Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malému je 6 měsíců. Vstáváme mezi 8-9 hodinou. Přes den spí průměrně 2 hodiny (většinou po půlhodinách) a chodí spát mezi 9-10 hodinou, takže si užíváme podobně jako ty ![]()
Sice jsem ti neporadila, ale alespoň víš, že v tom nejsi sama ![]()
Našemu malému je skoro 10 měs. U nás je to tak že vstáváme v 6 někdy i dřív, ze začátku jsem byla unavaná jak blázen, ale už jsem si zvykla. Kolem 7 máme nutrilon, nějaké pečivo. V 9 je malý už protivný a jde tak na půl hod. spat. Oběd má kolem 11, ve 12 jde spinkat obvykle tak 1 a půl hod. Kolem 14 hod. má opět mléko. Pak jdem většinou ven a kolem 5 má kašičku, někdy usne ještě odpoledne někdy ne, odle toho jak dlouho spal přez oběd. Na vešeři máme krupici a usíná většinou kolem 8hod (ale zas je to různé někdy hajé už v 7 jindy až v 10 podle délky spaní přez den)
Náš režim taky nic moc, ale už jsme ve fázy kdy poznám jestli usne večer v 7 nebo v 10 a nenervačím že třeba malý ještě nespí.
Já jsem byla dlouho nešťastná, že se nám nedaří nastavit režim.
Pořád jsem s malou běhala ven a myslela, že tam mi bude nejlíp spát. Spala pol půl hoďkách a já byla utahaná a domácnost jedna velká hrůza. Pak jsem zjistila, že doma mi spí líp než venku a začala zkoušet tento režim: 7:30 vstáváme (někdy se probudí i dřív,ale já dělám mrtvého brouka a ona buď zas usne nebo si brumlá v postýlce)
7:30 - 10:00 snídaně, hrajeme si, chystáme oběd
10:00 spí doma v postýlce 1,5 - 2 hodiny
12:00 - 15:00 hrajeme si + oběd
15:00 - 17:30 jsme venku (z toho asi 0,5 hod. spí)
17:30 - 19:30 hrajeme si doma + večeře
20:00 jde spát
Jsem šťastná, že se mi takový režim podařilo nastavit. Úspěch přišel kolem 5.měsíce po náročném pozorování a trošku náhodě, že jsem ji párkrát uspala doma.
Přeji brzké nalezení vašeho režimu.
Camilla
Tak nám je 7 měsíců a kousek a pokud jsme doma tak máme takovýto režim:
Vstáváme kolem 7 (+/- autobus) v 8-8.30 mlíčko a v 9 si jde lehnou - spí tak hodinku (ale někdy jen půl), sváča kolem 10.30 a po obídku kolem 12 jde spinkat tak na hodinu. Odpoledne pak spí ještě půl hodky kolem čtvrté. Je to závislé jak se vzbudí a jaký je program. Jediné co dodržuju je že po páté už jí nenechám usnout a v sedm je kaše, koupání a jde se spát. A pokud od pěti nespí tak usne velice dobře.
Jakmile někam vyrazíme tak se nám režim rozhází a je to hrůza. Ale je fakt, že doma se zase rychle srovná. Spát jí nechávám doma, spí pak líp, jen odpoledne usíná na procházce.
Ryšavka
U nás je to takhle- 7.00-7.30 - vstáváme + kojení
9.00 - svačinka
9.30 - jde spát (asi 1,5 hod.)
11.30 - oběd
13.30 - 14.00 - jde spát (asi 1,5 hod.)
15.30 - svačinka
18.30 - koupání
19.00 - večeře
19.30 - jde spát
Během noci 3-4× kojím.
Ráno odvedeme Vojtu do školky a po bědě jdeme zase pro něj a potom jdeme ven ještě po odpol. svačince.Tenhle režim máme zavedený od září,co Vojta začal chodit do školky.Občas si Eliška ještě schrupne kolem 17 hod. na půl hodinky,ale o to později jde spát večer.
Ahoj,
u nás to je taky celé rozházené.Malého mám vůbec problém uspat, když mi přes den někdy usne, tak to je úplná náhoda a já jsem moc ráda. Jinak u nás není žádný režim, pouze večer po koupání jde vždycky spinkat a to nemáme žádný problém.Měj se hezky.
Alfie, vždyť vy vlastně máte režim (viz popis ve tvém prvním příspěvku), jenom je to takové trošku neuspořádané. ![]()
Jestli můžu mít tu drzost ti jako chlap radit, začněte tím, že malého začnete dávat spát každý večer ve stejnou dobu - nemusí to být přesně ve 20:05, ale spíš stejný interval, např. mezi 20:00 - 20:30. Nejpozději ve 20:30 se prostě jde do postýlky a hotovo. Do jedné ruky medvídka, do druhé čajík, pusu a papá.
Pokud uspějete (začátky jsou většinou těžké a uřvané
a je potřeba regovat podle chování malého ), máte napůl vyhráno - malý si zvykne chodit spát ve stejnou dobu a rychle to i začne vyžadovat, což hodně usnadňuje situaci. Pak už se dá celkem snadno i posunovat začátek spaní dopředu. My máme 2 prcky (11m) a chodí spát pravidelně od začátku 10m. Nejdřív to ořvali, ale rychle si zvykli a začali kupodivu pravidelněji spát i přes den. Halelujá! ![]()
A ještě drobnost - píšeš, že teď stojíš malému za zády a hlídáš jeho pády. Doporučuji to nedělat, jinak si na to sakra rychle zvykne. Lepší je upravit prostor, ve kterém se pravidelně pohybuje, tak, aby tam nebyly nebezpečné hrany, o které by se mohl zranit. Stejně všem pádům nezabráníš a takhle si alespoň rychleji uvědomí, že musí ty pády koordinovat. Vím o čem píšu - kdybys měla stát za zády dvojčatům, tak neděláš nic jinýho.
ahoj potřebuji poradit ohledně denního režimu u 4,5měsíčního dítka
nemáme téměř žádnej
nevím jestli ještě není brzo, nebo už pozdě? ráno někdy vztane v 5, někdy v 8 a od toho se odvíjí celý den, nemáme přes den danou hodinu v kolik by měl jít spát, prostě jde spát cca 2 hodiny od probuzení, takže někdy to vychází na 3 spánky denně a někdy 4-podle toho rána
večer chodí spát kolem 19hodiny, někdy usne hned a někdy až po 20.hod.
za měsíc a půl začneme s příkrmy a podle kamarádky by se měl naobědvat a jít spát, jenže nám někdy spánek vyjde na 11hod.někdy až na 12 a někdy na 13
prostě vše se odvíjí od raního vztávání a na tom jak je který spánek dlouhý ![]()
myslíte, že mám nastolit režim-jakože by jsem ho ráno co ráno třeba v 7 vzbudila a jela podle toho ? jenže co když se vzbudí už v 6? tak ho násilím držet a nenechat spát do daný hodiny je blbost ne?
ahoj, nene žádné buzení. já jsem malé nikdy režim nedělala, prostě den se odvíjel, přesně jak píšeš, podle toho jak malá ráno vstala. každý den byl jiný a já jsem se přizpůsobovala jí. až teď kolem roku se jí to upravilo, že vstává zhruba v 7, kolem jedný jde spát a pak až v půl 8 večer.
Když jsem začala dávat příkrmy, tak prostě oběd dostala až se vzbudila (někdy v 11 a někdy i ve dvě) prostě jsem to nechala na ní.
Ahojky!!!Já myslím, že to blbost je. My máme jakš takš nějaký režim teprve asi měsíc, kdy se nám ustálilo spaní na 2×denně. Do té doby to bylo přesně jako u vás. Vše se odvíjelo od toho, kdy se malá ráno vzbudila. Až začnete s příkrmy, tak začni nahrazovat polední jídlo. Je úplně jedno, jestli mu ho dáš v 11, 12, nebo 13, protože ono stejně chvíli potrvá, než ho nahradíte úplně. A taky prcek určitě hned po jídle nemusí jít spát ![]()
Vašík má šest měsíců a režim žádnej. Jenomže to bude asi tím, že režim nejsem schopná zavést ani sama sobě, tak jak to můžu chtít po dítěti. Když to jde a mamince ase chce, tak je super režim zavést a dodržovat. Ale když se to moc nedaří, tak bych to neřešila.
na režimu nelpím, spíš jsem měla strach aby to nebylo špatně, že ho nemá, já se nakonec dítěti přizpůsobím, třeba za chvíli ho jedu s kočárem uspat, vztával chvilku po 6
Ahoj, máme doma 4měsiční holčičku. Od 4tého měsíce jsme najeli na přesný režim, jinak to nešlo.
V mezičasech si hrajeme, nosíme po bytě, odpoledne jdeme ven. Ty časy spánku jsem zvolila sama. Učila jsem malou spát přes den podle Estivila a ono to zafungovalo. Já alespoň vím, kdy malá spí, můžu si v ty časy něco naplánovat, něco udělat… malá totiž nespala vůbec a byla nervní, furt brečela, tak jsme ji to museli naučit. Teď jsem spokojená…
Jano jsi borec, že jsivydržela estvilla, já to zkoušela, vydržela jsem večer ale přes den ne ![]()
Nešlo to jinak. Malá nechtěla spát doma v postýlce. Byla jsem úplně vyřízená. Spala jen v kočáru venku a doma brečela. Tak jsem to ten týden nějak přežila a teď už přes den skoro nepláče, protože je vyspaná. Takže týden trápení stál za to.