Dědictví dluhů

20507
11.4.13 10:43

Dědictví dluhů

Dobré ráno

potřebovala bych od Vás poradit. Nevíte jak to je s děděním dluhů?

Umřela nám babička, která měla však jen 400 tisíc dluhu, čili to právně spadlo na moji mamku a jejího bratra, když se toho však vzdají, padne to na nás na vnoučata, když však i my bychom se toho všichni vzdali mohlo by to padnout na mou nezletilou dceru, pravnouče, které nejsou ani tři roky?

Příspěvek upraven 11.04.13 v 10:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ohýnek
11.4.13 10:48

Když se jednou vzdáte dědictví tak určitě nepadne na tří letou holčičku :-)

• Citovat
  • Upravit
mag
12864
11.4.13 10:51

Ano, dědit bude nezletilá a opatrovnický soud rozhodne, zda se vzdá dědictví, což samozřejmě udělá, když jde o předlužené dědictví.

Příspěvek upraven 11.04.13 v 10:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
11.4.13 10:52

Tak myslím že to na ní padne, ale jako její zákonní zástupci ho samozřejmě můžete odmítnout za ni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
11.4.13 10:52

Dědictví přijmete celé - majetek i dluhy nebo se ho můžete vzdát celého - majetku i dluhů. Nechat si majetek a vzdát se dluhů bohužel nejde :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
11.4.13 10:54
@slavuska1 píše:
Tak myslím že to na ní padne, ale jako její zákonní zástupci ho samozřejmě můžete odmítnout za ni ;)

Ano, to můžou, ale pouze se souhlasem opatrovnickeho soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
11.4.13 10:54

Já když jsem dědila, tak mi teda nikdo neříkal že když se toho vzdám, tak to padne na syna.Sice to bylo něco do plusu, ale poplatky za pohřeb, doplatek v nemocnici a ještě něco tam bylo, spolklo skoro celé dědictví. Byli jsme tři, takže náklady se dělili na tři a z toho jedna nezaplatila a nikdo to po mě něchce, ani nechtěl, ještě jsme se na to ptali a je to jen její problém že nezaplatila.

• Citovat
  • Upravit
20507
11.4.13 10:57

@mag a jak to myslíte s tím opatrovnickým soudem? dcera je normálně v naší péči s manželem, kromě nás nemá žádného opatrovatele? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
11.4.13 10:59

Jen upřesním, že jde opravdu jen o dědění dluhů, dům ve kterém bydlela vlastnila mamka a do dědictví nespadá, jde tedy jen o její oblečení a osobní věci, které tvoří hodnotu možná do 10 tisíc ani to ne asi :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
11.4.13 11:04
@mag píše:
Ano, to můžou, ale pouze se souhlasem opatrovnickeho soudu.

a myslíš že jim to opatrovnický soud neodsouhlasí? pokud jsou tam větší dluhy? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
11.4.13 11:07
@slavuska1 píše:
a myslíš že jim to opatrovnický soud neodsouhlasí? pokud jsou tam větší dluhy? ;)

můžete mě zasvětit do toho o čem se tu bavíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
11.4.13 11:18

@petullle v případě nějakého zastupování před soudem má každé nezletilé dítě, státem přiděleného opatrovníka z ospod, který jedná v jeho zájmu

dědický řízení, osvojení, svěření do péče, umístění do dětského domoma, atd.

Příspěvek upraven 11.04.13 v 11:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
11.4.13 11:19

@petullle
vy jste sice rodiče a máte dítě v péči ale když se jedná o dědictví nezletilého, tak tam rozhoduje soud - samozřejmě v zájmu dítěte, proto bud soud řekne ano bude dědit nebo ne nebude dědit..samozřejmě když jsou dluhy tak řekne že dědit nebude, protože by to nebylo v zájmu dítěte..

• Citovat
  • Upravit
13119
11.4.13 11:19

@petullle dcera je ve vaší péči a nikdo to nezpochyní. Jen pokud se jedná o dědictví, nemůžete za dceru odmítnout dědictví vy, ale všem dětem se ustanovuje opatrovník - ale jen na to dědictí - a on to posoudí a odmítne za vás. Je to kvůli tomu, že by rodiče mohli dítě poškodit odmítnutím dědictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
11.4.13 11:20
@petullle píše:
můžete mě zasvětit do toho o čem se tu bavíte?

já se v tom až tak dokonale nevyznám, ale mám pocit že v otázce dědictví u nezletilých musí rozhodnutí rodičů schvalovat opatrovnický soud, je to ochrana před zlatokopama, kterým jde jen o peníze, a ne o vlastní děti. Ale myslím že normální milující rodiče rozhodují vždy ve prospěch dítěte, takže jim soud rozhodnutí schválí vždycky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel