Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@rayon píše:
Ale jak zjistíte, jak ty dluhy jsou vlastně vysoké? To se jen tak lehce zjistit nedá.Taky je nejasné, jak je to v případě manželů. Může druhý manžel odmítnout dědictví po zadluženém partnerovi? V tomhle případě se bojím, že stejně v rámci SJM dluží oba.
No, v občanském zákoníku je napsáno něco v tom smyslu, že smrtí jednoho z manželů SJM zaniká, polovina je původního SJM připadá druhému manželovi a druhá polovina je předmětem dědictví. Takže té druhé poloviny by se podle toho tedy ten pozůstalý manžel vzdát mohl.
@rayon píše:
A tím i poloviny dluhů?
Ano. Podle toho, Vzdá-li se dědictví po manželovi, vzdává se poloviny aktiv i dluhů.
Zdravím Vás. Mohl byste mi někdo poradit s následujícím. Můj zesnulý švagr po sobě zanechal (extrémně) předlužené dědictví. S mojí sestrou neměli žádné děti, tj. moje sestra je jeho jediný dědic v 1. dědické třídě. Samozřejmě se chystá dědictví odmítnout. Myslela jsem, že odmítnutím dědictví se dědic vzdává jak majetku tak dluhů, ale dost mě zmátl tento článek
http://finance.idnes.cz/…/viteze.aspx?…
kde se píše, že pokud dluh, převyšoval hodnotu ODMÍTNUTÉHO dědictví, musí tento zbývající dluh platit manželka i přesto, že dědictví odmítla? Netušíte někdo jestli je to pravda a segra se zadlužení tak jako tak nemá šanci vyhnout? Neznáte někoho, kdo se dostal do podobné situace?
(prosím o zachování anonymity, je to pro celou naší rodinu velmi citlivé a čerstvé téma)
@Blekota Už byl v platnosti nový občanský zákoník, takže se toho zas tolik změnit nemohlo.
@Anonymní píše:
@Blekota Už byl v platnosti nový občanský zákoník, takže se toho zas tolik změnit nemohlo.
Tak ona je otázka, zda sestra odpovídá za ty dluhy skrze SJM nebo jí to hrozí přes to dědictví…
@Blekota Navíc nic aktuálnější co by tu informaci rozporovalo, jsem nenašla nikde, ani z občanského zákoníku to není jasné, v bezpl. právních poradnách neodpovídají, tj. než za tu radu draze zaplatíme u právníka, tak bychom se rádi pobavili s někým kdo už něco podobného řešil.
Tak pokud byl v platnosti, stačí se do něj podívat a zjistit, jak natom sestra bude. Pokud tak, jak píšou v článku…
@Keyllah Jaký je v tom rozdíl? Za dluhy vzniklé v SJM se odpovídá 100% pokud z něj nic nejde do dědictví (tj. pokud nejsou děti)? Jak se posuzuje zda-li dluhy spadají do SJM či do dědictví?
@Anonymní píše:
Zdravím Vás. Mohl byste mi někdo poradit s následujícím. Můj zesnulý švagr po sobě zanechal (extrémně) předlužené dědictví. S mojí sestrou neměli žádné děti, tj. moje sestra je jeho jediný dědic v 1. dědické třídě. Samozřejmě se chystá dědictví odmítnout. Myslela jsem, že odmítnutím dědictví se dědic vzdává jak majetku tak dluhů, ale dost mě zmátl tento článekhttp://finance.idnes.cz/…/viteze.aspx?…
kde se píše, že pokud dluh, převyšoval hodnotu ODMÍTNUTÉHO dědictví, musí tento zbývající dluh platit manželka i přesto, že dědictví odmítla? Netušíte někdo jestli je to pravda a segra se zadlužení tak jako tak nemá šanci vyhnout? Neznáte někoho, kdo se dostal do podobné situace?
(prosím o zachování anonymity, je to pro celou naší rodinu velmi citlivé a čerstvé téma)
V první řadě je důležité, jak to měli se SJM, pokud ho neměli zúžené, tak ty dluhy nejdou do dědictví, ale jsou součástí SJM.
A sestra nebude dědit sama, ale s rodiči zemřelého.
@Anonymní píše:
@Keyllah Jaký je v tom rozdíl? Za dluhy vzniklé v SJM se odpovídá 100% pokud z něj nic nejde do dědictví (tj. pokud nejsou děti)? Jak se posuzuje zda-li dluhy spadají do SJM či do dědictví?
Podle toho kdy vznikly.
@mag To není pravda. Rodiče jsou až ve druhé dědické skupiny, která dědí pouze v případě, že nedědí nikdo z první skupiny, kde jsou děti a manželka.
@Anonymní píše:
Jde o to, že sestra za ty dluhy může být odpovědná skrze SJM - za situace, kdy ty dluhy vznikly v době trvání manželství a nedošlo k zúžení SJM. To by ji bylo nějaké to odmítnutí dědictví k ničemu. V případě, že jsou to dluhy vzniklé před manželstvím, nejsou tedy v SJM, tak ty jdou do dědictví - a tam se můžou odmítnout - ale musí se odmítnout dědictví jako celek a nic se nesmí zamlčet.