Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tak pokud má někdo děti, tak sourozenec (sestra) nedědí, exmanželka taky ne, takže budou dědit děti. A jak už bylo napsáno pokud dluhy a exekuce převyšují hodnotu dědictví, tak je nutno dědictví odmítnout celé, pokud odmítneš, dluhy za otce platit nebudeš.
@Nuníček Neni nutno ho odmítnout, když převyšuje dědictví, dělat to nemusí. Mohla by nechat udělat výhradu soupisu a dědila by jen dluhy do výše zděděného majetku. Jinak odmítá se dědictví VŽDY celé, jen nepominutelný dědic ho může odmítnout s výhradou povinného dílu (což je zakladatelka) ale vzhledem k situaci to nic neřeší.
@Anonymka sisi akorat budou chodit exekutori a tem co dluzi a budou chtit po vas ofoceny umrtni list. Takze okopirovat.
@Anonymka sisi píše:
Díky moc
Dědictví lze odmítnout hned při projednávání u notáře.
§ 1487
(1) Odmítnutí dědictví vyžaduje výslovné prohlášení vůči soudu. Dědictví lze odmítnout do jednoho měsíce ode dne, kdy soud dědice vyrozuměl o jeho právu odmítnout dědictví a o následcích odmítnutí; má-li dědic jediné bydliště v zahraničí, činí lhůta k odmítnutí dědictví tři měsíce. Jsou-li pro to důležité důvody, soud dědici lhůtu k odmítnutí dědictví přiměřeně prodlouží.
@radkka píše: § 1487
(1) Odmítnutí dědictví vyžaduje výslovné prohlášení vůči soudu. Dědictví lze odmítnout do jednoho měsíce ode dne, kdy soud dědice vyrozuměl o jeho právu odmítnout dědictví a o následcích odmítnutí; má-li dědic jediné bydliště v zahraničí, činí lhůta k odmítnutí dědictví tři měsíce. Jsou-li pro to důležité důvody, soud dědici lhůtu k odmítnutí dědictví přiměřeně prodlouží.
Toto lze u notáře, který projednává dědictví. Vlastní zkušenost.
@radkka píše:
@blecha72 Letos?
To ne.. Podle nového OZ je to jinak?
Už jsem to našla. Opravdu, podle nového OZ je třeba odmítnout dědictví u soudu. Omluva
Příspěvek upraven 17.04.14 v 11:19
@blecha72 Já nevím, jak to bylo podle starého, ten nás už nikdo neučil. Ale rady z praxe jsou ted důležité od ledna, ne jak to bylo dřív, změnit se to mohlo. Psala jsem to jen proto, aby si na to zakl. dala pozor, dluhy nejsou sranda. Notář jí jistě řekne, jak to funguje, jestli to lze sepsat u něj a dopravit písemně k soudu nebo musí přímo tam.
@blecha72 píše:
To ne.. Podle nového OZ je to jinak?Už jsem to našla. Opravdu, podle nového OZ je třeba odmítnout dědictví u soudu. Omluva
Příspěvek upraven 17.04.14 v 11:19
Právě, podle nového je to maličko horší. Dříve to bylo asi více „automatické“ a lehčí, to odmítnutí. Podle mě je tady do budoucna skrytá snaha část toho přesunout na dědice. Mě se to tedy vůbec nelíbí…
@Heinich píše:
Právě, podle nového je to maličko horší. Dříve to bylo asi více „automatické“ a lehčí, to odmítnutí. Podle mě je tady do budoucna skrytá snaha část toho přesunout na dědice. Mě se to tedy vůbec nelíbí…
Oni tě na tu možnost a na to, jak to udělat MUSÍ upozornit, takže v tom žádné záhady nehledej, odmítnout ho můžeš, tak co… nevidím v tom problém.
@radkka píše:
Oni tě na tu možnost a na to, jak to udělat MUSÍ upozornit, takže v tom žádné záhady nehledej, odmítnout ho můžeš, tak co… nevidím v tom problém.
Já jsem četl právnický rozbor, kde právě kritizovali, že se to dá po té novele vykládat různě a to je nebezpečné. Nevím, právník nejsem, ale považují za podezřelé toto nějak komplikovat. S tímto opravdu není legrace.
„Problém je ale ten, že sice dědictví můžete odmítnout, jenže jen do měsíce od doby, kdy vás soud informuje o zahájení dědického řízení, přičemž rozsah dluhů zemřelého může vyplout na povrch až mnohem později.“..To je jasné zhoršení a risk pro dědice. Vy to nevidíte?