbec netuším. Už jsem z toho úplně zoufalá. Nemáte někdo zkušenost a třeba radu co by mohlo pomoci? Už nevím kudy kam.