Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Děkuju, zdravý rozum mi to taky říká, ale partner na mě tlačí a já kolikrát znejistím.
Nebuď blbá a mysli na sebe. Ať si pořídí vlastní nemovitost. Nebo si od tebe může polovinu koupit za tržní cenu ![]()
Tak myslím, že na to by neměl dost peněz a zadlužit se nechce.
Takový jsou nejlepší, sami nic nemají a sami by se na nic nezmohli a o podíl se hlásí.
Už nebudu zakladatelce plevelit její diskuzi. Přeji úspěšné vyřešení zapeklité situace, není to jednoduché.
Ať jde partner na mateřskou a ty do práce. Pak můžeš platit celou hypotéku.
Nebo udělejte společný účet, na něj oba posílejte stejnou částku a z toho plaťte vše společné, věci pro dítě, jídlo, poplatky, dovolené, on by měl dát i něco na bydlení.
Tobě zůstane hypotéka i byt.
Já bych nepřepisovala. Mně se ty jeho nápady nelíbí.
Dekuji vsem za Vas cas a nazory. Diskuzy jsem dala precist i partnerovi.
vysledek zatim rozhodne nemame. Jak pisete o vetsinou, je to zapeklita situace……
@Anonymní píše:
@Murka rozumim, ale myslim, ze pravo v tomto pripade bude na me strane (jsem vlastnik), zadnou smlouvu nemame na nic. Zajimalo me spis, jak by se k tomu kdo postavil.Ja nabidla partnerovi 2/5 podil (aby mi zustala vetsina), ale to on nechce. Chce polovinu……
Tak to je vyčůranej a hodně by u mě klesl teda. 2/5 jsou více než velkorysé… dočítám, že platí hypotéku od začátku napůl, pak teda bych chápala tu 1/3 jako oprávněnou (pokud jsi teda brala 100% hypo) - pro partnera, se kterým chci zůstat. Kdyby tvůj partner nebyl až tak dobrým partnerem, pak by tak jako tak musel platit někde nájem a energie a neřekla bych, že tím vzniká jeho nárok na byt. Po dobu tvé RD je jenom správné, když platí hypotéku celou, protože má k tobě i dítěti vyživovací povinnost. Nevzniká tím větší nárok na byt. Pokud si chce předplatit i nějaké budoucí investice a dorovnat to na 800 tisíc, pak teprve bych uvažovala o té polovině. Ale je fér vzít v potaz, že veškeré riziko spojené s hypotékou jsi vzala na sebe ty.
@Anonymní píše:
Já jsem v podobné situaci, mám barák s velkou zahradou. Je napsaný na mě, daroval mi ho táta, takže nemám půjčeno. Přítel dělal takovou malou rekonstrukci a investoval do domu asi 500 000 Kč. Rozhodně však není hotovo. Ovšem můj partner už na baráku nic dělat nechce, ani když to platím já a chce po mě přepsat barák nebo svatbu. Ale já se bojím už před 8 lety si našel ženskou a já mám strach, že pokud to udělá znovu, tak já a děti jen zapláčeme nad výdělkem. Ale dokud mu prý nepřepíšu půl baráku nebude nic dělat no a teď nevím co mám dělat. Omlouvám se za anonym je to pro mě příliš osobní.
Neprepisovat.je to dar, řekni, že táta to nechtěl.
V žádném případě! V případě rozchodu musíš mít přece s dítětem kde bydlet
Maximálně napsat těch 400 tis. jako půjčku, smlouvu ať si přítel někde schová, a v případě rozchodu vymáhá. Splátky bych neřešila, ty se mu staráš o dítě, případně může jít na rodičovskou on a ty splácej.
Tady jsou pomotane dve situace
1. tulipan-ma dluh, ktery splaci jeji pritel (umoreni z hypoteky skoro nic)
2. slunecnice- ma dum, do nejz pritel investuje
@Anonymní píše:
Už nebudu zakladatelce plevelit její diskuzi. Přeji úspěšné vyřešení zapeklité situace, není to jednoduché.
Si to predstav, prepises mu cast domu, rozejdete se a nakonec se ze zdedeneho domu budes muset odstehovat ty, on se podle me nehne a jeste si tam nastehuje jinou.
Kdyz budes mit dum sama, v pripade, ze by doslo na nejhorsi, muzes dum prodat a jit s detmi jinam a mit penize.
Navic vas vztah neni uplne pevny. Ja osobne bych se bala, ze se ta jeho byvala krasavice znovu ozvala a ted vymysli, jak prijit k baraku, tlaci na nej a on na tebe.
Jsou to hodne citlive situace. V prvni rade bych se zamyslela, jestli je to po vsech strankach kvalitni partner a zda je nizke nebo vysoke riziko rozchodu a budouciho neferoveho jednani partnera. Pokud je riziko vyssi, tak nic neprepisovat, maximalne uzavrit dohodu o tom, kolik mu dluzite za investice do nemovitosti. Pokud je riziko nizke, tak bych uvazovala o prepsani nemovitosti na hypoteku (ne nemovitosti zdedene nebo darovane), ale tak, aby se zohlednila cena nemovitosti. Tedy nebrat do uvahy, kolik jsi platila, ale jaka je ted trzni hodnota. Takze jsi napriklad vlozila 800.000, on vlozil 400.000 (i na splatkach), ale hodnota je 3.000.000. Pokud chce on prepsat polovinu, tak polovina ma hodnotu 1.500.000, on dal 400.000, takze Ti ma doplatit 1.100.000 a muzete se bavit o prepisu poloviny. Druha moznost je, at on si koupi taky na hypoteku nejakou nemovitost, napriklad garsonku a pronajima ji. V pripade rozchodu budete mit kazdy kde bydlet.
Přidám svou zkušenost. Můj manžel, tehdy ještě jen přítel prodal svůj byt a koupili jsme spolu dům, on investoval cca 2/3, já jen 1/3. Mám ještě ve vlastnictví byt, který pronajímám. Tehdy taky chtěl, abych na něj napsala 1/2 toho bytu, když dům máme také napůl. Nikdy k tomu nedošlo, tak nějak jsem už tehdy chtěla zadní vrátka, odkládali jsme to a pak už dá se říct o tom nemluvili. A jsem za to ráda.
Máme spolu dvě děti a jsme manželé, takže žádný problém není, ale v případě rozvodu máme dům napůl a byt je jen můj. Nyní zvažujeme koupi dalšího bytu na pronájem, ten už by byl samozřejmě na oba v sjm. Anonym, aby mě nikdo nepoznal
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvam se za anonymitu, ale je to pro me citlive tema.S pritelem jsme spolu skoro 8 let, mame spolu dceru (jsem na RD).
Kdyz jsme se poznali, tak jsem koupila byt pro nase spolecne bydleni. Vzala sem si hypoteku na plnou castku, nasetrene penize nechala na vybaveni. Partner na hypoteku nedosahl. Byt je tedy psany na me. Prvni cca 4 roky jsem veskere dovybaveni (kuchyn, koupelnu atd. cca 800 000Kc) platila ja, s tim, ze naklady na byt jsme platili napul (bylo tam male obdobi, kdy jsem platila vetsi cast, ale nic zasadniho). Posledni 4 roky se partner rozhodl, ze zbytek vybaveni doinvestuje on (cca 400 000 do ted) a vzhledem k me RD uz cca 3 mesice tahne naklady sam (tedy i hypoteku - te zbyva este 22 let).
Nyni po me chce napsat % podil bytu.
Jsem trosku bezradna…..
Ceny nemovitosti jsou uplne jinde nez pred lety.(nyni ma minimalne dvojnasobnou).
Rada bych zustala zajistena i s dcerou, kdyby naaahodou….
Ale naprosto chapu, ze chce take neco mit, zvlast kdyz ted hypoteku plati sam a uz i neco investoval.Kolik % byste partnerovi napsali a proc?
Budu rada za jakoukoliv radu a argument.
Nechci mu nijak ublizit a ani jemu, ale v okoli nikdo v podobne situaci neni (spis vse vlastni chlapi)……..
Moc dekuji
No hele, byt jsi sice koupila ty, ale hypo a náklady jedete od začátku na půl, takže teoreticky na půlku bytu má asi právo. Ty jsi vložila do vybavení 2× tolik co on, takže tam ten větší podíl máš.
To že platí hypo teď on sám vůbec neřeš když jsi na RD, někdo se o dítě starat musí, to bych do toho vůbec nezahrnovala.
Ale z vlastní zkušenosti bych to nepřepisovala, spíš sepsat u právníka nějakou dohodu o vyrovnání. Já se s bývalým soudila rok a pěkně mě oškubal, chtěl prostě půlku baráku která byla psána na něj, ikdyž barák byl původně můj a měli jsme napůl hypo na rekonstrukci.
Nepočítejte s tím, že kdyby jste se rozešli, nějak se dohodnete, tak to fakt nebývá. Co není psáno, není dáno.
@Anonymní píše:
Já jsem v podobné situaci, mám barák s velkou zahradou. Je napsaný na mě, daroval mi ho táta, takže nemám půjčeno. Přítel dělal takovou malou rekonstrukci a investoval do domu asi 500 000 Kč. Rozhodně však není hotovo. Ovšem můj partner už na baráku nic dělat nechce, ani když to platím já a chce po mě přepsat barák nebo svatbu. Ale já se bojím už před 8 lety si našel ženskou a já mám strach, že pokud to udělá znovu, tak já a děti jen zapláčeme nad výdělkem. Ale dokud mu prý nepřepíšu půl baráku nebude nic dělat no a teď nevím co mám dělat. Omlouvám se za anonym je to pro mě příliš osobní.
Kopni ho do zadnice a rozhodně na něj nic nepřepisuj! Teda ten přístup že nebude nic dělat dokud na něj neprepises půl baráku je na facku. Obzvlášť jestli je schopný mít jiné ženské. Stavební firma na dodělání domu bude možná levnější než hodnota půlky baráku
takže pokud on nic dělat už nechce a ty máš peníze, zaplať si někoho kdo tam bude pracovat.
Můj bývalý platil pár let půlku hypotéky, do baráku vložil cca 300tis. a odešel s milionem a stavebním pozemkem
Teď si fakt klepu na čelo že jsem byla tak blbá.
Děkuju, zdravý rozum mi to taky říká, ale partner na mě tlačí a já kolikrát znejistím.