Jak probíhá odhad nemovitosti

Anonymní
4.4.13 23:33

Jak probíhá odhad nemovitosti

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak probíhá odhad nemovitosti? Vůbec si to neumím představit, to bude odhadce asi prohlížet celý byt? Kam všude bude koukat? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
4.4.13 23:40

Nám přišli dělat odhad domu. Byla to paní a pán. Prošli uplně všechno, měli foťák, měřili místnosti, nechali si ukázat dokumentaci a občas se něco zeptali.

• Citovat
  • Upravit
7569
4.4.13 23:42

Do skříní koukat nebude :lol:

ale do všech místností ano, projdou celý byt, něco si nafotí, třeba se zeptají na nějaký detail (zda máš sklep, jaké je vytápění…)..někdy i měří.
Nidky jsem neukazovala dokumentaci, ale třeba ji budou chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.13 23:46

Moc děkuji, já si to vůbec neumím představit a do sklepů se nedostanou, tam jen budou muset nahlédnout, je tam nakupíno věcí :D

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
4.4.13 23:55
@Anonymní píše:
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak probíhá odhad nemovitosti? Vůbec si to neumím představit, to bude odhadce asi prohlížet celý byt? Kam všude bude koukat? Děkuji

Jde jim o nemovitost, ne o bordel, který v ní máš :) ;) Takže samozřejmě si projde většinu místností - nebude ho zajímat nábytek, ale např. stáří elektroinstalace, odpadů, zda je zde zaveden plyn, jak s teplou vodou,.. Omrkne stav nemovitosti (jak je stará a jak je udržovaná), kvalitu použitých materiálů,.. udělá pár dokumentačních fotografií a zbytek práce už udělá doma u sebe - jako že ji porovná s inzeráty na prodej typově a místně podobných nemovitostí, podle vlastních standardizovaných tabulek odhadne její současnou hodnotu,..

• Citovat
  • Upravit
13141
5.4.13 00:05

To přijde chlap, který spolupracuje s bankou. Sedne si do kuchyně v úplně jiném domě a zrovna se tě zeptá, jestli ten barák, na který jdeme dělat odhad, fakt chceme koupit. A pokud ano, jestli opravdu za takové peníze. Jestli se s majitelem třeba ještě nedá smlouvat a že by šel určitě koupit barák podobný za míň pěněz.
Pak to teda proleze, kroutí se u toho jako had, fotí to a řekne ti, že ale za těch 2 100 000 to určitě není, že takovou hodnotu to nemá.
Pak za týden vyplivne odhad, kde stojí 1 950 000 a prej ono to víc nešlo.

Půl roku nato přijde jiný pán, který už nemusí dělat odhady pro banku, takže s ní nemusí být spolčený a řekne ti - jo vy chcete odhad pro finanční úřad. A kolik že jste za to dali? 2 100 000, tak to se obávám, že se na tuhle částku asi nedostanu, že to bude asi víc :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
5.4.13 00:07

Btw, nadsadil cenu nemovitosti na pojištění tak, že se nás pak všude ptali, jestli jsme v zátopové oblasti - nejsme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
5.4.13 00:21

@omites Tak si na něj stěžujte.
Pár odhadců jsem pro naši banku nasmlouvala - takže mohu spolehlivě potvrdit, že pro banky fakt nepracují :mrgreen: Dokonce jednu kvalitní odhadkyní jsem musela lámat opravdu dlouho, protože i bez nás má práce dost..
Odhadci nepracují pro jednu banku, která by je nějak zaměstnávala.. Jsou to nezávislí podnikatelé ve svém oboru a dělají odhady jak pro soukromé osoby, tak třeba pro několik bank najednou.
Tím důvodem, proč má každá banka svůj seznam odhadců, je ten, že ví, jak pracují a může se na ně spolehnout, že jimi odhadnutá cena bude cca odpovídat realitě - jelikož na základě ní pak postupuje dál. Když některý z nasmlouvaných odhadců bude „špatně“ pracovat, tzn. na základě jím zpracovaných podkladů dojde ke schválení úvěrů, které by jinak neprošly, či prošly za jiných podmínek.. A dojde k insolvenci žadatelů o úvěr a následně k dražbě nemovitosti, která se prodá za výrazně nižší cenu, než byl odhad - tak je to špatný.. Nejen pro banku jako takovou, protože bude ztrátová, ale následně i pro její ostatní klienty, protože tím pádem dojde ke změnám podmínek, za kterých budou poskytovány další úvěry..
Banky mají vnitřní kontrolní mechanismy, kterými průběžně prověřují jak kvalitu práce nasmlouvaných odhadců, tak kvalitu práce i svých vlastních zaměstnanců, jako jsou např. risk manažeři (to jsou ti, od kterých přijde informace bankéři, zda může být úvěr poskytnut či ne a za jakých podmínek..), když něco nefunguje, tak s odhadci banka ukončuje spolupráci a hledá jiné..

• Citovat
  • Upravit
13141
5.4.13 00:26

@Amber_1977 no ono už je to 4 roky, za rok nám končí fix a chceme refinancovat. Prostě se mi nelíbil přístup, že nám to hned shodil. A to v okolí opravdu nic lepšího nebylo, spíše horšího a daleko horšího. My hledali dlouho, hodně baráků jsme prošli. Tomuhle člověku už práci nedám. Na odhad pro FÚ jsem si našla toho druhého a ten byl daleko normálnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3113
5.4.13 00:33

@omites Jestli tedy mohu jen pro vysvětlenou… Pro banku se dělá odhad tržní ceny (tedy ceny, za kterou je nemovitost v daném čase reálné prodat). Pro finanční úřad pro potřeby daně z převodu nemovitosti se dělá úplně jiný znalecký posudek, pro který mají odhadci dané tabulky a postupy. Částečně se dá cenu ovlivnit různými srážkami, ale jisté koeficienty a ceny jsou dané - např. cena pozemku/m2 v dané lokalitě, určité rozmezí cen domu za kubík, apod. Cena tržní a cena ve znaleckém posudku se mnohdy liší, někdy dost výrazně. Snad jsem to popsala srozumitelně, už je dost pozdě… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
5.4.13 00:45

@omites Hmm, to je smutný. Nicméně, jestli chceš trochu utěšit, tak v době, kdy jsem v oné bance pracovala, vyřizovala jsem si též hypotéku a odhadce, kterého jsem nasmlouvala, mi taky cenu slušně srazil.. Musela jsem dozastavovat ještě další nemovitostí a v rodině z toho bylo docela halo :cert: :cert:
Ale zase jsem si aspoň potvrdila, že svoji práci dělal pořádně a nenechal se ovlivnit tím, komu odhady dělá :mrgreen:
Jestli mohu doporučit - před refixem si obejdi jiné banky, nech si zpracovat nabídky, a s nimi se pak vrať do té své - budeš mít lepší vyjednávací pozici a nebudeš muset měnit banku - ono totiž při změně buď zrušíš účty a převedeš je jinam, což jsou další technické složitosti navíc, nehledě ně to, že některé banky fungují diametrálně jinak a nová by ti nemusela vyhovovat.. A nebo si ponecháš banku pro běžný platební styk, jen hypošku převedeš jinam - a pak ale budeš měsíčně platit navíc prachy za vedení dalšího účtu, takže je otázka, jestli ve finále ušetříš.. Do toho případě prachy za nový odhad.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
6555
5.4.13 03:05

Toť taky otázka, na co ho potřebuješ - jestli třeba kvůli koupi domu nebo kvůli dědickému řízení. Na koupi je potřeba odhadce, k dědickému řízení nám teď stačil realitní makléř, který je za prvé podstatně levnější, za druhé to tak do hloubky nezkoumá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.13 07:26

Jéééé mocinky děkuji za další cenné rady. My kupujeme domček, ale poradce se obává, že odhad bude dakeko menší než cena za kterou kupujeme. Což je nějakých 600000 Takže jak píše Amber 1977 musíme dozastavit byt. Já totálně nesnáším, když m kdokoliv cizí leze do bytu a do ložnice, to mě úplně ničí :pocitac: Dneska se dovíme co a jak bude, neb poradce má schůzku v hypoteční bance kvůli všem okoli i odhadci. Realitka se zase prozměnu obává aby ta cena nebyla podhodnocena, protože chudák paní bude mít pak velké daně, ona si myslí že odhad bude ještě nad cenou. Jako kdyby byl, bylo by to super. to bychom třeba nemuseli zastavovat byt. Jako představa že se mi tady prochází cizí člověk a bude se tvářit všelijak uááááááááááááá

• Citovat
  • Upravit
18259
5.4.13 08:31
@Anonymní píše:
Jéééé mocinky děkuji za další cenné rady. My kupujeme domček, ale poradce se obává, že odhad bude dakeko menší než cena za kterou kupujeme. Což je nějakých 600000 Takže jak píše Amber 1977 musíme dozastavit byt. Já totálně nesnáším, když m kdokoliv cizí leze do bytu a do ložnice, to mě úplně ničí :pocitac: Dneska se dovíme co a jak bude, neb poradce má schůzku v hypoteční bance kvůli všem okoli i odhadci. Realitka se zase prozměnu obává aby ta cena nebyla podhodnocena, protože chudák paní bude mít pak velké daně, ona si myslí že odhad bude ještě nad cenou. Jako kdyby byl, bylo by to super. to bychom třeba nemuseli zastavovat byt. Jako představa že se mi tady prochází cizí člověk a bude se tvářit všelijak uááááááááááááá

Pokud by jste treba meli stary odhad, ve kterem jsou rozmery mistnostni, tak vam ani nikam nemusi lezt…ale to asi nemate :) nemusis se niceho bat…odhadce nezajima co kde mate a nemate, ale jen rozmery mistnosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
5.4.13 08:33

@omites pro FU je odhad dle platné oceňovací vyhlášky a ten driuhý je pro banku při zřizování hypotéky a to je tržní neboli obvyklá cena a to si zajišťuje banka, která má smluvní odhadce

@Zuzlík koukam uz to mas od Zuzlika vysvetlene :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel