Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám dotaz, pokládala jsem ho sice v jedné diskuzi, ale byl trochu OT, tak raději zakládám diskuzi.
Zajímalo by mě, kdo by dědil byt, pokud bychom zemřeli oba s manželem naráz? Naše malá? Nebo my měly nějaký nárok i manželovy děti z prvního manželství? Pokud ano, dá se tomu nějak vyhnout? Byt je psaný výlučně na mě, ale poslední 3 roky platíme hypotéku oba.
Díky ![]()
No mám za to, že pokud je byt psán jen na Tebe tak by dědilo jen tvé dítě. Děti tvého manžela z předchozího vztahu s tebou nemají nic společného ![]()
@montchitchi Pokud je být psaný výlučně na tebe, tak dědí pouze tvoje děti.
@werunkaw123 Já v to taky doufám, jen mě teď kamarádka vylekala tím, že by dědicem byl manžel, který by taky umřel. A tedy by dědily i jeho děti. Já si říkám, že to je moc komplikované, ale radši se zeptám. Docela mě to nervlo.
Taky si myslím, že jen vaše společné děti, protože je byt psaný jen na tebe (nabyla jsi ho před manželstvím?). Každopádně morálně by měly mít nárok i děti z minulého vztahu, když tatínek platí. To je ale na každýho svědomí
@j.a.n.i1 píše:
@montchitchi Pokud je být psaný výlučně na tebe, tak dědí pouze tvoje děti.
I kdyby byt koupili za trvání manželství?
@Seizdra píše:
I kdyby byt koupili za trvání manželství?
No v principu i tak, ale někdo by mohl napadnout, zda v tom případě nemel být součástí SJM…
@Seizdra Koupila jsem si ho před manželstvím a velkou část jsem financovala z prodeje svého jiného bytu. Poslední tři roky ale platíme hypotéku de facto společně, protože to spadá do SJM. Jinak ale jejich morální nárok nevidím, valnou část jsem financovala ze svého, proto chci aby ho zdědila má dcera.
@montchitchi píše:
@werunkaw123 Já v to taky doufám, jen mě teď kamarádka vylekala tím, že by dědicem byl manžel, který by taky umřel. A tedy by dědily i jeho děti. Já si říkám, že to je moc komplikované, ale radši se zeptám. Docela mě to nervlo.
No, je fakt, že by se řešilo, kdo z vás vlastně umřel dřív… Takže je lepší udělat závěť a odkázat ten byt tvému ditku.
Nejsem právník. Na tohle bych se zeptala přesně právníka (existuje i bezplatné poradenství).
Pokud vím, tak by dost záleželo na tom „…pokud bychom zemřeli oba s manželem naráz…“ Kdybyste opravdu umřeli najednou (stejný čas úmrtí), dědí Tvůj byt Tví dědicové (tj. Tvá dcera). Kdyby jsi umřela dřív (je to trochu morbidní, ale třeba autonehoda, Ty zemřeš hned, manžel až v nemocnici), tak se dědicem stal i on a protože zemřel, tak jeho podíl dědí jeho dědicové (všechny děti).
A pozor, je nový občanský zákoník, který už je platný, ale účinný je až od 1.1.2014. Ten dost mění právě dědění. Dává větší váhu závěti, zavádí dědickou smlouvu, umožňuje dávat do dědictví podmínky.
@montchitchi dědila by pouze tvoje dcera. Ale kdyby jsi umřela ty, tak bude dědit manžel a dcera. A pak po smrti manžela by jeho podíl dědily všechny jeho děti
No, pokud bych umřela první, pak by byt dědil manžel, ale o něm vím, že by ho sám přepsal pak raději na naši dceru. Sám je názoru, že jeho děti nemají s tím bytem nic společného. Spíše mi šlo třeba o případ autonehody, kdy se nezjistí, kdo umřel dřív.
Řekla bych, že když umřeš první Ty, zdědí ho dcera a manžel a když pak umře manžel, zdědí jeho část všechny jeho děti. Ale nejsem právník
Nejlepší by bylo neumírat a až bude dcera plnoletá, tak na ní byt přepsat (teda s věcným břemenem, aby vás pak nevystěhovala) ![]()
V závěti to budu mít, ale právě pro případ jsem po manželovi chtěla, aby si to dal do závěti i on. On to odmítnul s tím, že takové morbidní věci nechce řešit.
@Fikta Taky možnost, ale to bude až za 15 let a zase nechci byt na ni převádět jako na nezletilou, abych pak případně neměla problém s bytem nakládat.