Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobré ráno
potřebovala bych od Vás poradit. Nevíte jak to je s děděním dluhů?
Umřela nám babička, která měla však jen 400 tisíc dluhu, čili to právně spadlo na moji mamku a jejího bratra, když se toho však vzdají, padne to na nás na vnoučata, když však i my bychom se toho všichni vzdali mohlo by to padnout na mou nezletilou dceru, pravnouče, které nejsou ani tři roky?
Příspěvek upraven 11.04.13 v 10:51
Když se jednou vzdáte dědictví tak určitě nepadne na tří letou holčičku ![]()
Ano, dědit bude nezletilá a opatrovnický soud rozhodne, zda se vzdá dědictví, což samozřejmě udělá, když jde o předlužené dědictví.
Příspěvek upraven 11.04.13 v 10:53
Tak myslím že to na ní padne, ale jako její zákonní zástupci ho samozřejmě můžete odmítnout za ni ![]()
Dědictví přijmete celé - majetek i dluhy nebo se ho můžete vzdát celého - majetku i dluhů. Nechat si majetek a vzdát se dluhů bohužel nejde ![]()
@slavuska1 píše:
Tak myslím že to na ní padne, ale jako její zákonní zástupci ho samozřejmě můžete odmítnout za ni
Ano, to můžou, ale pouze se souhlasem opatrovnickeho soudu.
Já když jsem dědila, tak mi teda nikdo neříkal že když se toho vzdám, tak to padne na syna.Sice to bylo něco do plusu, ale poplatky za pohřeb, doplatek v nemocnici a ještě něco tam bylo, spolklo skoro celé dědictví. Byli jsme tři, takže náklady se dělili na tři a z toho jedna nezaplatila a nikdo to po mě něchce, ani nechtěl, ještě jsme se na to ptali a je to jen její problém že nezaplatila.
@mag a jak to myslíte s tím opatrovnickým soudem? dcera je normálně v naší péči s manželem, kromě nás nemá žádného opatrovatele? ![]()
Jen upřesním, že jde opravdu jen o dědění dluhů, dům ve kterém bydlela vlastnila mamka a do dědictví nespadá, jde tedy jen o její oblečení a osobní věci, které tvoří hodnotu možná do 10 tisíc ani to ne asi ![]()
@mag píše:
Ano, to můžou, ale pouze se souhlasem opatrovnickeho soudu.
a myslíš že jim to opatrovnický soud neodsouhlasí? pokud jsou tam větší dluhy? ![]()
@slavuska1 píše:
a myslíš že jim to opatrovnický soud neodsouhlasí? pokud jsou tam větší dluhy?
můžete mě zasvětit do toho o čem se tu bavíte?
@petullle v případě nějakého zastupování před soudem má každé nezletilé dítě, státem přiděleného opatrovníka z ospod, který jedná v jeho zájmu
dědický řízení, osvojení, svěření do péče, umístění do dětského domoma, atd.
Příspěvek upraven 11.04.13 v 11:20
@petullle
vy jste sice rodiče a máte dítě v péči ale když se jedná o dědictví nezletilého, tak tam rozhoduje soud - samozřejmě v zájmu dítěte, proto bud soud řekne ano bude dědit nebo ne nebude dědit..samozřejmě když jsou dluhy tak řekne že dědit nebude, protože by to nebylo v zájmu dítěte..
@petullle dcera je ve vaší péči a nikdo to nezpochyní. Jen pokud se jedná o dědictví, nemůžete za dceru odmítnout dědictví vy, ale všem dětem se ustanovuje opatrovník - ale jen na to dědictí - a on to posoudí a odmítne za vás. Je to kvůli tomu, že by rodiče mohli dítě poškodit odmítnutím dědictví
@petullle píše:
můžete mě zasvětit do toho o čem se tu bavíte?
já se v tom až tak dokonale nevyznám, ale mám pocit že v otázce dědictví u nezletilých musí rozhodnutí rodičů schvalovat opatrovnický soud, je to ochrana před zlatokopama, kterým jde jen o peníze, a ne o vlastní děti. Ale myslím že normální milující rodiče rozhodují vždy ve prospěch dítěte, takže jim soud rozhodnutí schválí vždycky ![]()