Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,chtěla bych poprosit o radu. Naše malá kouše,ale je to vždy v rámci projevu,nevůle ali i radosti. Pokouším se jí to vysvětlit ona ví,že dělá au jelikož si to kolikrát zkouší i na své ručičce. V tom si právě nejsem úplně jistá jestli je to v normě,jako by mi tím chtěla ukázat,že to fakt tak nebolí,nebo já už nevím
. Vůbec nevím,kde by jsme mohli udělat chybu. Myslíte si,že je řešením jí bít? Samozřejmě to nepřecházíme ale snažím se jí na to upozornit,plácnu jí po tvářičce a vysvětluju,že to bolí.Naši sousedi mi totiž naznačili,že toto by si rozhodně dovolit neměla,že by jinak viděla.
Prosím poraďte,jsem už vyčerpaná.Děkuji.
Já jsem tohle jako malá dělala taky, nakonec jsem to jednou prý tak přehnala, že mámy ségra měla zuby obtisklé ještě za týden, ve vzteku mě kousla taky, až jsem plakala..od té doby jsem nekousala..
Vlastně jo…v první třídě, ale to už sem nepatří
![]()
Ona je celkově taková osobnost,že si stejně udělá jak si usmyslí,ale pokud zvýším hlas a podchytím tu reakci v počátku,tak si dá pozor. Takže ví,ale nepamatuje si to pro příště.Je to jako ![]()
Možná potřebuje něco aby si to pro příště fakt zapamatovala, nechci samozřejmě nabádat ať jí pořádně kousneš taky
..Doufám, že se to podaří brzy eliminovat ![]()
urcite nebit, zvysit hlas a byt durazna, nase mala stipe a placa na oblicej, taky se rozmachne hlavou proti nam,
kdyz clovek reaguje tak ji to bavi jeste vic, takze ji strcime do postylky a okamzite odchazime, nevsimame si, a to tak dlouho opakujeme dokud neda pokoj
kluci to zkoušeli,párkrát dostali plácanec a je klid, že si to nepamatuje je blbost, zkouší co jí projde, hledá a vymezuje hranice
Ona si tím vynucuje pozornost - je jedno jestli pozitivní nebo negativní. Určitě bych ji nebila, nereagovala přehnaně (tím by jen zvítězila) - nejlepší je odejít, nechat ji chvilku samotnou nebo dát na bezpečné místo (třeba do postýlky) a odejít. Ona tím přijde právě o tu pozornost, kterou se kousáním snaží vyvolat.
Nemusí to platit pro všechny děti a případy - ale za pokus to stojí ![]()
jizvíková píše:
kluci to zkoušeli,párkrát dostali plácanec a je klid, že si to nepamatuje je blbost, zkouší co jí projde, hledá a vymezuje hranice
nasi malou kdyz placnu tak placne taky, vubec ji to nevadi,trosku se zarazi kdyz na ni houkne manzel, podiva se na nej a za chvili uz pokracuje, je to zmetek, nejvic u nas funguje ji okamzite strcit do postylky a odejit
Tak to mě teda trénuje fest,je to už od roka a pokud ji její sestřenice komanduje,směruje a tahá tak se ožene a je problém na světě. Neprošlo ji to nikdy,vždy byla potrestaná,ale přesto si pokoj nedá. ![]()
Syn to průběžně zkusil několikrát, nicméně se zahryznul fakt fest a mě ta ruka zkrátka vyletěla a dostal po papule
Pak už to neudělal.
Neříkám, že jsem na to pyšná, ale v poslední době mám pocit, že je spousta lidí vůči dětem trochu moc útlocitná a pak to končí takovými mrňavými sígry, kterým rodiče říkají „ale Jiříčku, to nesmíš“ a Jiříček si dál páchá nepravosti a otravuje tím život celému okolí.
ahoj, mám pocit, že popisuješ moju Emičku
, pokousala už snáď každé dieťa na pieskovisku i plavání, okrem hryzenia, deti i plácá, keď jej chcú zobrať hračky, s ktorými sa zrovna hrá… nič nepomáhá, zvýšenie hlasu, capnutie,… dokonca sa uhryzla i sama (po mojom napomenutí, že to bolí, nech sa uhryzne a uvidí), kričala, že ju to bolí, ale nepoučila sa a hryzie ďalej… Čo som sa bavila s maminkami, ktoré mali podobný problém, tak mi vraveli, že to prejde časom samé, tak čakám, ale zatiaľ ju to neprešlo (je nám 20 mesiacov). Do 2 rokov počkám a keď to neprejde začnem to riešiť zrejme s odborníkmi…
Ahojky, moje malá taky kouše- no teď snad můžu napsat kousala, do včerejška- nepomáhalo dát ode m, vyhubovat, opakovaně důsledné ne, tak jak se včera zahryzla do mojí nohy, tam mi vystřelila ruka a plácla jsem jí po puse, no a zatím je klid
, samozřejmě nevím na jak dlouho to vydrží, ještě spustila hysterický řev, takže jsme čekali kdy nám zas přestane dýchat(to ona ráda ve vzteku, nebo když se moc lekne, nebo bouchne), neutěšovali jsme, naštěstí to udýchala a uklidnila se sama a až pak jsem si jí vzala k sobě. a opravdu jsem jí neplácla tak, že by plakala bolestí, spíš se lekla co si to máma vůbec dovolila ![]()
Tak já už jsem vyzkoušela taky všechno, u nás je to problém u dvojčat, nejdříve kousal Jonášek Emu, zčalo to velmi brzy už si ani nepamatuju, snad už kolem roku, Emička byla totálně pokousaná, sama bych se nahlásila na sociálku, teď jsem si vzpomněla, vlastně začal kousat už při kojení, to ho přešlo a pak už to zkoušel na ségře. Četla jsem rady a kousla ho také, nepřestal,plácnutí přes pusinku, nefunguje, důrazné napomenutí nefunguje, nevšímání nefunguje, u nás to rozhodně nebylo o upoutání pozornosti, ale o rivalitě a sebeobraně, pak jsem čekala než se začne bránit Ema , ano to opravdu pomohlo, teď se taky občas pokusí, ale už to není tak časté, taky nám už je 26měs!!! U staršího syna jsem to nezažila, každé dítě je jiné, vydržet!!!
To je spíš problém u nás
, myslím, že děti v tomhle věku tedy koelm 18 měs, nedokážou jinak projevit emoce, proto se kouše, je určitě hodně citlivá, odvést pozornost, pochovat, jak už jsem psala neplácat, nekousat, stejně to nemá efekt, na sousedy se z vysoka …