Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
@cecetka on se nechce rozejit. Opravdu ne, to naopak ja sem takova trosku pesimistka. Vzdy vidim to nejhorsi, co by mohlo nastat…….
Proc jste tu hypo tehdy nevzali spolecne?
Vam obema by ji dali, ne?
Tak proc?
Já bych tohle řešila spíš s nějakým odborníkem, než na fóru pro maminy. Tady se dočteš x názorů, jak by to kdo řešil, ale jak to udělat správně z právního hlediska, se tu nejspíš nedozvíš.
@Lucie_Sx parner byl ve zkusebni dobe (to by se s ad jeste nejak dalo), ale byli jsme spolu velmi kratce, takze ano, tohle bylo z me hlavy. Nechtela sem v pripade rozchodu resit vyrovnani atd. Proto i na zacatku byly investice z me strany. Jak sem psala, vzdy myslim v tehle vecech na to, co by se mohlo nejhorsiho stat…… bohuzel to v sobe mam a nejak to nejde zmenit……
@Murka rozumim, ale myslim, ze pravo v tomto pripade bude na me strane (jsem vlastnik), zadnou smlouvu nemame na nic. Zajimalo me spis, jak by se k tomu kdo postavil.
Ja nabidla partnerovi 2/5 podil (aby mi zustala vetsina), ale to on nechce. Chce polovinu……
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx parner byl ve zkusebni dobe (to by se s ad jeste nejak dalo), ale byli jsme spolu velmi kratce, takze ano, tohle bylo z me hlavy. Nechtela sem v pripade rozchodu resit vyrovnani atd. Proto i na zacatku byly investice z me strany. Jak sem psala, vzdy myslim v tehle vecech na to, co by se mohlo nejhorsiho stat…… bohuzel to v sobe mam a nejak to nejde zmenit……
No protoze mas sice majetek, ale uz od zacatku docela sram na vztahu, ktery se bude zvetsovat
.
Mne by se taky nechtelo vzdavat majetku, zvlast jestli planujes deti, to je pak hodne oslabena pozice.
Na druhou stranu byt tim chlapem, bylo by mi v tom dost neprijemne.
@Anonymní píše:
@Murka rozumim, ale myslim, ze pravo v tomto pripade bude na me strane (jsem vlastnik), zadnou smlouvu nemame na nic. Zajimalo me spis, jak by se k tomu kdo postavil.Ja nabidla partnerovi 2/5 podil (aby mi zustala vetsina), ale to on nechce. Chce polovinu……
Nepřepisovala bych. Bohužel.
@Anonymní píše:
@Murka rozumim, ale myslim, ze pravo v tomto pripade bude na me strane (jsem vlastnik), zadnou smlouvu nemame na nic. Zajimalo me spis, jak by se k tomu kdo postavil.Ja nabidla partnerovi 2/5 podil (aby mi zustala vetsina), ale to on nechce. Chce polovinu……
No ale pozor, že nemáte smlouvu dnes už tolik neznamená, rovnocenná je i dohoda ústní, a on také může prokázat, kolik už zaplatil. Myslím, že už bys ho proste nemohla jen tak s holým zadkem vyhodit. A co ta svatba, jak jsem psala? Pokud bys byt vložila do sjm, měl by tu svou polovinu, ale zároveň i víc povinnosti vzhledem k tobe. Mne by tohle řešení přišlo nejlepší. Beztak to bude vše platit ještě nějakou dobu on, když máme malý dite.
@Anonymní píše:
Polovinu?
ale zatím jsi investovala 2/3 a on 1/3? navíc hypo ještě 22let nesplacené, to by se nechal zapsat i do hypotéky, nebo by chtěl jen tu polovinu bytu? ![]()
@Semtex myslim, ze s holym zadkem ho nikdo neposila a uz vubec ne pryc
. Jak sem psala, ja nabidla 2/5
a nebo vyplaceni…..Na druhou stranu, byt a vybaveni se take opotrebovava a naklady ten byt ma i jine nez jen hypoteku
. Zajimal me spis obecny nazor, jak to kdo ma a vidi
. Nikdo z nas se k soudu a dokazovani vazne nechysta……
@Anonymní píše:
@Semtex myslim, ze s holym zadkem ho nikdo neposila a uz vubec ne pryc. Jak sem psala, ja nabidla 2/5
a nebo vyplaceni…..Na druhou stranu, byt a vybaveni se take opotrebovava a naklady ten byt ma i jine nez jen hypoteku
. Zajimal me spis obecny nazor, jak to kdo ma a vidi
. Nikdo z nas se k soudu a dokazovani vazne nechysta……
U nas to mame tak, ze dum je psany na me. Ale jsme manzele, tudiz vsechny investice jsou spolecne, kdybych umrela, manzel svuj podil zdedi. Takze jina situace nez u vas.
Tvuj byt zdedi vase dite/deti, partner utre nos ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvam se za anonymitu, ale je to pro me citlive tema.S pritelem jsme spolu skoro 8 let, mame spolu dceru (jsem na RD).
Kdyz jsme se poznali, tak jsem koupila byt pro nase spolecne bydleni. Vzala sem si hypoteku na plnou castku, nasetrene penize nechala na vybaveni. Partner na hypoteku nedosahl. Byt je tedy psany na me. Prvni cca 4 roky jsem veskere dovybaveni (kuchyn, koupelnu atd. cca 800 000Kc) platila ja, s tim, ze naklady na byt jsme platili napul (bylo tam male obdobi, kdy jsem platila vetsi cast, ale nic zasadniho). Posledni 4 roky se partner rozhodl, ze zbytek vybaveni doinvestuje on (cca 400 000 do ted) a vzhledem k me RD uz cca 3 mesice tahne naklady sam (tedy i hypoteku - te zbyva este 22 let).
Nyni po me chce napsat % podil bytu.
Jsem trosku bezradna…..
Ceny nemovitosti jsou uplne jinde nez pred lety.(nyni ma minimalne dvojnasobnou).
Rada bych zustala zajistena i s dcerou, kdyby naaahodou….
Ale naprosto chapu, ze chce take neco mit, zvlast kdyz ted hypoteku plati sam a uz i neco investoval.Kolik % byste partnerovi napsali a proc?
Budu rada za jakoukoliv radu a argument.
Nechci mu nijak ublizit a ani jemu, ale v okoli nikdo v podobne situaci neni (spis vse vlastni chlapi)……..
Moc dekuji
Jestli ti přítel do tvého bytu nasypal 400 000, sepsala bych s ním papír, že v případě rozchodu mu 400 000 vrátíš.
Zbytek peněz prostě probydlel. Žádné procento na něho nepřeváděj.
Kdybyste byli manželé, neměl by na tvůj byt žádný nárok stejně tak jako ho nemá teď. Jen by po tobě dědil. Byt vznikl před svatbou, není v SJM. Tak to prosímtě nedělej, mysli na sebe a dítě.
Nepřepisovala bych. Jak jsi psala, on na hypotéku nedosáhl. Že platí splátku za tu dobu, co jsi na mateřské považuji za samozřejmé. Staráš se o vaše dítě, neválíš se doma u televize pro nic za nic.
Jestli to chápu správně, ty jsi hypo platila skoro 8 let a on do teď zaplatil jen 3 splátky a už chce přepsat podíl, nabízené 2/5 mu za to přijdou málo a chce rovnou polovinu? a je dotčen tím, že mu nevěříš?
s přepisem by musela souhlasit i banka, která má na nemovitosti zástavu. opravdu počítá přítel s tím, že přistoupí jako spoludlužník k hypotečním úvěru, nebo si to představuje tak, že dluh budeš mít dál jen ty?
s nějakým přepisem bych se neunáhlovala, osobně bych to neudělala vůbec.
Já jsem v podobné situaci, mám barák s velkou zahradou. Je napsaný na mě, daroval mi ho táta, takže nemám půjčeno. Přítel dělal takovou malou rekonstrukci a investoval do domu asi 500 000 Kč. Rozhodně však není hotovo. Ovšem můj partner už na baráku nic dělat nechce, ani když to platím já a chce po mě přepsat barák nebo svatbu. Ale já se bojím už před 8 lety si našel ženskou a já mám strach, že pokud to udělá znovu, tak já a děti jen zapláčeme nad výdělkem. Ale dokud mu prý nepřepíšu půl baráku nebude nic dělat no a teď nevím co mám dělat. Omlouvám se za anonym je to pro mě příliš osobní.