Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobry den, potrebuji poradit ohledne pridani tekutin nasemu 5,5m miminku, 7kg, kdy denne procura tak 5-6plen, vcera jsem navazila okolo 400g bez plen. Zda se mi to malo, drive mel plenky „nadusane“, ted jen trochu. Je kojeny z 90%, pres obed par lzicek prikrmu. Je aktivni, slinta, pres to horko se hodne poti, tak nevim, jestli pridat vodu. Prso nabizim pirad, ale spis tak ucucne a zajima ho vse okolo. Pribira pekne, ale moc pruhledna uplne neni, hlavne rano po ceke noci jde citit. K dr. jdeme az pristi tyden. Dekuji za rady.
A kontroluješ fontanelu? Dehydratace se pozná podle toho, že je propadlá, pokud je napnutá, tak je to ok.
Kdysi jsem taky řešila, že děti pijí málo. Když byli starší než mimina, tak tak opravdu dcera začala pít extrémně málo a já jsem zjistila, že i tak je schopná nebýt dehydratovaná a přežít. Čím více jsem ji nutila, tak tím méně pila. Byla schopná vypít jeden hrníček za den sladkého pití.
Pokud čůrá 5-6 plen denně, tak je to OK a přestaň se zbytečně stresovat.
Taky jsem zjistila, že je naprosto normální, že děti nevypijí tolik, kolik doporučují odborníci. Mě to tehdy akorát stresovalo a z pohledu zpátky zcela zbytečně.
Mně doktorka řekla, že můžu s mírou přidávat tekutiny ve vedrech k UM - kojenecká voda, nebo čajík pro kojence- a to byl malému týden. jako trochou vody či čajíku určitě nic nepokazíš
@monika belzova taky jsem to řešila, u obou dětí a v podobném věku a nenaděláš nic. Moje děti vypily cca stejně, jako to tvoje. Nabídnout můžeš, tím nic nezkazíš, ale nenuť. Řešila jsem i s dr., poradila jen kontrolovat tu moč a fontanelu. Moč má být světlá, ale úplně průhledná taky být nemá, to mají zase děti, které pijí moc a to taky není dobré - zátěž pro ledviny. Po nočním spaní je koncentrovaná moč normální, to neber v potaz.