Dědictví dluhů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
18.4.14 19:27
@rayon píše:
Ale jak zjistíte, jak ty dluhy jsou vlastně vysoké? To se jen tak lehce zjistit nedá.Taky je nejasné, jak je to v případě manželů. Může druhý manžel odmítnout dědictví po zadluženém partnerovi? V tomhle případě se bojím, že stejně v rámci SJM dluží oba.

No, v občanském zákoníku je napsáno něco v tom smyslu, že smrtí jednoho z manželů SJM zaniká, polovina je původního SJM připadá druhému manželovi a druhá polovina je předmětem dědictví. Takže té druhé poloviny by se podle toho tedy ten pozůstalý manžel vzdát mohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
22.4.14 10:32

A tím i poloviny dluhů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.4.14 12:55
@rayon píše:
A tím i poloviny dluhů?

Ano. Podle toho, Vzdá-li se dědictví po manželovi, vzdává se poloviny aktiv i dluhů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.15 15:37

Zdravím Vás. Mohl byste mi někdo poradit s následujícím. Můj zesnulý švagr po sobě zanechal (extrémně) předlužené dědictví. S mojí sestrou neměli žádné děti, tj. moje sestra je jeho jediný dědic v 1. dědické třídě. Samozřejmě se chystá dědictví odmítnout. Myslela jsem, že odmítnutím dědictví se dědic vzdává jak majetku tak dluhů, ale dost mě zmátl tento článek

http://finance.idnes.cz/…/viteze.aspx?…

kde se píše, že pokud dluh, převyšoval hodnotu ODMÍTNUTÉHO dědictví, musí tento zbývající dluh platit manželka i přesto, že dědictví odmítla? Netušíte někdo jestli je to pravda a segra se zadlužení tak jako tak nemá šanci vyhnout? Neznáte někoho, kdo se dostal do podobné situace?

(prosím o zachování anonymity, je to pro celou naší rodinu velmi citlivé a čerstvé téma)

• Citovat
  • Upravit
2874
14.4.15 15:40

Článek z února minulého roku. Chtělo by to aktuální vydání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.15 15:45

@Blekota Už byl v platnosti nový občanský zákoník, takže se toho zas tolik změnit nemohlo.

• Citovat
  • Upravit
41209
14.4.15 15:49
@Anonymní píše:
@Blekota Už byl v platnosti nový občanský zákoník, takže se toho zas tolik změnit nemohlo.

Tak ona je otázka, zda sestra odpovídá za ty dluhy skrze SJM nebo jí to hrozí přes to dědictví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.15 15:50

@Blekota Navíc nic aktuálnější co by tu informaci rozporovalo, jsem nenašla nikde, ani z občanského zákoníku to není jasné, v bezpl. právních poradnách neodpovídají, tj. než za tu radu draze zaplatíme u právníka, tak bychom se rádi pobavili s někým kdo už něco podobného řešil.

• Citovat
  • Upravit
2874
14.4.15 15:50

Tak pokud byl v platnosti, stačí se do něj podívat a zjistit, jak natom sestra bude. Pokud tak, jak píšou v článku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.15 15:52

@Keyllah Jaký je v tom rozdíl? Za dluhy vzniklé v SJM se odpovídá 100% pokud z něj nic nejde do dědictví (tj. pokud nejsou děti)? Jak se posuzuje zda-li dluhy spadají do SJM či do dědictví?

• Citovat
  • Upravit
mag
12867
14.4.15 15:52
@Anonymní píše:
Zdravím Vás. Mohl byste mi někdo poradit s následujícím. Můj zesnulý švagr po sobě zanechal (extrémně) předlužené dědictví. S mojí sestrou neměli žádné děti, tj. moje sestra je jeho jediný dědic v 1. dědické třídě. Samozřejmě se chystá dědictví odmítnout. Myslela jsem, že odmítnutím dědictví se dědic vzdává jak majetku tak dluhů, ale dost mě zmátl tento článek

http://finance.idnes.cz/…/viteze.aspx?…

kde se píše, že pokud dluh, převyšoval hodnotu ODMÍTNUTÉHO dědictví, musí tento zbývající dluh platit manželka i přesto, že dědictví odmítla? Netušíte někdo jestli je to pravda a segra se zadlužení tak jako tak nemá šanci vyhnout? Neznáte někoho, kdo se dostal do podobné situace?

(prosím o zachování anonymity, je to pro celou naší rodinu velmi citlivé a čerstvé téma)

V první řadě je důležité, jak to měli se SJM, pokud ho neměli zúžené, tak ty dluhy nejdou do dědictví, ale jsou součástí SJM.

A sestra nebude dědit sama, ale s rodiči zemřelého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.15 15:53

@Blekota Bohužel to z něj není zřejmé.

• Citovat
  • Upravit
mag
12867
14.4.15 15:53
@Anonymní píše:
@Keyllah Jaký je v tom rozdíl? Za dluhy vzniklé v SJM se odpovídá 100% pokud z něj nic nejde do dědictví (tj. pokud nejsou děti)? Jak se posuzuje zda-li dluhy spadají do SJM či do dědictví?

Podle toho kdy vznikly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.15 15:55

@mag To není pravda. Rodiče jsou až ve druhé dědické skupiny, která dědí pouze v případě, že nedědí nikdo z první skupiny, kde jsou děti a manželka.

• Citovat
  • Upravit
41209
14.4.15 15:55
@Anonymní píše:

Jde o to, že sestra za ty dluhy může být odpovědná skrze SJM - za situace, kdy ty dluhy vznikly v době trvání manželství a nedošlo k zúžení SJM. To by ji bylo nějaké to odmítnutí dědictví k ničemu. V případě, že jsou to dluhy vzniklé před manželstvím, nejsou tedy v SJM, tak ty jdou do dědictví - a tam se můžou odmítnout - ale musí se odmítnout dědictví jako celek a nic se nesmí zamlčet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel