DeLonghi na kávu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
My máme spotřebu skoro 3 kila kávy měsíčně, což zní strašně a dělá to měsíčně 3000Kč jen za kafe. Ale jsou to jednoduché počty. Jsme na to dva a když pijem průměrně 6 káv denně po 15 gramech (každej 3), tak je to 90 gramů denně, měsíčně 2700 gramů kávy. Plus sem tam kafe navíc, hlavně já teda a nějaký ty návštěvy, takže 3 kila kávy měsíčně a když u dobrýho kafe počítám cenu zhruba 100Kč za 100 gramů tak jsou to 3000Kč měsíčně a to nepočítám kafe venku v kavárnách. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě přidám pár počtů, třeba to někoho zaujalo, ono se toho o ceně kávy z domácího kávovaru na netu moc nedočtete. Takže uděláme 2 varianty.
Silná káva 15g vyjde na 15Kč za surovinu + voda, elektřina, čistící prostředky na kávovar i na nádobí tak jedno to kafe můžeme klidně zaokrouhlit na 20Kč bez mléka a cukru.
S mlékem a cukrem + 2Kč za 1,5dl mléka a 1Kč za 3g cukru, tj. 23Kč jedna káva bez pořizovací ceny kávovaru. Pořizovací cenu kvalitního automatického kávovaru nechám na 24000Kč. Pokud budu počítat průměr kolem 4 káv denně tak je to cca 1500 káv za rok. Přístroj má záruku 2 roky, ale předpokládám že 4 roky by měl vydržet bez problémů a nutnosti platit servis. Čili za 4 roky udělá asi 6000 káv. To je při pořizovací ceně 24000 asi 4 Kč za kávu.
Tedy celkem 24Kč káva bez cukru a mléka, s cukrem a mlékem 27Kč jedna káva.
Při dvou kávách denně na osobu je to za rok 17.520Kč, při dvou osobách 35.040Kč za kávu, kávovar a vše kolem.
Je to jen pro zajímavost, nikomu nepodsouvám jestli je to drahý nebo levný. Zkrátka to evidentně není pro každého a kdo si rád kávu vychutnává (třeba já
) tak jistě je to pro něj vhodná investice.
Příspěvek upraven 29.06.17 v 12:55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss tolik nepropiju
Ale take piji kavu jen ja (krome navstev) a vetsinou o dost levnejsi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss ja to kdysi pocitala, kdyz jsem zkoumala, jestli prejit z Nespressa na zrnka. Vyslo mi to hodne levneji, ale pocitala jsem levnejsi kavu a levnejsi mleko. Vyslo mi to o dost levneji nez Nespresso, ktere ma masinky uz dost levne. Muj automat udelal zatim 2000 kav a rikal opravar, ze nebyt toho zaseknuteho mlynku, tak vypada uplne nove, ze mi jeste hodne let vydrzi. A koupila jsem ho take levne, z predvadecky, mel udelano asi 100 kav a v prepoctu stal zhruba 10 000Kc, jeste pred rokem a pul to byl nejvyssi model. Nevedela jsem, jestli mi bude vyhovovat, takze jsem nechtela kupovat za nejake velke penize.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss : takhle jsem to nikdy nepočítala a je to zajímavý. Každopádně pro mě vynikající investice
.
Ale budeme mít nový byt a v něm novou kuchyň, do ní bych chtěla vestavěný kávovar? Někdo nějaký tip?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme Delonghi ESAM, původní cena kolem 30ti, my jsme kupovali kus, který používali na předváděčkách, tak nás stál kolem 13tis. Káva chutná dobře, všechno tam jde nastavit. A používáme docela levnou kávu, přesto to udělá fakt vyníkající kafé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já ten kávovar dostala jako dárek, je to poloautomat (na mléko má trysku). Pořizovací cena byla cca 13.000 Kč. Nedávno jsme se s kolegyní v práci o tom bavily, že má ten samý, ale už několik let (tenkrát ta cena byla daleko vyšší) a stále je spokojená. Shodly jsme se, že je to úplně jiná káva, když si člověk udělá přímo zrnkové a dá tam čerstvé mléko než ty kapsle kdoví z čeho. Já nejsem kafař typu několik kafí denně, ale pro mě je to požitek a mám ráda dobrou kávu. Takže jako investice se to asi moc nevyplatilo, ale ne vše je o penězích. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marin je to tak, ne vse je o penezich, tohle je vyslovene moje poteseni, fakt vec, kterou jsem si koupila sama pro sebe. Jinak na sobe dost setrim, kupuju detem, manzelovi, psum a sebe odbyvam, tak jsem si udelala radost timhle. Myslim, ze vydrzi dost let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cell píše:
@Big boss : takhle jsem to nikdy nepočítala a je to zajímavý. Každopádně pro mě vynikající investice.Ale budeme mít nový byt a v něm novou kuchyň, do ní bych chtěla vestavěný kávovar? Někdo nějaký tip?
Já pokud bych brala vestavěný tak asi plně automatický Bosch, ale tuto investici v řádu kolem 50.000Kč bych si dobře rozmyslela, už jen z praktického hlediska co se týče servisu. Je tam defacto nemožný přístup bez toho aby se muselo něco rozebrat, prakticky to sami nevyndáte z kuchyňské linky a neodvezete třeba do servisu jako normální kávovar. Musí na to dojet technik, vyndat, odvézt, opravit, dovézt. Všechno se tím prodlužuje a prodražuje.
Vestavěný plně automatický kávovar v cenách kolem 25.000Kč se nevyplatí kupovat, jsou to šunty se spoustou technických nedostatků, ucpávají se hadičky, zasekávají se mlýnky, praská těsnění atd.
Popřemýšlela bych jestli není lepší při zařizování kuchyně myslet s místem, policí či skříňkou navíc na klasický samostatně stojící kávovar.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss píše:
Já pokud bych brala vestavěný tak asi plně automatický Bosch, ale tuto investici v řádu kolem 50.000Kč bych si dobře rozmyslela, už jen z praktického hlediska co se týče servisu. Je tam defacto nemožný přístup bez toho aby se muselo něco rozebrat, prakticky to sami nevyndáte z kuchyňské linky a neodvezete třeba do servisu jako normální kávovar. Musí na to dojet technik, vyndat, odvézt, opravit, dovézt. Všechno se tím prodlužuje a prodražuje.
Vestavěný plně automatický kávovar v cenách kolem 25.000Kč se nevyplatí kupovat, jsou to šunty se spoustou technických nedostatků, ucpávají se hadičky, zasekávají se mlýnky, praská těsnění atd.
Popřemýšlela bych jestli není lepší při zařizování kuchyně myslet s místem, policí či skříňkou navíc na klasický samostatně stojící kávovar.
super, moc děkuju za připomínky. Ono to bude aktuální za 2 roky, ale tohle jsou cenné rady!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cell No není vůbec zač. Pokud už budeš chtít nový kávovar tak raději vol s keramickými mlýnky, je to lepší nepřepaluje se káva při mletí. Já osobně nemám ráda kávovary a jakýmikoli hadičkami na mléko. Některé modely mají nádobku na mléko do které se připojí hadička a automat si čerpá. Ty hadičky jsou naprd protože bývají tenké, i když se po použití proplachují tak v nich většinou něco zůstane. Pak se to ucpává anebo to smrdí, musí se to čistit, jde to blbě a celkově je to hroznej opruz.
Já mám na kávovaru nádobku která má trysku, celá nádobka se nacvakne na kávovar a hotovo, žádné hadičky. Když dojede mlíko tak to celý vytáhnu a umeju, nemusím sundávat žádný hadičky a podobný blbosti. Taky koukej na to jak se vyndava spodní plato na odkpávání vody, čím snadněji tím lépe, něteré stroje to mají poměrně blbě řešené a časem se tam téměř vždy nějaký kousek plastu ulomí.
Pak koukej jak snadno se vyndavá zásobník s použitou kávou, je to stejný, pokud je to blbě řešení tak se dřív nebo později něco ulomí. Čím je vše jednodušeji řešené tím lepší na údržbu a tím menší šance že se něco pose*re
Tak přeju šťastnou ruku.
Jinak až budu příště kupovat kávovar tak bych chtěla zkusit značku JURA, líbí se mi design, víc než moje stávající DeLonghi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ELIbeta píše:
@marin je to tak, ne vse je o penezich, tohle je vyslovene moje poteseni, fakt vec, kterou jsem si koupila sama pro sebe. Jinak na sobe dost setrim, kupuju detem, manzelovi, psum a sebe odbyvam, tak jsem si udelala radost timhle. Myslim, ze vydrzi dost let.
Tvůj postoj se mi líbí!
Tak ať slouží a chutná!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss ja bych sla priste take do Jury, ten jejich PEP vymysl je opravdu moc dobry. Akorat ma tu hadicku. Ja ji mam na Nivone taky, ale moje se proplachuje a proparuje automaticky, nic tam nezustava (za predpokladu, ze si clovek koupi i nadrzku nebo termosku, kam zasune hrot te hadicky, zkratka, kdyz neponori tu hadicku do mleka) u Jury je to cisteni horsi. A jeste se mi libi Krups, kamaradka ho ted ma nove a je to trosku jako sledovat divadlo + espresso z nej mi opravdu chutna hodne, da se srovnat s Jurou. Krups je teda oskliva krabice
https://www. johnlewis. com/krups-ea9010-espresseria-bean-to-cup-coffee-machine-silver/p1525339#
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Burj Chalifa
diky, zrovna si davam dvojite lungo se smetanou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss : díky, o značce Jura jsem nikdy neslyšela, vyhledám si.
Super, některé diskuze jsou tedy vysloveně inspirativní
ono vymyslet celou tu kuchyň bude alchymie ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit