Dědictví, poradí někdo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4462
20.5.15 00:10

@jjelena nás je víc potencionálních dědiců. v případě že každý odmítne půjde to dilema zákoně na x dílu. je tu jeden kdo to chce a zrovna můj bratr. takže my byli na řízení ale za přímého dědice dědy takže děti zesnulého syna. A aby to mohl dostat bratr museli jsme všechny děti dědictví přijmout za zesnulého otce aby se nám jako přímím dědicům otevřelo řízení a t něm to mohl dostat ven bratr. snad už je to srozumitelné :lol: říkám, je to složité :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
20.5.15 06:21

Mě například nepřizvali ani k dědictví po mém vlastním otci. Dozvěděla jsem se to po roce, že zemřel (nestýkali jsme se), tak jsem si vyhledala notáře, pod kterého spadá (notáři to mají rozděleno podle trvalého bydliště, na internetu najdeš seznam, pod kterého notáře spadal) a napsala jsem mu email, jak to, že jsem nebyla přizvána k dědickému řízení, když jsem jeho dcera. Odepsal mi, že otec nic nevlastnil (podle jeho nové ženy, a nemovitosti žádné na sebe napsány neměl), takže nebylo co dědit a nebyl důvod mě přizvat, takže to vyřešili beze mě a že kdybych chtěla, že můžu přijet a ukáže mi spis. Že pokud není co dědit, tak není povinnost mi to ani oznámit, že něco takového probíhá. Takže asi tak :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
20.5.15 06:53

Holky, děkuji, budu hledat soud a notáře. Nic nečekám, ale chci to vědět.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.2.24 07:41

Anonym z důvodu citlivých a osobních údajů.
Zemřela mi mamka. :,( Dědické řízení je zahájeno a mám pár dotazů.

1. Podle pozvrhu Notářské komory pozůstalost má vyřizovat notář - chlap. Mluvila jsem s bratrem, který byl přizván na první schůzku. Mluvil o notářce. Tak mě zajímá, zda notář může pověřit kolegu vyřízením dědického řízení. Bratra se nechci ptát, protože nemáme opravdu dobré vztahy. :oops:
  2. Dále se chci zeptat, zda na schůzce, kde budu i já (počítám, že notář/ka ozve sám/a) mohu vyjádřit k soupisu majetku. Třeba tam nebudou zlaté šperky. Zkrátka, když se mi bude zdát, že v soupisu něco chybí, co by tam podle mě mělo být, mohu se ozvat?
  3. Spadají do dědictví kočky a psi?

Děkuji.
Nechci dělat zbytečné potíže, spíše jen pro zajímavost.

• Citovat
  • Upravit
17944
29.2.24 07:57

Ad 1 - muze to byt prvni info schuzka, ktera je jen s asistentkou!(ne primo s notarem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 08:22
@Anonymní píše:
  1. Podle pozvrhu Notářské komory pozůstalost má vyřizovat notář - chlap. Mluvila jsem s bratrem, který byl přizván na první schůzku. Mluvil o notářce. Tak mě zajímá, zda notář může pověřit kolegu vyřízením dědického řízení. Bratra se nechci ptát, protože nemáme opravdu dobré vztahy. :oops:
  2. Dále se chci zeptat, zda na schůzce, kde budu i já (počítám, že notář/ka ozve sám/a) mohu vyjádřit k soupisu majetku. Třeba tam nebudou zlaté šperky. Zkrátka, když se mi bude zdát, že v soupisu něco chybí, co by tam podle mě mělo být, mohu se ozvat?

Děkuji.

To je podle mě jedno, jestli notář/notářka…čím méně toho kde do dědictví, tím lépe, platí se z toho daň…zvířata nevím, jak si rozdělíte, hlavně se o ně postarejte…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.2.24 08:31
@Anonymní píše:
To je podle mě jedno, jestli notář/notářka…čím méně toho kde do dědictví, tím lépe, platí se z toho daň…zvířata nevím, jak si rozdělíte, hlavně se o ně postarejte…

Notář/notářka - to je sice pravda. Mě zajímá, proč by případně mohl pozůstalost vyřizovat někdo jiný, než je na rozpisu. 8) :think: Čím méně, tím lépe - to je sice pravda. Jde mi o to, abych třeba s danou věcí mohla naložit, tak jak si mamka přála. Měla hromad věcí, hodnotné i méně hodnotné. Nicméně u některých si přála naložit určitým způsobem. Závěť, pokud vím, není. Zkrátka bych chtěla, aby to bylo černé na bílém.
Zvířata - je postaráno, ale i tak mě zajímá, jak to probíhá. Na starosti je mám já. 8) :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
1395
29.2.24 08:41

V dědictví se zpravidla rozděluji pozemky, stavby, peníze které jsou někde uložené na bankovních účtech, vkladních knížkách atd. Dále také určitě třeba automobil a tomu podobné.
Věci jako je nábytek, zlato nebo věcí které nejsou nikde dohledatelné „papírově“ se neřeší.
Notář se vás zeptá, jestli víte o něčem jiném, než vám vyjmenuje. Pokud nechcete uvádět, nemusíte.
Na první sezení chodí většinou jen zřizovatel pohřbu. Poté si notář pozve na další sezení všechny dědice, které dohledá.
Pro mě je to zrovna aktuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1395
29.2.24 08:43

A jinak notář má k sobě asistentku, která třeba s námi právě probrala první sezení. Na druhém pak už byl notář osobně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76681
29.2.24 09:22
@Anonymní píše:
Notář/notářka - to je sice pravda. Mě zajímá, proč by případně mohl pozůstalost vyřizovat někdo jiný, než je na rozpisu. 8) :think: Čím méně, tím lépe - to je sice pravda. Jde mi o to, abych třeba s danou věcí mohla naložit, tak jak si mamka přála. Měla hromad věcí, hodnotné i méně hodnotné. Nicméně u některých si přála naložit určitým způsobem. Závěť, pokud vím, není. Zkrátka bych chtěla, aby to bylo černé na bílém.
Zvířata - je postaráno, ale i tak mě zajímá, jak to probíhá. Na starosti je mám já. 8) :jazyk:

tady @kkatarinka ti odpověděla správně a obsáhle,
zvířata fakt notáře nezajímají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11824
29.2.24 09:22
@Anonymní píše:

Dědická daň je už 10 let zrušená.

Ale platí se odměna notáře, ta se počítá z hodnoty dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
29.2.24 10:33
@Anonymní píše:

Děkuji.

na předběžnou schůzku zvaná sice nejsi, ale přijít můžeš, na té se zjišťuje okruh dědiců a začíná se sepisovat majetek, ale ten se řeší na dalších schůzkách a samozřejmě, jsi-li účastník řízení právo k vyjádření máš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 10:42

@kkatarinka, díky za odpověď.
@stinga, též děkuji za odpověď a potrzení.
@annlady, schůzka byla. Nevěděla jsem o ní. Jinak bych se jí klidně zúčastnila. Už pro zajímavost, jak jednání, byť předběžná chodí. Tato informace se ke mně dostala až po schůzce s jízlivým komentářem… Účastníkem řízení jistě budu. Mamka měla dvě děti - bratra a mě. Vyděděná rozhodně být nemohu. 8)

• Citovat
  • Upravit
3139
29.2.24 11:03
@Anonymní píše:
@kkatarinka, díky za odpověď.
@stinga, též děkuji za odpověď a potrzení.
@annlady, schůzka byla. Nevěděla jsem o ní. Jinak bych se jí klidně zúčastnila. Už pro zajímavost, jak jednání, byť předběžná chodí. Tato informace se ke mně dostala až po schůzce s jízlivým komentářem… Účastníkem řízení jistě budu. Mamka měla dvě děti - bratra a mě. Vyděděná rozhodně být nemohu. 8)

ale prostě na to předběžné jednání je zván výslovně jen vypravitel pohřbu a zjišťuje se okruh dědiců a začíná se zjišťovat rozsah majetku

já o tom taky sestře neřekla, ne se zlým úmyslem, ale proto, že žije v zahraničí a výslovně jsem se notářské asistentky ptala, kdo všechno se má dostavit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 11:26

@annlady, vypravitel jsem byla já, ale bratr při sjednávání pohřbu velmi důrazně vyžadoval, že on vyřídí úmrtní list. Info notáři dává matrika. Takže oslovili jeho. Pak se mě ptal na nějaké info a jízlivě se podivoval, že jsem tam nebyla. Já jsem v tomhle v pohodě, neb vím, že o nic nepřijdu. Spíš by mě zajímalo, jak to probíhá… Spíše mě zarazilo, že se mluví o ženské. Ze zajímavosti jsem si zjišťovala, kdo by to měl vyřizovat a byl to chlap. Ale mohla to být asistentka, jak jste zde psaly. I když bratr stále říkal notářka. Tak mě zajímalo, zda může přešoupnout agendu na někoho jiného. Nebo když by byla přeci jen závěť psaná u notářky.
Vztahy s bratrem máme fakt na prd.
Opravdu moc děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová