Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím o radu jak na denní spánek u malého. Ráno vstává po 6 hodině. Dopoledne mezi 9 a půl 10 je už úplně hotový a chce spát. Když ho uložím spí hodinu. Potíž je odpoledne. Do 16 hodiny usnout nechce a šel by až kolem 17 hodiny. To je už ale pozdě, protože nemůže usnout zase večer. Když ho držím vzhůru do koupání, což je 18:30, potom UM a jde spát, je úplně unavený, protivný, je vidět, že je to na něho moc. Vůbec nevím, jak mu ten režim nastavit, aby mu to vyhovovalo. Ještě nedávno spal bez problému 2× denně.
Mám dceru 13 měs. 14 měs. bude mít 11tého.
Vstává mezi 7-7:30, pak do oběda řádí, na oběd sní plný polévkový husté polévky a jde spát ven do kočárku, po 14h. se budí, dostane hlavní jídlo, pak do koupání v 18h nebo do večeře po 18:30 řádí jak černá ruka se segrou
, po večeři se dívají na animáček a ve 20h. ji položím do postýlky a usíná. Taky toho přes den moc nenaspí nemá čas musí dělat blbosti
.
Tak zkus tvé dítě spát dřív večer. Kdybych dala holku už 17-18h tak se probudí za hoďku a pak bude strašit do půl noci
.
Zkoušela sis s ním odpoledne lehnout? Třeba by tak usnul. My měli rituál, že jsem si z dcerama lehla a čtením je uspala, ale poslední dobou menší trpaslík, jak jsem usla, tak slezla z postele a místo spaní si šla hrát, takže matka spala dítě si hrálo
, tak teď ji zas 14 dní dávám po obědě jen ven, že tam usne pokaždé, aby se trošku prospala.
Malemu je 13 mesicu a vstavame mezi 5:30 az 6:00 potom radime a vetsinou kolem desate zacne byt protivny tak ho oboecu a jdeme behat ven za do parku. Jak muze behat venku je spokojeny a cca mezi 11:30 az 12:30 podle jak je unaveny dostane obed a jde spat. Nekdy spi pul hodku nekdy treba i hodinu a pul. Odpoledne radime doma a kolem ctvrte jsem zas ven. Jak meni prostredi neni unaveny nebo na to nema cas. Kolem 18:30 se vykoupe, napapa a jde chrnet:-) Takhle si to prcek upravil sam a me t celkem vyhovuje:-)
Podle mne by chtělo trochu posunout ten dopolední spánek na později. Pak by se to celé šouplo a možná by spal i déle, kdyby šel později. Třeba jak píše @zdenik1988 změnit prostředí nebo prostě něco, aby šel dopoledne spát později.
My jsme byly v této blbé fázi taky (1 spaní málo, 2 spaní moc) a postupně jsme to kolem poledne posunovaly, až teď dopoledne vydrží 4-5 hodin od vstávání, pak spí někdy i 2 hodiny a pak v pohodě vydrží do večera
Tak tohle resim taky prakticky kazdej den, idealni je to tak kdyz se mi vzbudi tak v 6-7 rano a to de tak v 10 spat a spi maximalne do 11, takze akorat na obed a pak ven a hrat si no ruzny aktivity a pak jeste ve 2-3 si jde lehnout, takhle sme to meli donedavna jenze tedka zacalo nejaky neurcity obdobi a vsechno je jinak a zda se ze se nam to presunuje jen na jeden spanek denne, takze tedka ja jest musim vychytat kdy by ten jeden spanek bylo nejlepsi uskutecnit
protoze vubec nejhorsi vec je spatne nalozenej prcek ![]()
Malá vstává kolem 6:00 a jde spát až po obědě kolem 12:30-13:00. Udržet ho dopo dýl?
Malá v tomto věku přecházela na jeden spánek denně, poobědě. Postupně bych dopoledné posunovala to spaní na později. Časem začala po obědě spát i tři hodiny.
Ja bych taky myslela pomalicku ten ranni spanek posouvat na pozdeji. Maly (taky 14 mesicu) mi zacal od roka spat jenom jednou denne. Vstava kolem pul sedme, sedme a do postylky ho rano davam okolo jedenacte, cili za 4 hodiny. Je to tedy jeste pred obedem, ale kdyz jsem zkusila nechat ho vzhuru az do obeda, tak byl protivnej jak cinze. Rano proste potrebuje jit si lehnout zhruba po ctyrech hodinach, odpoledne pak vydrzi az do vecera - spat chodi o pul osme. Kdyz tvuj vstava po seste rano, tak bych zkusila ranni spanek posunout az na desatou az pul jedenactou.
Tohle jsme taky ted nedávno řešili. 2 spánky moc, 1 málo…ale nakonec se asi po měsíci srovnala. Budí se kolem půl 8-8 ráno, jde spát kolem 12.30, spí cca 2 hod., a vydrží do večera do 20.30 (kdy už teda spí). První dny byly mazec, byla zvyklá spát po 3 hod. a ted se jí to prakticky posunulo až po 5. Ale zase spí déle ten 1 spánek, takže jsem nakonec spokojená. Zkus prodloužit rozestupy od ranního spaní…