Dědictví, poradí někdo?

718
28.9.11 21:35

dědictví,poradí někdo?

Do jaký doby by se mělo vyřešit dědictví?Už je to 5 měsíců od pohřbu a stále se nic neděje.Mám nárok podle zákona na čtvrtinu z majetku,nevím ale jestli byla sepsána závět.Myslíte že by nám i přesto měli dát vědět i kdyby jsme třeba nic nedostali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
weruuunka
28.9.11 21:38

Mě dali vědět teď po půl roce. :wink:

• Citovat
  • Upravit
7277
28.9.11 21:46

Já asbolvovala již dvě dědická řízení. :-( Nejprve mi umřel tatínek. Mamka, která vše kolem pohřbu zařizovala, kontaktovala notářku, které celé dědictví vyřizovala. Bylo to vyřízené celkem rychle, protože mamka měla hodně dokladů, co bylo potřeba.
Pak mě čekalo dědictví po dědovi a babičce. Nejprve tedy po babičce, ale než se všechno vyřídilo, zemřel i děda. A protože již nemáme taťku, připadlo dědictví kromě dvou synů i na tři vnoučata. Strejda, který zařizoval pohřeb opět kontaktoval notářku, ta když měla vše po kupě, tak nás kontaktovala. Ale tentokrát to trvalo déle.

Tak to proběhlo u nás.

Jinak si myslím, že pokud jsi dědic, budeš pozvaná a tam ti zdělí, zda něco dědíš či ne. A půl roku je podle mě běžná doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
737
28.9.11 21:51

Ahoj me se ozvala pravnicka az po 6 mesicich a na financni vyrovnani jsem cekala rok. Bylo to dedictvi po babicce a otec byl vydeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10665
28.9.11 21:57

U nás to trvalo 8 měsíců, než si nás notářka pozvala. Ale vzhledem k tomu, že jsme se s bratrem dědictví po tatínkovi zřekli (mamka ještě žije, tak jsem opravdu neviděli důvod něco chtít), během jednoho sezení bylo vše vyřešeno. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
28.9.11 23:17

Můžeš kontaktovat Okresní soud, ten ti sdělí, který notář má tvůj případ přidělen a toho se pak můžeš dotázat, kdy bude jednání. Já jsem absolvovala jedno dědické řízení, které trvalo 10 let! Ale to byl (snad) extrémní případ, šlo o to, že někdo z dědiců napadl závěť a několik let probíhal soud, který vše zkomplikoval…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
28.9.11 23:20

Momentálně také čekáme na vyřízení, mají na to prý 6měsíců, ale tady čtu že někdo píše že čekal i 8, tak nevím. Zkus kontaktovat toho notáře který má vaše dědictví přidělené, měl by ti říct víc, ale mají toho prý hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
29.9.11 06:21

tchán zemřel v prosinci, vše bylo vyřešeno v dubnu a tatínek nám zemřel v dubnu a vše měla mamka hotovo v srpnu, záleží na velikosti města apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
29.9.11 11:56

Ahoj,
u mě to trvalo snad jen 3měsíce. Ale měla jsem všechny doklady, dokumenty a byla jediný dědic, tak nebylo co řešit. Někdy to prostě trvá dýl, než notář obepíše všechny banky, katastr, zjistí všechen majetek a případné dluhy. Taky pak sehnat všechny dědice atd. Pokud víš, který notář se tím zabývá, tak mu klidně zavolej, já si taky volala a domlouvala se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
29.9.11 16:41

Přesně stačí zavolat na příslušný soud podle bydliště zemřelého a tam ti na dědickém oddělení sdělí jméno notáře a spisovou značku. Pak stačí zavolat notáři co a jak.

Pokud jsi oprávněný dědic,tak tě kontaktovat budou určitě i kdybys nic nedědila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxxxxxxxxx
15.11.11 18:35

ahojky muj otec zemrel 5.12.2010 a dedictvi se resi az ted po roce.mas jeste dost casu :-(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.11.13 20:18

Ahoj raději anonym. A opravdu prosím o respektování nevím kdo s rodiny sem chodí. Mamce zemřela mamka a moje mamka má ještě bratra se kterým se nemusí. Můj dotaz zní může moje mamka napsat plnou moc mému otci(svému manželovi) dát plnou moc aby za ní mohl jít k jednání o dědictví? Jde o to že mamka na jednání právě s toho důvodu jít nechce jde to takhle? Díky moc.

• Citovat
  • Upravit
Dorothea
3.11.13 20:24

U nás to trvalo 10 měsíců…od úmrtí do dědického řízení.
Notářka, která dědické řízení řeší, obešle dědice a vyrozumí je o aktivech a pasivech majetku. Pak běží lhůta 30ti dnů, kdy lze dědictví případně odmítnout. Přijetí dědictví není třeba nějak potvrzovat, řeší se jen odmítnutí.
Pokud existuje závět, bývá obvykle uložena v evidenci závětí a tam ji notář získá a je to asi nejčastější forma uložení.

• Citovat
  • Upravit
Dorothea
3.11.13 20:25
@Anonymní píše:
Ahoj raději anonym. A opravdu prosím o respektování nevím kdo s rodiny sem chodí. Mamce zemřela mamka a moje mamka má ještě bratra se kterým se nemusí. Můj dotaz zní může moje mamka napsat plnou moc mému otci(svému manželovi) dát plnou moc aby za ní mohl jít k jednání o dědictví? Jde o to že mamka na jednání právě s toho důvodu jít nechce jde to takhle? Díky moc.

ano, lze formou plné moci určit člověka, který bude tvojí maminku na dědickém řízení zastupovat

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.11.13 20:30

Děkuju moc

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky