Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
tohle dělá můj synovec (7 let), na to mu diagnostikovali atypický autismus… je to jeden ze znaků, uvolňuje ho to.
Tomu diagnostikovali jen proto, že se tak uspává? Můžete mi to trošku rozepsat? díky…ted jste mě spíš vyděsila. Kluk je úplně normální, komunikuje výborně a je moc hodný. Jen máme problém s tímto.
To ne, synovec je zvláštní, je velmi komunikativní, ale „neumí“ to. Tohle házení hlavou byl právě jeden znak. Teď nevím přesně, kolik je znaků autismu, tuším něco kolem 27, a náš synovec jich měl asi 7, takže proto atypický autismus.
Synovec je velmi chytrý, komunikativní, veselý, ALE, například mu pořád dělá problém správně časovat. O sobě nikdy nemluví jako JÁ, ale říká si jménem a že to musí udělat. Dokáže se velmi rychle „vytočit“ a reaguje neadekvátně. Musí mít rituály, dokáže se „od sebe úplně odprostit“, když ho něco zaujme, ale totálně…
Takže pokud jen hází hlavou, tak se zeptat mudry, ale je fakt, že má švagrová byla akční, protože podle její mudry byl synovec prostě kluk, a kluci jsou přeci „pomalejší“… ![]()
Můj syn se uspával převalováním ze strany na stranu a děsivým mručením a žádný autismus mu nikdy nediagnositkovali ![]()
Já si myslim, že je to jen jeho zlozvyk…každý nějaký má…jinak je fakt hodný, občas zlobí, ale to jen občas…když vidim kolem mě jiný tříleťáky, tak jen koukám, co dokážou…nemůžu si opravdu na nic stěžovat, jen na to uspávání…k doktorce s tím nepůjdu, až tam zase někdy půjdem na,,návštěvu" tak se o tom jen zmínim, nechci z toho dělat bůh ví co…jen mě zajímá, jestli s tím má taky někdo zkušenost a kdy to vymizelo.
@Tereza37 A nechce se jen o něco „šmudlat“??
Mě to dělala dcera, ale to je miminko, pak jsem náhodou zjistila, že chce šmudlátko. Hodím jí k obličeji plínku a v tu ránu spinká. Ale jak píšu, je to mimino. ![]()
Moje dvojčata se zase mudlovali o roh deky, vydrželo jim to dost dlouho.
Robil to moj brat a fakt dlho. asi nasledok toho, ze ho malinkeho babka uspavala pohybom zavinovacky jakoby kolisajla, ale drzala tu zavinku pri hlavicke. A je zdravy a normalny
Ja se hazenim hlavy ze strany na stranu uspavala jeste na zakladce, preslo me to tusim v puberte. U nas se tomu rikalo, ze smudlam.
Vzniklo to tak, ze jsem jako mala mela ekzemy i na hlave a svedilo me to, tak jsem se drbala. Pak jsem se pri tom snaz uvolnila a zacala snit.
Mela jsem nevlastni sourozence a ty kdyz prijeli, tak si ze me delali legraci, jestli budu smudlat, i kdyz budu vdana a co na to manzel.
Dneska jsem vdana a manzel o tom nema ani poneti.
Tak začalo to v půl roce, tak asi se chtěl taky,,šmudlat" a hold mu to vydrzelo do tedka
když se mu nechce spát, tak jen leží a povídá si a jakmile už jde na něj únava, tak ihned začne házet hlavou a hejkat a usne ![]()
@Tereza37 Myslím,že to bude ono.
Taky jsem na mojí malou koukala jako blázen, co kde vidí a proč kouká ze strany na stranu, pak jsem na to přišla. Teď tady vedle mě spí a plínku na kušničce. ![]()
Přesně tak hází i můj 2,5 letý syn a taky si k tomu zpívá a nebo houká… Taky si s tím nevím rady, jinak je úplně normální dítko…houpe sebou ze strany na stranu, nikdy nebyl houpaný, od malička se takhle uspával. Jakmile začal hlavičkou ze strany na stranu, bylo mi jasné, že za chvilku spí…Když byl miminko trvalo to pár minut, dneska vydrží i půl hodiny..K doktorce se mi kvůli tomu nechce… Občas, když si jdu s ním lehnout tak to nedělá…A je už tak vyčůraný, že mě vždycky řekne ať jdu pryč, že to chce dělat a já mu to zakazuju…Starší bráška musí usínat v ložnici, protože ho to budí… I v noci, když se asi trochu probudí se zase začne takhle uspávat.. Má jít do školky a nevím, jak ho to odnaučit… ![]()
Tak moje miminko pred usnutím taky strašně hází hlavou. No snad to nic neznamená ![]()
Jedno z mých dvojcat to taky dela, hází hlavičkou pochchrochtava si u toho a cpe si vsechno dostupný pres hlavu… Ja to beru spis jako znamení ze se mu chce spinkat kdyz to začne delat treba v houpačce… tekze ho pak jdu rychle přenést do postylky, takze bych to jako problem urcite neviděla
pamatuju si jak jsme tohle házení hlavy provozovaly ve školce ![]()
Muj 12-ti lety syn to take porad dela, myslela jsem, ze jsme jediny, uf nejsme ![]()
Zdravím,
třeba s tím máte někdo zkušenost…
Mám tříletého syna (zdravý, chápavý, krásně mluví, rozumí, prostě podle doktorky na svůj věk až nadpůměrný, na to, že se narodil v 7. měsíci s hmotností 1320g)…
Asi od půl roka mi začal usínat tím, že házel hlavou o polštář nahoru, dolu, ze strany na stranu a asi od roka a půl do toho,,rytmu" toho mlácení hlavou mi začal u toho i hejkat, ne hystericky, ale jakoby ho to bavilo, ještě lépe se tím uspával…nevím, jak to popsat…dělá u toho různý pazvuky, když jsme se ho to snažili odnaučit, tím, že jsme mu řekli, ať to nedělá, tak třeba minutku přestal, ale pak to jelo znova…pořád s tím máme problém i na odpolední spaní. Než usne trvá to tak půl hodiny. Neni to dvakrát příjemný, když mi tam pořád hlasitě hýká a ještě hází hlavou…občas se bojim, že si něco udělá, když ho vidím v jakým je tranzu, ale nikdy si naštěstí nic neudělal…
Budu ráda za každou radu jak to odnaučit, ale podle mě se to nedá, je to prostě jeho styl usínání. Asi jen čekat až z toho vyroste…
ale občas je to na palici