Dědictví nechat byt, prodat

28
14.12.22 18:22

dědictví nechat byt, prodat

Zdravím, včera mi odešla máma se kterou jsme neměly dobrý vztah, ale bolí to. Nejsem v kontaktu moc s rodinou, ale jsem její nejstarší dcera a měla byt. Šel tam teď dluh za neplacení energii, ale moc by to nemělo být (snad). Tak se chci zeptat co teď mám očekávat. Pokud zdědím byt, tak co by jste mi doporučili. Prodat byt a zaplatit dluh? To může být třeba 10 000. Už jí elektřinu vypnuli. Nevím zda tam jdou penále. Nebo nechat k pronájmu a z toho dluh platit. Co se vyplatí víc, jak to funguje. Ještě jsem tohle vůbec neřešila 😣 S tátou se rozešli a mladší brácha není plnoletý. Ale necítím se z toho úplně hej. Děkuji z rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28
14.12.22 18:27

Ještě chci dodat, že se jedná o družstevní byt. Nejsou tam nějaká omezení když by jsem to chtela prodat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
14.12.22 18:28

No pokud máš bratra, tak ale samozřejmě dědí i on. Jinak já bych si byt určitě nechala a dluh zaplatila. Půlka výnosu z pronájmu půjde také bratrovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894
14.12.22 18:28

To že tvůj bratr není plnolery neznamená, že byt zdědil pouze ty. Měla by jsi jít půl na půl s bratrem. Ho bude asi tedy zastupovat tatínek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
14.12.22 18:30

@Lowewolf96 i když brácha není plnolety, je zákonný dědic. Byt nezdědíš jen ty sama. Družstevní byt není v osobním vlastnictví, prodáváš jen družstevní podíl. Dluhy půjdou společně s majetkem za dědici, takže budete povinni je zaplatit. Jak, to záleží na tom, jak se dohodnete s tím, kde dluhy jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
14.12.22 18:30

Tak rozhodně není důvod, proč bys ho měla zdědit jen ty. Dostanete ho s bráchou na půl, to je fuk, že není plnoletý. A nemůžeš rozhodnout sama, jestli prodat nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
14.12.22 18:36
@Lowewolf96 píše:
Ještě chci dodat, že se jedná o družstevní byt. Nejsou tam nějaká omezení když by jsem to chtela prodat?

Jsou tam omezení. Máš bratra. I on zdědí družstevní podíl po mamce. Samozřejmě i ty. A dítě bude mít kvůli dědictví svého zástupce (zastupovala jsem já). U nás naštěstí žádné dluhy nebyly.
Lepší je dluh zaplatit a u notáře podat doklad o zaplacení dluhu. Zástupce nezletilého musí kvůli dědictví k soudu, je tam i kolizní opatrovník. Kolizní opatrovník hájí zájmy nezletilého. Kde teď žije bratr?

Příspěvek upraven 14.12.22 v 18:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35830
14.12.22 18:36

Bude dědit i nezletilý. Dluh budete muset zaplatit je součástí dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
14.12.22 18:38

No brácha má zak. zástupce mého tátu protože se máma nemohla o bráchu postarat. Řešil to soud a ona nedostávala výživné to dostával otec. Takže i přesto, že máma není zák. zástupce to dědí i on?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68971
14.12.22 18:39

Počkej, jak dopadne dědické řízení, co ti vlastně připadne. A taky jak velké budou dluhy. Kdybys byla jediným dědicem bytu a dluh činil opravdu 10 000, tak pokud bys nebyla v extrémní finanční nouzi, já bych teda rozhodně neprodávala. Ale jestli vás na to bude víc (s tátou byli manželé, rozešli se, rozvedli?), tak jednak nebudeš jediná, kdo o tom bude rozhodovat, druhak se budete muset dohodnout a dost dobře možná bude potřeba, abys případně ostatní vyplatila, a na to kdybys neměla, prodej může být nejlepším řešením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
14.12.22 18:40

Záleží kde žiješ. Pokud dědí nezletilý, tak vyřízení dědictví trvá déle. Záleží na vytíženosti notářů a soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
14.12.22 18:41
@Lowewolf96 píše:
No brácha má zak. zástupce mého tátu protože se máma nemohla o bráchu postarat. Řešil to soud a ona nedostávala výživné to dostával otec. Takže i přesto, že máma není zák. zástupce to dědí i on?

Ano, dědí i brácha. O co ti jde? Chceš chudáka kluka vyšoupnout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
14.12.22 18:42
@Lowewolf96 píše:

Samozřejmě, jejím synem byl. Bude mít stejný podíl jako ty. Navíc nemáš byt, ale jen družstevní podíly.

• Citovat
  • Upravit
28
14.12.22 18:42

Bratr žije u otce. Dobře děkuji za odpověďi. Ono máma byla opatrovník mě a brácha měl opatrovníka otce. Nevím jestli podepsal s mámou, že se ho vzdala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7356
14.12.22 18:43
@Lowewolf96 píše:

Tak samozřejmě že dědí… dle rodného listů byla stále jeho matkou, ne? Děti rozvedených rodičů taky dědí dle zákona. To by asi nebylo moc ok ldyz by se chlap rozvedl a jeho první deti po něm už nededili jen další dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová