Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A dá se pak moje závěť napadnout, kdyby manželovy děti argumentovaly, že ačkoliv jsem byt nabyla tři roky před manželstvím, tak ode dne uzavření manželství byla hypotéka hrazena ze SJM (protože veškeré příjmy jsou v manželství prostě společné)?
Záleží, kdo z Vas by umřel jako prvni:-). Pokud ty, tak by se dedicem stal i tvujmanzel, spolu s Tvymi detmi. A jeho podíl by se v případě jeho úmrtí dělil mezi Vase spolecne děti a jeho děti z předchozího manželství.
Dulezity je zápis v katastru, kdo to platí nehraje roli. takže vylucnym vlastníkem jsi ty. Muzea manžela vyloučit z dedictvi závěti. Pak jeho děti na byt nedosahnou určitě.
@montchitchi píše:
A dá se pak moje závěť napadnout, kdyby manželovy děti argumentovaly, že ačkoliv jsem byt nabyla tři roky před manželstvím, tak ode dne uzavření manželství byla hypotéka hrazena ze SJM (protože veškeré příjmy jsou v manželství prostě společné)?
@jaaaaaana Jo, jak vidím, tak prostě závěť to jistí. Takže jak budu u právníka, tak ho rovnou požádám o sepsání a uložení závěti.
@montchitchi píše:
@jaaaaaana Jo, jak vidím, tak prostě závěť to jistí. Takže jak budu u právníka, tak ho rovnou požádám o sepsání a uložení závěti.
A pro jistotu ještě rozvod a jeho trvalý pobyt na úřadě..ex a cizí děti nikdy nespí.. ![]()
@montchitchi píše:
Závěť sepisují notáři a nebo lze závěť napsat vlastní rukou a u notáře uložit. Taková závěť je zaznamenána v centrální evidenci závětí a nikdo ji nemůže zapřít. Je dobré si o tom něco přečíst: http://pravni-poradna-zdarma.blogspot.cz/…akoniku.html
@Eliška008 píše:
Závěť sepisují notáři a nebo lze závěť napsat vlastní rukou a u notáře uložit. Taková závěť je zaznamenána v centrální evidenci závětí a nikdo ji nemůže zapřít. Je dobré si o tom něco přečíst: http://pravni-poradna-zdarma.blogspot.cz/…akoniku.htmlhttp://www.notarskesluzby.cz/…ydedeni.html
Jo, to vím. Ale nešlo mi o to, že by někdo závěť zapřel, ale spíše o to, aby nebyla mými pastorky pak napadena, že můj manžel se vlastně podílel na splácení hypotéky.
@montchitchi píše:
Jo, to vím. Ale nešlo mi o to, že by někdo závěť zapřel, ale spíše o to, aby nebyla mými pastorky pak napadena, že můj manžel se vlastně podílel na splácení hypotéky.
Majetek ve výlučném vlastnictví zůstavitele - nabytý před uzavřením manželství nebo získaný za trvání manželství darováním nebo děděním je takto zapsán v katastru nemovitostí a pokud se splácí hypotéka ze společného rozpočtu, tak to na tom nic nemění. Mohlo by se uplatnit jen tzv. vydání bezdůvodného obohacení, platí na to ale promlčecí lhůty (objektivní 3 roky a 2 roky od okamžiku, kdy poprve mohlo být uplatněno u soudu).
Dědí dcera a manžel, pokud ty umřeš dřív. Pokud umřete oba najednou, dědí jen dcera. Hypo nehraje v tebou popsaném případě roli.
Ahoj, chtela bych se vas zeptat, muj otec chce nechat napst byt na meho syna ( jeho dedecek, ziji s pritelem 6 let, nejsme vziti, mel by pravo na cast toho bytu muj pritel, kdyz to bude psane na naseho syna?? dekuji za odpoved
Pokud dědeček daruje svému vnukovi byt v osobním vlastnictví, tak se vnuk stane novým vlastníkem. Pokud je nezletilý, musí darovací smlouvu schválit soud.
Můj otec a jeho manželka (moje macecha) mají společný byt. Manželka nyní zemřela a zanechala po sobě dospělou dceru. Já tedy nejsem dědic, ale v souvislosti s otcem bych rád věděl, na jaký podíl z bytu má coby dědic nárok. Jen na svou polovinu, nebo na svou polovinu plus polovinu z poloviny manželky? Tedy celkem na tři čtvrtiny?
Můj otec a jeho manželka (moje macecha) mají společný byt. Manželka nyní zemřela a zanechala po sobě dospělou dceru. Já tedy nejsem dědic, ale v souvislosti s otcem bych rád věděl, na jaký podíl z bytu má coby dědic nárok. Jen na svou polovinu, nebo na svou polovinu plus polovinu z poloviny manželky? Tedy celkem na tři čtvrtiny?
Není-li pořízení pro případ smrti (závěť, dědická smlouva), tak dědí manžel a děti stejným dílem. Byl-li otec vlastníkem jedné poloviny nebo byt byl v SJM tak jde do dědictví druhá polovina. Měla-li zůstavitelka jen jedno dítě, tak dědí každý polovinu poloviny tedy 1/4.
Doba pokročilá a já fakt zakomponovala SJM
Pardon…