Dělení domu s partnerem

Anonymní
12.8.21 15:38

Dělení domu

Ahoj, omlouvam se za anonymitu, ale je to pro me citlive tema.

S pritelem jsme spolu skoro 8 let, mame spolu dceru (jsem na RD).

Kdyz jsme se poznali, tak jsem koupila byt pro nase spolecne bydleni. Vzala sem si hypoteku na plnou castku, nasetrene penize nechala na vybaveni. Partner na hypoteku nedosahl. Byt je tedy psany na me. Prvni cca 4 roky jsem veskere dovybaveni (kuchyn, koupelnu atd. cca 800 000Kc) platila ja, s tim, ze naklady na byt jsme platili napul (bylo tam male obdobi, kdy jsem platila vetsi cast, ale nic zasadniho). Posledni 4 roky se partner rozhodl, ze zbytek vybaveni doinvestuje on (cca 400 000 do ted) a vzhledem k me RD uz cca 3 mesice tahne naklady sam (tedy i hypoteku - te zbyva este 22 let).

Nyni po me chce napsat % podil bytu.
Jsem trosku bezradna…..
Ceny nemovitosti jsou uplne jinde nez pred lety.(nyni ma minimalne dvojnasobnou).
Rada bych zustala zajistena i s dcerou, kdyby naaahodou….
Ale naprosto chapu, ze chce take neco mit, zvlast kdyz ted hypoteku plati sam a uz i neco investoval.

Kolik % byste partnerovi napsali a proc?
Nechci mu nijak ublizit a ani jemu, ale v okoli nikdo v podobne situaci neni (spis vse vlastni chlapi)……..

Budu rada za jakoukoliv radu a argument.
Moc dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26872
12.8.21 15:43

Kdybyste byli manzele, tak zadna procenta nepotrebuje.
Dejte na jednu hromadu tebou vlozene finance, na druhou jim vlozene finance. A jste na %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27281
12.8.21 15:54

Ošemetná situace :think:

Moje máma, kterážto celý život pracovala u soudu by ti jednoznačně poradila „NIC NEPŘEPISUJ!“
Zajisti sebe a své dítě… moje máma měla u soudu X rozvodů a přenic o majetek dnes a denně!

V praxi bych to udělala tak, že si prostě promluvíte, vytáhneš rozumné argumenty proč nemovitost nerozdělovat (to snad dojde každému) a by ON nebyl v případě rozchodu tratný, sepisujte jeho vložené finance a v případě rozpadu vztahu ho prostě vyplatíš…? :think: :nevim:

Hlavně fakt nepřepisovat.. kor %. Dneska má podíl 5%, ale za pár let to bude 30%? To budeš pořád chodit po úřadech a přepisovat? 8o

Je to těžké, ale tohle prostě musíš vybojovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.8.21 15:56

Sepsala bych nějakou smlouvu, že mu v případě rozchodu vyplatís podíl, který vložil, Toť vše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56155
12.8.21 16:06
@cecetka píše:
Kdybyste byli manzele, tak zadna procenta nepotrebuje.
Dejte na jednu hromadu tebou vlozene finance, na druhou jim vlozene finance. A jste na %.

Jak to? Byt je její.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.21 16:08

@FreeLady12 napsala jsem procenta, ale myslela podil, treba 2/5 podil. Ale to je ve finale jedno, Vasi odpovedi rozumim a ja se k tomu take priklanela, ale partner mi argumentuje neduverou v nas vztah a myslenim na nejhorsi (rozchod) a ferovost (kdyz sem jej kupovala pro nas)…….

• Citovat
  • Upravit
26872
12.8.21 16:09
@jkra píše:
Jak to? Byt je její.

Ano, ale polovina vsech vlozenych nakladu za dobu trvani manzelstvi (i splatky hypoteky) patri po rozchodu jemu. Museji se pri rozchodu vyporadat.
Kdyz nejsou manzele, nemaji spolecne SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.21 16:11

@martina.se jsem ochotna mu to vyplatit okamzite (mam nejake rezervy, ikdyz by mi toho moc nezbylo), ale jak pisu, partner argumentuje neduverou v nas vztah, myslenim na rozchod a spravedlnosti (ze sem byt kupovala pro nas). Hodne na tyhle veci slysim……

• Citovat
  • Upravit
26872
12.8.21 16:13
@Anonymní píše:
@FreeLady12 napsala jsem procenta, ale myslela podil, treba 2/5 podil. Ale to je ve finale jedno, Vasi odpovedi rozumim a ja se k tomu take priklanela, ale partner mi argumentuje neduverou v nas vztah a myslenim na nejhorsi (rozchod) a ferovost (kdyz sem jej kupovala pro nas)…….

Pomaha ti tvuj majetek zhodnocovat. Nedivim se mu :nevim:
Ano, kupovala jsi ho, abyste spolu meli kde zit. Ne, abyste meli spolecny majetek. Jenze nezvladas ze svych prijmu splacet hyppteku. Takze chte nechte z neho spoluvlastnika delas. Jen on na to nema papir :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56155
12.8.21 16:37
@cecetka píše:
Ano, ale polovina vsech vlozenych nakladu za dobu trvani manzelstvi (i splatky hypoteky) patri po rozchodu jemu. Museji se pri rozchodu vyporadat.
Kdyz nejsou manzele, nemaji spolecne SJM.

Náklady ano, ale ne byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
12.8.21 16:39

No, meli jste tu hypoteku vzit oba a pak to platit spolu a bylo by jasno.
Ted se jemu nedivim, ze chce cast.
A tobe se nedivim, ze o to nechces prijit, ale je to proste na ukor jeho.
Blba situace, ale jak pisu, puvodne to proste napul byt melo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
12.8.21 16:56
@cecetka píše:
Pomaha ti tvuj majetek zhodnocovat. Nedivim se mu :nevim:
Ano, kupovala jsi ho, abyste spolu meli kde zit. Ne, abyste meli spolecny majetek. Jenze nezvladas ze svych prijmu splacet hyppteku. Takze chte nechte z neho spoluvlastnika delas. Jen on na to nema papir :nevim:

Ale že je na určitou dobu na RD, neznamená, že on jí zhodnocuje byt a splácí hypotéku. On má vůči ní vyživovací povinnost, když je na RD s jeho dítětem.
Naopak on bydlel v bytě, na který nemusel skoro nic vynakládat, jen se podílel na nákladech na energie. Podle mne mu patří, co do toho vkládá teď, tedy těch cca 400 tisíc. Dnes jde všechno přes účty, stačí si nechat výpisy, co platil a při případném rozchodu to uplatnit. Napsat podíl není rozumné. Pokud chcete být fér a projevit důvěru ve vztahu, tak se vemte a udělejte dohodu o sjm. Jako partneři nemáte společné příjmy a nárokovat něco teoretického je těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
12.8.21 17:05
@jkra píše:
Náklady ano, ale ne byt.

Naklady myslim tech vlozenych 400 tisic a splatky hypoteky. Tedy investice do bytu.

@Anonymní píše:
@martina.se jsem ochotna mu to vyplatit okamzite (mam nejake rezervy, ikdyz by mi toho moc nezbylo), ale jak pisu, partner argumentuje neduverou v nas vztah, myslenim na rozchod a spravedlnosti (ze sem byt kupovala pro nas). Hodne na tyhle veci slysim……

Tak mu ty jeho investice vrat. Pokud se chce rozejit, udelejte to hned :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.21 17:09

@cecetka on se nechce rozejit :wink:. Opravdu ne, to naopak ja sem takova trosku pesimistka. Vzdy vidim to nejhorsi, co by mohlo nastat…….

• Citovat
  • Upravit
14646
12.8.21 17:20

Brala bych obecně jako fér, kdybyste se vzali a vložila bys ten byt následně do sjm, předpokládám, že to vyjde tak nějak napolovic, když on teď vse platí včetně hypotéky? Nechce se mi to študovat a počítat :lol:

Za svobodna bych se teda zdráhala, ale je to prekérka, leda ošetřit smluvně, že ho v případě rozchodu vyplatis, jak tu někdo psal :lol: ale to je takové naprd no.

Příspěvek upraven 12.08.21 v 17:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel