Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím. Začalo se u nás řešit dědění po babičce. Babička vlastní rodinný dům a má dvě dcery. A každá z nich dvě děti. Předpokládaná varianta byla, že každá dcera zdědí polovinu domu. Ale teď se přišlo s tím, že ne. Protože můj bratr má dluhy a celkově to není příkladný člen rodiny. A babička i teta se bojí, že když má máma bude mít polovinu domu, ve kterém babička dlouhodobě žije s mou tetou a jejím mužem, tak se tam máma po smrti babičky nastěhuje i s bratrem. Nebo tam minimálně můj bratr bude pečenej vařenej. A že by tam mohlo něco ztrácet atd. A taky že by tam mohl přijít exekutor. Takže začala přemýšlet o variantě, kdy se dům nechá napsat na nás vnoučata s výjimkou mého bratra. S tím, že by v závěti/smlouvě bylo zahrnuto, že pokud můj bratr bude za xx let „hodný“ a bez dluhů, tak mu každý ze své třetiny přepíšeme část domu, aby každý z nás měl čtvrtinu. Na jednu stranu mi to přijde logické ale vůči mé matce trochu nespravedlivé. Ona nemůže za to že její syn je ****. A pokud se nezlepší, tak naše část majetku bude jen třetinová. A zbytek bude na straně dcer tety. Takže mi to přijde trochu nefér. Já z toho domu nic nechci, a i kdyby to mělo být psané na mě, tak je to v mých očích prostě mé mamky. Ale proč by měla mít díky bratrovi jen třetinu. Třeba špatně přemýšlím ale přišlo by mi víc fér, když už to psát na vnoučata, tak abych já měl na sebe psanou polovinu jakoby i za bratra, a druhá polovina na polovinu mezi děti tety. A kdyby se můj bratr dal někdy do normálu, tak bych mu přepsal půlku. Dává to smysl? ![]()
Však je to jejich majetek. Můžou si to rozhodnout za života jak chtějí.
Každopádně čím víc vlastníků, tím větší problémy. Stejně se jen dohadate a prodáte to.
Tak varianta ty půlku a další vnoučata čtvrtku mi přijde dost mimo. Nesouhlasím s přepisováním rovnou na vnoučata. Pokud tam teta bydlí a bydlet chce, tak ať mamku vyplatí a přepíše se to na ni už teď. Koneckonců se s dětmi může domluvit a můžou se na to složit, že to zůstane v jejich části rodiny, babička bude klidná, a tvoje mamka ať s penězi naloží podle uvážení.
@Míňa66 píše: Více
Tak i tak je to uplne spatne, pokud ma nemovitost vice vlastniku, tak jsou z toho jen problemy a zadne vyhody z vlastneni nemovitosti.
O rozdeleni domu mezi vice potenc. vlastniku uz vubec nemluvim, je to nebetycna kravina.
No zaveti to na vnuky nepujde, nemuze preskocit deti.
Takze muzete nechat udelat zavet na vnoucata a pak ji napadnout.
No na muj vkus to silene moc resite a jak pise Cenarius, jen se dohadatw, kdyz uz ted ti 1/3 prijde nespravedliva, na bratra nikdo nic neprepise, I kdyby pak byl svaty.
Za svého života to může napsat na koho chce a napadnutelné to neni. Napadnutelné by to bylo pri dědictví. Pokud to přepíše, tak to neni dědictví, ale dar.
U nás to bylo rozděleno u babičky mezi 3 sourozence (její děti ) - na dohodě to zůstalo pak jen jednomu z nich, protože byl ochotný ostatní vyplatit, ostatní dva sourozenci peníze uvítali, protože je neměli ![]()
Nechápu, co do toho pletete ještě další generaci aneb vnučky, když babička má normálně mamku a sestru. Za mě je váš krok úplně nelogický a komplikovány. Tak pokud mamka o barák stojí, tak ať sestru vyplatí nebo naopak. Dělit jeden stary barák takto komplikovaně ještě na x vnoučat je holý nesmysl.
Nedovedu si představit smlouvu ve znění „pokud Toník bude 5 let hodný, jsou mu Pepík, Verunka a Anička povinni přepsat 1/4 domu“. ![]()
Myslím, že nejlepší varianta je, aby se dům napsal na tetu a ta vyplatila tvoji mamku z poloviny odhadní ceny nemovitosti. A co udělá s penězi mamka je už pak jen a pouze na jejím uvážení.
Zapomněl jsem zmínit, že na vyplacení ani jeden z nás nemá. Je to barák jak kráva a jde o to, že tam po smrti babičky v klidu může bydlet máma společně s tetou. A jak jsem psal. Předpokládalo se, že to prostě půjde půl na půl mezi obě dcery. To že to babička díky okolnostem tak nechce není z mé hlavy. Já teď hen přemýšlím, co by tedy bylo spravedlivé. Podle mě ne to že pujdem tři vnoučata na třetiny a tedy na mamky stranu půjde jakoby jen třetina majetku. A samozřejmě vím že je to na nic dělit to na takové kousky. Ale babička to tak chce a proto řeším co je v takovém případě spravedlivé. Když to chce tedy dělit spravedlivě. A jak jsem psal, nechci to pro sebe ale pro mamku. To jestli to bude psané na mě nebo na ní je mi jedno.
Můžete z domu udělat 2 samostatné bytové jednotky a nechat zapsat na katastr. A bratr ani exekutor se pak na tetinu nijak nedostane.
babička muze úplně s klidem barak nyní přepsat na tetu, ktera v tom domě nyní s babickou zije, predpokladam ze o babicku i o barak se stara a zhodnocuje ho a dela nezbytné úpravy a investice uz jen tim, ze tam bydli a pulka ratejny tak neni prázdná a nechátrá.
Takze tvoje mama muze dostat klidne suchy z nosu nebo to co po babce zbyde na vkladních knížkách/účtu/ve štrozoku a ty s nezdarnym bratrem utřete úplně, na vas nezbyde ani to suchy z nosu, tak laskave neporcuj predem medveda, kdyz ten beha jeste po lese - ty vykuku ![]()
Edit: překlepy
Příspěvek upraven 27.07.24 v 19:51
Mamka ma narok na 25% svého podilu jako neopomenutelny dedic. Takze 25% z poloviny, je 1/8.
To pokud by babi sepsala zavet a slo to na vnoucata.
Na vyplaceni miva malokdo, vetsinou se to resi uverem nebo hypotekou. Nikdo nesedi na milonech, takze vase situace neni nijak neobvykla.
@Tarena píše: Více
No a pokud babička nyní s klidem přepíše barak na tetu, tak nedostane mamka vubec nic…
@Hanka1 píše: Více
Dostane to co pujde do dedictvi, hotovost, auto pokud je a dalsi drobny majetek co zbyde, provede se zapocteni daru tete. Ale cene pulky domu se to urcite nevyrovna.