Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@montchitchi píše:
V závěti to budu mít, ale právě pro případ jsem po manželovi chtěla, aby si to dal do závěti i on. On to odmítnul s tím, že takové morbidní věci nechce řešit.
Pokud to budeš mít v závěti ty, tak už to tam manžel mít nemusí neb nikdy nebude vlastníkem toho bytu…
@j.a.n.i1 Jo, já vím. Ale tajně jsem doufala, že s tím manžel svolí, protože mi připadne strašně divné psát závěť a opomenout manžela z našeho společného bydlení.
@montchitchi právě proto píšu, že ses měla snažit do těch 18ti neumřít
Ale ta závěť by měla být dostatečná.
@montchitchi píše:
@j.a.n.i1 Jo, já vím. Ale tajně jsem doufala, že s tím manžel svolí, protože mi připadne strašně divné psát závěť a opomenout manžela z našeho společného bydlení.
Tak počkej na účinnost nového občanského zákoníku a v závěti byt odkaž dceři s podmínkou, že tam bude bydlet Tvůj manžel (nebo tak něco).
@mmorgana Jj, tak tak. Už to mám s právníkem domluvené. Akorát jsem teď těhotná, tak to napíšu rovnou na obě dítka, ať se pak poperou. Sice doufám, že moje dítka taková nebudou, aby vyhodily otce, ale podmínku tam taky dám.
Pokud jsi vdaná a byt je psaný na tebe a máte 1 dítě a nemáte předmanželskou smlouvu a ZEMŘELA BYS TY tak:
PŮLKA bude patřit manželovi
DRUHÁ POLOVINA SE ROZDĚLÍ:
TŘETINA dítěti
TŘETINA manželovi
po smrti manžela by se dělilo mezi všechny děti
pokud by se něco stalo manželovi zůstane to při starém
pokud by jste zemřelo oba byt by byl jen dítěte tvého
@Blanka S Jelikož to není součástí SJM, tak žádná půlka manželovi, ale vše do dědictví a dedili by manžel a její děti stejným dílem.
@j.a.n.i1 píše:
@Blanka S Jelikož to není součástí SJM, tak žádná půlka manželovi, ale vše do dědictví a dedili by manžel a její děti stejným dílem.
to není pravda teď zemřel tchám zdědil před rokem byt, gyráž, dům na venkově po rodičích a tchýně dostala všeho půlku a ta druhá se dělila na manžela, tchýni a švagra.
@Blanka S Ta půlka, kterou popisuješ je vypořádání SJM, nikoliv dědictví, takže to nejspíš v SJM měli…
@Blanka S No, to ne, v případě mé smrti by manžel dědil půlku a dcera půlku. Byt není v SJM, je to majetek nabytý před manželstvím.
Mě spíše zajímalo, jak se ochránit před tím, aby nedědily jeho děti. Může se stát, co tady bylo už zmíněno - autonehoda a manžel umře až po mně v nemocnici a už budou dědit. Takže počkám do nového roku a půjdu sepsat závěť.
@montchitchi Závěť můžeš sepsat klidně hned, protože manžel není neopominutelný dědic, takže už teď můžeš celý barák odkázat dceři a pak závěť změnit na obě děti.
@montchitchi píše:
@Seizdra Koupila jsem si ho před manželstvím a velkou část jsem financovala z prodeje svého jiného bytu. Poslední tři roky ale platíme hypotéku de facto společně, protože to spadá do SJM. Jinak ale jejich morální nárok nevidím, valnou část jsem financovala ze svého, proto chci aby ho zdědila má dcera.
„De facto“ není právní termín. Máte nebo ne máte předmanželskou smlouvu? Pokud ne platí, že toto bylo nabyto před uzavřením sňatku. Nicméně podíl patří všem vyživovaným dětem a to následně: Manžel je dědic 50% a děti 50% děleno počtem dětí. Ten také zemře. Dědicem jsou tedy všechny děti v poměru 100% děleno 3mi dětmi. Poměr v rámci spolufinancování dle dokladů o spolufinancování je jiný a stává se tak majetkem manželů. Závěť je zde na místě.
@Magnifique píše:
Manžel je dědic 50% a děti 50% děleno počtem dětí. Ten také zemře. Dědicem jsou tedy všechny děti v poměru 100% děleno 3mi dětmi. Poměr v rámci spolufinancování dle dokladů o spolufinancování je jiný a stává se tak majetkem manželů. Závěť je zde na místě.
Manžel není dědicem 50% a děti druhých 50%, v první skupině jsou děti i manžel a každý má stejné procento.
@j.a.n.i1 píše:
Manžel není dědicem 50% a děti druhých 50%, v první skupině jsou děti i manžel a každý má stejné procento.
V první skupině děti součastně s manželem? Vímm, že jsem se ve spěchu usekla, protože mělo být 50% manžel a 50% znovu manžel, a tři děti. Ale pokud vím není to 100% pro všechny stejně!!!
@Magnifique píše:
V první skupině děti součastně s manželem? Vímm, že jsem se ve spěchu usekla, protože mělo být 50% manžel a 50% znovu manžel, a tři děti. Ale pokud vím není to 100% pro všechny stejně!!!
Ne, ty tam furt motáš vypořádání SJM…
Dědění ze zákona
§ 473
(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner1a), každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci.