Dědictví - plusy, mínusy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Hanka1
22.3.19 22:27
@lísteček1 píše:
@Hanka1 maminka bydlela v Biline a je to dokonce byt v os. vl. A opravdu tak nizkou cenu ma.I kdyz maminka bydlela v hezke lokalite, kde je zeleň, v dosahu mhd a samošky, zš.Zadny romove…

Je mi lito, ze misto abys mohla v klidu smutnit, tak musis resit takoveto zalezitosti a misto, aby ti sestra byla oporou, tak je to naopak…

• Citovat
  • Upravit
18149
22.3.19 22:49

@lísteček1 Diskuzi jsem neččetla, možná ti to už někdo psal. Dědictví se můžeš vzdát i když jsi v plusu a na děti nic nepřechází Zajdi si za notářem, předloží ti několik variant řešení Já jsem to řešila vloni a vyloženě jsem nechtěla, aby to přešlo na děti a ta možnost tam je, je poměrně nová a nevím už jak se to jmenuje, řešil to manžel, ale určitě se lze vzdát a nemít obavy, že to přejde na děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
22.3.19 22:53

@bigl nejde to.My to resili minuly rok v listopadu. Pokud je tam byť jen teoreticky plus, tak se vzdat nemohu.Tedy mohu, ale prejde to na deti a tam to jejich soudem urceny opatrovnik, ktery by jim byl přidělen, neodmitl, kvuli tomu plusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4948
22.3.19 23:13

Notář, který bude řešit dědictví, je povinen vás poučit o všech možnostech a jejich důsledcích. Výdaje za pohřeb jsou taky pohledávka, započtou se mezi dluhy. Jestli o existenci dluhů víte už teď, tak hlavně doporučuju uplatnit tzv. výhradu soupisu majetku. Sice za to notáři zaplatíte, ale budete za dluhy ručit pouze do výše dědictví nabytého majetku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
22.3.19 23:27

@lísteček1 Nechci se hádat, ale myslím si, že nemáš pravdu. S kým jste to řešili? Kdo ti to řekl? My jsme to řešili loni v květnu a notář mi řekl, že to jde a že je to poměrně nová věc. Trvala jsem vyloženě na tom, aby to nepřešlo na děti. Je možné, že ten, s kým jste se bavili nebyl dostatečně informovaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
22.3.19 23:41

@bigl resili jsme to primo s notarem, ktery řešil dedictvi po tatinkovi.Ten prave nadelal dluhy za 250 tis a tržní hodnota bytu byla 300tis.Takze pokud bychom se vzdali dedictvi, tak by to preslo na nase deti.
No a bohuzel se jeste nic nedoresilo, nebot nez se na katastru zmebil vladtnik bytu, tak maminka musela do nemocnice.Plnou moc mi dat nenohla, nebot byla v umelem spanku dlouho a potom uz brala opiaty.Takze ted to co bylo pri dedickem rizeni po tatovi , bude i skorob t o same u mamky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
22.3.19 23:48

@lísteček1 Ale jsou 3 možnosti, jak se toho můžeš vzdát. To vám řekl? Mě řekl všecky 3 možnosti ať si vyberu a já jsem vzala tu, kde to nepřechází na děti. Podívej, mě to je celkem jedno, ale zkus se zeptat ještě někde jinde. Já bych ti poradila, ale nevím, jestli někde dohledám ten papír, co mi pak došel, abych ti napsala, jak se to jmenovalo. Mně šlo o to, že nikdy nevíš, jestli na tebe ještě někde nějaký dluh nevyskočí. Já bych to nepřijímala a hledala jiné varianty. Opravdu se zeptej i jinde.
Držím palce.
 Pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
22.3.19 23:49
@bigl píše:
@lísteček1 Nechci se hádat, ale myslím si, že nemáš pravdu. S kým jste to řešili? Kdo ti to řekl? My jsme to řešili loni v květnu a notář mi řekl, že to jde a že je to poměrně nová věc. Trvala jsem vyloženě na tom, aby to nepřešlo na děti. Je možné, že ten, s kým jste se bavili nebyl dostatečně informovaný.

A u vas prevazovali dluhy, nebo plusy?U nas totiz papirove prevazuji plusy.A lvuli tomu soudem.urceny opatrovnik by se dedictvi za deti nevzdal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
22.3.19 23:59

@lísteček1 U nás to bylo nejisté, protože se nevědělo, kolik je dluhů. Ale my jsme vybrali tu variantu, že se vůbec dětem soudně opatrovník nepřiděluje, protože na ně nic nepřechází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
23.3.19 07:23

@bigl Prosím, mohla bys to zkusit dohledat? Také by mě to zajímalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
23.3.19 10:54

„Odmítnete-li dědictví, vstupují do Vašeho dědického nároku Vaše děti (§ 1635 odst. 2 o. z.). Vaše děti mohou rovněž dědictví odmítnout a opět do jejich nároku vstoupí jejich děti. Je-li některý z potomků nezletilý, odmítají za něj dědictví jeho zákonní zástupci (jeho rodiče), avšak tento úkon musí schválit opatrovnický soud, který posuzuje, zda je odmítnutí dědictví v zájmu nezletilého.“ Zdroj: Bezplatná právní poradna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová