Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Snad je to nějaká taková příčina a ne nic vážného.
Dovedu si představit, že vlasy jsou oslabené hormonálními změnami, k tomu utažený drdol a už to padá.
no, možná ano, může to být spojené s hormony, anebo to vlasy 6 let dávaly, ale už nedávají, to lakování a třpytky - to vyčesávání musí být dost agresivní, a přece jen - jsou to pořád jemné dětské vlásky,
a nedávno jsem četla článek, jak šíleně škodlivé pro vlasy je nosit je v culíku, to by ani normálně člověka nenapadlo, co všechno může vadit
Ta histaminová intolerance způsobuje spoustu věcí. Zkuste se zaměřit na to, aby nejedla potraviny, které jsou pro tuto diagnózu zcela nevhodné. Pohledejte nízkohistaminovou dietu.
@Havlova píše: Více
Ano, to nám tak nejvíce doporučila doktorka, ať si najdeme jakým potravinám se vyhýbat. Nikdo to v rodině nemá ani v okolí. Takže je to pro mě docela nová věc.
Dcera ji má. Zkus najít Švýcarské tabulky tolerance potravin. Asi ji nebude mít moc rozjetou, tak vynechte alespoň ty nejhorší.
no divím se, že sis toho ty sama nevšimla - třebas při luxování v domácnosti, takové množství přeci nejde jen tak přehlédnout ![]()
zapátrej po prostředcích proti padání vlasů, je toho dnes hodně.
Ty sis nevšimla, že dcera má od Vánoc o polovinu méně vlasů? Tak buď jsi totálně slepá, nebo úplně zahleděná do sebe a problémy svého dítěte registruješ, až když ti je výslovně někdo řekne, jinak si ničeho nevšimneš. To nechápu.
Podle fotky to teda vypadá strašně
. Já zrovna zažívám něco podobného, takže soucítím. Každé mytí a česání vlasů je teď horor, vlasy všude na podlaze, ale já vím, že to mám po lécích. Nejdůležitější je zjistit teď příčinu, aby se to mohlo řešit. Je možné, že se toho u dcery sešlo víc, třeba stav po nemoci (po covidu prý hodně padají vlasy), ty hormonální změny s nastupující pubertou + to stahování, to vlasům taky neprospívá. Já měla jako dítě hrozně husté vlasy, nešly mi ani stáhnout do gumičky, ale v pubertě mi taky hodně vypadaly. Potom padaly zase až po porodu a teď po té nové léčbě. Padání vlasů je hrozné, určitě to není jen kosmetický problém. Jestli to vaše dětská doktorka nechce řešit, určitě jděte na to trichologické vyšetření. Přeji, ať se to brzy vyřeší!
Kamarádky dceri taky takhle vypadaly vlasy. Bylo to chvilku před tím, než dostala první menstruaci, takže hormony. Bohužel ji pak už nezhoustly. Zkrátily vlasy na polovinu délky, aby to nějak vypadalo.
Neteři takto začali padat vlasy, úplně extrémně a zjistilo se ze má celiakii. Žádné jiné příznaky vlastně neměla, občas ji bolelo břicho, ale až do těch vlasů nikoho nenapadlo ze by to byla alergie.
@Ahep píše: Více
Zpětně si to teď uvědomuji. Jinak mě to nenapadlo. Jediné co jsem si řekla, tak že je hrozné kolik z nás vypadne vlasů. Ale nenapadlo mě se nad tím nějak pozastavit. Jsme v domě 4 dlouhovlásky, z toho 2 dcery si neustále něco s vlasy dělají, přišlo mi to množství na 4 hlavy normální.
Určitě bych požadovala endokrinologické vyšetření a možná by bylo i dobré zkontrolovat hormony.
To sice ano, ale gymnastiku dělá od 2 let. Cca od 4 let pravidelně závodí. A problém s vlasy je až teď. Důvod by to samozřejmě mohl být, taky mě to napadlo, ale proč by to začalo tak výrazně padat až po tolika letech. Jakože třeba spojitost s hormony, když je ve věku dospívání?