Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
můj 6ti měsíční syn má atopický ekzém, sháním proto informace, kde se dá. Ráda bych slyšela zkušenosti vás ostatních maminek s léčbou AE nebo si alespoň popovídala s někým, kdo má stejný problém…
Souris, před nedávnem tady proběhla diskuse na stejné téma, není to ani měsíc, zkus zapátrat dozádu.
Apolena
Ahojky, my taky bojujeme s AE od 4 týdnů. Nám pomohla homeopatika, tak pokud máš možnost v okolí navštívit homeopata, tak to zkuste. Jinak samozřejmě moře, ale to už je asi pasé, nám hodně pomohly taky hory. Z kosmetiky jsme vyzkoušeli kde-co, teď jsme po odzkoušení vzorků objednali kosmetiku z řady Menalind-derm. Ale, bohužel, osvědčený recept prostě není, navíc na každého mimíska působí přípravky jinak. Tak držíme moc palce! Jinak kdyby sis chtěla blíž popovídat-popsat, klidně můžeš na moji SZ ![]()
Souris, taky bojujeme - syn má už od narození hodně citlivou a suchou kůži, občas to přechází do atopického ekzému. Mažeme vším možným - nejdřív to byly dělané masti z lékárny na recept od dětské doktorky, pak jsme zkoušeli různé krémy a tělové mléka z lékárny - to se nám nejlépe osvědčil tělový krém nebo mléko A-derma - je hodně drahý, stojí přes 300,–, ale stačí mazat 2× denně a opravdu jsme zaznamenali zlepšení.
Přes léto to bylo O.K., kůže se až zázračně zlepšila. Teď opět bojujeme - začalo to suchou, šupinatou kůží na hlavičce - postupně se to zhoršovalo a zhoršovalo až jsme skončili na kožním - a opět mažeme mastičkami na recept z lékárny.
Jinak na končetinách má zhrublá místa a občas flíčky.
Důležité je dodržovat dietu pro atopický ekzém - to znamená až začnete s příkrmy, buďte hodně opatrní a veškeré potraviny zavádějte pomalinku a některým se radši ze začátku úplně vyhněte…
Jinak prát bez aviváže - místo toho používat ocet - to nám taky doporučila kožní. Dále nepoužívat vlhčené ubrousky, nekoupat, pouze otírat nebo krátce osprchovat a oblékat pouze bavlněné oblečení…
Možná zacházím do zbytečných podrobností, tak se případně omlouvám
![]()
Ahojky, zajímalo by mě, jak vašim dětičkám ten atop. ekzém diagnostikovali. Nedávno se Ondrovi udělaly na krčku takový jako pupínky a pak to měl už červený, měl zrovna nový bodýčko, tak jsem si myslela, že to má odřený od toho lemu. Akorát jsme šli na 6měsíční kontrolu, tak jsem to ukázala doktorce a ona mi napsala do průkazky, že to je atopická dermatitis. Mám to mazat mastičkou locoid lipocream ( což jsou asi kortikoidy, vím, ale mázla jsem mu to 2× a zmizelo to). Má to prý i na předloktích, ale tam nic nemá, jen takovou hrubší kůži. Víc mi k tomu neřekla, a malej tam stejně vždycky hrozně brečí. Takže máme taky atopický ekzém? Nebo to je něco jiného? Problémy s hrubší kůží jsme měli i po příchodu z porodnice, dr. mi doporučila koupání v maizeně a kosmetiku Babe z lekarny (tam jenapsáno, že je to to pro atopiky). Na 3měsíční kontrole už to bylo dobrý. Tak teď nevím. Zrovna začínáme s příkrmy, myslíte, že když se mu teď zase něco udělá, že by to mohlo být po jídle? Jinak já ani manžel žádný ekzém nemáme. Díky za radu a všem dětičkám krásnou pokožku
Ahoj,
nám pomohla a můžu jen a jen doporučit INDULONU RAKYTNÍKOVOU. I ta modrá, co si občas maminky doporučují synka dráždila- přece je tam ten parfém. Ale ta rakytníková - mmch stojí kolem 35Kč- ta zabrala a zabírá, ale chce to neustále mazat mazat a zase mazat - hlavně po koupání ta červená místečka. Také jsme ze začátku koupali v Linola Oil Bad (emulze na koupání), jinak v čisté vodě a vlastně jen sprchovat - což provozujeme dosud (synovi budou 2 roky).
Jinak se osvědčila kortikoidová mast na předpis dr. Advantan. Těch koritkoidů tam není zase tak mnoho a např. jiná kortikoidová (předepsaná přímo dermatoložkou) udělala více škody jak užitku.
A obecně: dávat pozor na jídelníček, oblečení (nedoporučuji flees a jemu podobné materiály), pocení… Přes léto se většinou ztrácí a na zimu se objevuje.
A také, že ekzem se může kdykoliv úplně vytratit- viz. čtivo na netu, takže neztrácet naději ![]()
AJA
Helen78 Pokud ti doktorka diagnostikovala atopickou dermatitis, opravdu by se bohužel mělo jednat o atopický ekzém. Může se zpočátku skutečně projevit i jen zhrublou kůží. Určitě jej může zhoršovat i jídlo, proto bych byla opatrná s příkrmy, které dáváš mimču. To že ani ty ani manžel nic nemáte, bohužel nic neznamená. Dle našeho pediatra je AE dnes civilizační choroba a s nějakou formu alergie (AE, astma, pylová alergie atd..) se setká každé druhé dítě, což je teda fakt děs… Já jsem bohužel také „držitelkou“ AE téměř od narození, dcera je zatím - ťuk, ťuk - čistá, ale mám kolem sebe spoustu známých, kde v rodinách nikdy nic nebylo, ale děti bohužel AE více či méně trpí. Tak držím palce!
Ahoj,
tak nám hodně pomohla A-derma Exomega kosmetika (používáme krém a olej na koupání) - tuto kosmetiku nám rovněž doporučila dr. Čapková.
Díky tomuto krému jsme se jen těsně vyhnuli kortikoidům - nic nezabíralo.
Také promašťujeme Ambidermanem (u nás tedy funguje podobně jako Indulona, ale hned se vsakuje což je výhoda).
V poslední době používáme Halicar, když dojde k většímu zhoršení - byla jsem až překvapená jak tato homeopatická mastička hodně pomáhá - dokonce i svědění po ní u malé zmizelo (mažeme tak 5× denně při zhoršení)
My tedy nekoupeme, ale sprchujeme každý den a zatím s tím nemáme nejmenší problém naopak horší bylo u nás nesprchovat neboť i mírné zapocení u nás startuje ekzém. V praní trochu aviváže používám- to malé nevadí.
Určitě to chce používat bavlněné oblečení, hypoalergenní dietu …
Zkrátka u každého to funguje jinak a chce to hledat a zkoušet co zabere. Já osobně jsem zastánce nepoužívat kortikoidy pokud najdu něco co zabere (i když to léčení trvá déle).
Katka
Ahoj,
taky používáme A-dermu Exomega (i když ze začátku používání se to jakoby zhoršilo, ale pak to bylo dobrý), ambiderman (masťový základ z lékárny) a ještě REPAIR (lipobáze). Když to má Honzík hodně zhoršený, tak mažeme holtovkou - ta opravdu zabírá. A samozřejmě má dietu, do roka měl dokonce bezlepkovou.
Katka
A holky, jak je to s plaváním v bazénu při atopickém ekzému? Asi určitě tabu, co?
Chtěli jsme začít chodit už v prvních měsících - ale právě kvůli zhrublé pokožce jsem stále vyčkávala - že to třeba později bude lepší… teď je to zase spíš horší, takže asi vůbec nezačneme ani teď ![]()
Je mi to docela líto, všude čtu samou chválu a jak je to pro děti prospěšné.
Taky jsem četla, že existují bazény s mořskou vodou?!? To by mohlo být to pravé, ne? Nemáte někdo zkušenost
![]()
Pěkný den,
když jste začaly používat mastičku, třeba tu A-derma, po jaké době byly vidět nějaké výsledky???
A zkoušely jste některá kosmetiku z konopí, třeba ROBÁTKO?
Ciperko nám paní doktorka řekla, že plavat chodit můžeme, jen se musíme před a po koupání pořádně promazat a samozřejmě lepší je bazén, kde není voda chlorovaná, také už jsem uvažovala o bazénu se slanou vodou, ale zkušenost nemám…
Souris, my používáme Atopos (taky konopí) krém a je zatím to jediné, co tak nějak zabírá (kromě kortikoidů
- a ty jsem dávala jen dvakrát).
Mám doma také atopika…
Pomáhá nám - koupání jen ve vodě a nebo sprchový olej Meduňkový od Hadka.
Mazat Mandlovým olejem taky od Hadka…
Plaveme od 3 měs. v bazénu, není to chlorovaná voda ani mořská, ale je upravena ozonizací, minimum chloru.
Bude mu 5 let a AE se mu zlepšil.....
Ahojka,
máme taky atopický ekzém a chtěla jsem je přidat jeden typ, který tady nezazněl: oblečení samozřejmě bavlněné prodyšné - žehlím z rubu, poradila paní doktorka…
Jinak s bazénem, jak u koho, nám se to většinou zhorší a v okolí jsou bazény jen ty chlorované, tak s jinými nemám zkušenost, cho¨díme velmi málo…
Pá p.
Prosím mám ještě jeden dotaz.
Když budeme zkoušet mazat nějakou mastičkou - třeba konopnou - jak dlouho máme čekat, než se objeví nějaký výsledek? Musíme mazat třeba minimálně měsíc?